More

    Denne fangsten er oppsiktsvekkende unik

    Stavanger-mannen John Olav Florø-Larsen ble fullstendig satt ut da han natt til torsdag dro opp den første glasstungen som noen gang er tatt på sportsfiskeutstyr i Norge. Dette er etter alt å dømme den sjeldneste fisken i landet som noen faktisk har klart å få på stang.

    Av: Endre Hopland

    – Når du er innstilt på å fiske skrubbe, og en slik fisk dukker opp foran deg, da er det faktisk slik at en lurer på om det er en høyere makt som har et godt øye til det du driver med, sier John Olav Florø-Larsen til Hooked, etter det han omtaler som sitt livs drøyeste fiskeopplevelse.

    At en fisk på 3,4 gram fordelt på 6,5 centimeter skal få en slik status hos en mann som har fått hele 117 forskjellige arter i Norge, blant annet ti norgesrekorder, høres kanskje en tanke spesielt ut. Så er det da også en ytterst spesiell fisk han fikk til å ta agnet sitt denne onsdagsnatten. Dette bekrefter både undervannsfotograf Rudolf Svendsen og Otte Bjelland hos Havforskningsinstituttet i Bergen.

    – Ekstremt sjelden fangst

    – De tre siste årene har vi to registreringer av glasstunge i arkivene våre, og da snakker vi om mange trålfartøyer og enormt mye data. I 2012 ble det fanget et eksemplar av et norsk fartøy, men det kan se ut som om det er tatt vest for de britiske øyer, utenfor norsk sone. I 2013 ble det tatt et eksemplar på vestsiden av Norskerenna, litt nord for Bergen, mens det i 2014 ikke ble tatt noen glasstunger. Med bare to bekreftede funn de siste tre årene, kan vi trygt slå fast at dette er en ekstremt sjelden fangst, sier en engasjert Bjelland til Hooked.

    I en årrekke har Aschehougs store fiskebok, blant sportsfiskere bare kalt «Pethon» etter forfatteren med samme navn, vært den beste kilden til kunnskap om norske fiskearter. Om glasstungen skriver Pethon at det bare finnes et kjent eksemplar fra norske farvann. Denne fisken skal ha blitt fanget i Nevlunghavn helt tilbake i 1875, og da naturlig nok ikke med sportslige metoder.

    – Jeg hadde en glasstunge boende på stranden utenfor huset mitt i to måneder i fjor, så jeg fikk sett godt på den og tatt utallige bilder. Dette er likevel det eneste eksemplaret av arten jeg har sett i løpet av 35 år med dykking og over 3000 dykk, sier Rudolf Svensen til Hooked.

    Mye nattfiske

    At en fisk som bare så vidt er tatt i trål tidligere nå også er fisket med stang, hører til de ekstreme sjeldenhetene. Det er likevel ikke mange i det stadig voksende artsfiskemiljøet i Norge som er overrasket over at det var John Olav Florø-Larsen som fikk det første eksemplaret her til lands.

    Han er nemlig mer ivrig enn de aller fleste, og bruker rett som det er seine nattetimer til fiske i stedet for soving. Dette har altså ført med seg en lang rekke arter og et imponerende antall norgesrekorder.

    At Florø-Larsen hadde med seg utstyr til å kunne fiske en fisk på 6,5 centimeter denne natten var egentlig litt tilfeldig. Tidligere på kvelden hadde han nemlig vært på jakt etter krystallkutling, en art kameraten Asgeir Alvestad ble førstemann i Norge til å notere for bare noen uker siden. Mye nedbør gjorde fisket etter microfiskene vanskelig, og han fant i stedet frem tungevinduet sitt og begynte å vade langs en strand i nærheten. Det skulle bli et godt valg.

    – I en helt annen klasse

    Etter først å ha fisket en fin skrubbe, fikk han nemlig øye på noe veldig interessant i tungevinduet, som i praksis er en stor vannkikkert en skyver foran seg mens en vader. Der nede på bunnen lå nemlig to små flatfisker, og Florø-Larsen var ikke sein med å finne frem stangen som var rigget for å fiske krystallkutling.

    En krok i størrelse 32 (mye mindre enn et fyrstikkhode) ble egnet med en liten bit av en mysis og firt ned i sjøen. Etter 20 sekunder med venting ble agnet slukt, og like etter lå den vesle, men så ytterst spesielle fisken i vinduet til artsjegeren.

    – Det er ikke ofte jeg blir målløs, men denne fisken tok pusten fra meg. Tenk at en mann godt inne i 40-årene kan glede seg så mye over en slik liten fisk. Det hadde jeg egentlig ikke trodd, men det er helt sykt. Jeg har fått mye fisk opp gjennom årene, men denne stiller i en helt annen klasse enn noe av det andre. Denne finnes jo bare i noen utvalgte fiskebøker, sier Florø-Larsen til Hooked.

    Berømmer artsfiskemiljøet

    Havforsker Bjelland understreker at det er store hull i kunnskapen om de minste artene langs kysten vår, og han har mistanke om at glasstungen er vanligere enn det bevisene skulle tilsi.

    – Jeg har selv sett arten en gang tidligere, på et tokt i Nordsjøen. Det kan også tenkes at det er tatt flere eksemplarer i forbindelse med strandnotundersøkelsen langs Skagerrakkysten, men dette er ikke tall jeg sitter på. Jeg mistenker at arten ikke er så sjelden som foreløpige fakta tilsier, men det blir bare en mistanke. Dette er en helt unik stangfangst, sier han til Hooked.

    Bjelland berømmer samtidig artsfiskemiljøet i Norge for det han omtaler som veldig viktig feltarbeid.

    – Det dukker stadig opp sjeldne fangster, og miljøet sitter etter hvert på veldig mye kunnskap som er interessant for oss. Vi vil helt klart samarbeide med artsfiskerne for å få mer fakta på bordet om mangfoldet i sjøen, og da spesielt på de små artene, sier Bjelland.

    Glasstungen til Florø-Larsen lever inntil videre fint i et akvarium på Lundsvågen Naturlskole, men Bjelland legger ikke skjul på at han ønsker eksemplaret arkivert i vitenskapens navn.

    John Olav Florø-Larsen er ellers medlem av Nidaros kystmeitelag, og har også med egne ord beskrevet fiskeopplevelsen sin i dette blogginnlegget.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles