Morten Ruud og mannskapet om bord på «Offshore Hunter» har hatt noen utrolige førstemåneder på de syv hav. Om under tre uker blir det mannskapsbytte, og det er en ledig plass om bord.
Av: Endre Hopland
Som tidligere skrevet, har den norske havfiskelegenden Morten Ruud nylig lagt ut på et fem år langt fiskeeventyr som etter planen skal ta ham verden rundt. 18. juli ble den ombygde seilbåten «Offshore Hunter» sjøsatt i Hellas, og med Morten Martiniussen og Petter Baarstad som mannskap, satte Ruud kursen rett over Adriaterhavet. Ferden gikk stort sett for motorkraft, da det var minimalt med vind. De rolige forholdene var ikke helt etter planen, men motorkraft på en seilbåt er ikke så galt at det ikke er godt for noe.
– Vi fikk i alle fall gode forhold for trolling, men som forventet var det langt mellom fiskene ute på åpent hav. Vi fikk totalt syv-åtte tunfisk på opptil rundt 60 kilo, sier han til Hooked.
Etter at Adriaterhavet var krysser, gikk turen videre gjennom Messinastredet, før det ble et kort pitstop på nordkysten av Sicilia. Herifra gikk ferden mot Gibraltarstredet, og ni dager etter sjøsetting, klappet «Offshore Hunter» til kai i Marokko og siden Gibraltar.
Den første marlinen
På Gibraltar mønstrer skipperens sønn Emil på, mens Baarstad takket for seg. Samme sted hadde Ruud avtalt å møte popperguruen Jamie Try for å få gode råd og eventuelt fiske sammen med ham.
– Det endte opp med to trollingturer midt i skipsleien, da popperfisket hadde vært dårlig den siste tiden. Vi hadde god flyt, og fikk som eneste båt to tunfisk, der den største var på 50-60 kilo. Petter var også med Jamie en dag før han reiste. De så et par fisker dykke, men fikk ikke noe, forteller Ruud.
Etter Gibraltar satte seilbåten kurs mot Madeira, 600 nautiske mil og rundt fire døgn lenger frem. 200 nautiske mil nordøst for Madeira ligger en stor grunne, Seine Seamount, og «Offshore Hunter» ankom denne i firetiden på ettermiddagen.
– Vi ville selvsagt sjekke om det var mulig å finne vår første marlin her, og etter bare en times trolling fikk vi en liten white marlin på 20-25 kilo. Men marlin er marlin, så vi var superfornøyde. Ikke lenge etter hadde vi også hugg av en liten blue marlin på 150-200 pund, men den ville ikke, sier Ruud til Hooked.
Fantastisk fiske
Madeira er ikke kjent for å ha flest blue marlin i verden, men til gjengjeld er de som finnes her blant de største. Ruud og mannskapet la ned tre dager med trolling i området, og ble belønnet med to windowshoppere og båtens første, landede blue marlin. Fisken ble estimert til i overkant av 500 pund, og fikk selvsagt friheten tilbake igjen.
– Superfornøyde satte vi kursen mot Kanariøyene, nærmere bestemt La Gomera. Etter å ha snakket med de lokale gutta visste vi at det var bra fiske der, så forventningene var på topp. Det blåste som et lite helvete, 25-40 knop, men første dag ble en drømmedag med ti fisker sett, seks kroket og to landet og sluppet fri igjen. Blant annet hadde vi en dobbelheader, der den største var på 800+. Dessverre mistet vi begge, men dette gav et skikkelig show, forteller Ruud ivrig.
Da «Offshore Hunter» kom til land samme kveld, viste det seg at de var den eneste båten av seks-syv som var ute, både charter og private, som hadde landet fisk.
– Det ble en aldri så liten skål den kvelden, for å si det slik, sier Ruud til Hooked.
Brudd og operasjon
Neste dag hadde fisket snudd totalt, og i likhet med de fleste andre båtene, så karene bare en fisk. Det samme skjedde den tredje dagen, og de to påfølgende dagene var «Offshore Hunter» eneste båt med fisk, selv om den siste slapp en halv meter unna fortommen, som altså gir godkjent fangst.
– Som ferskinger med seilbåt endte vi opp som beste båt tre av fem dager. Det jeg er mest fornøyd med var at båten tydeligvis trekker fisk, selv om den ikke er av de største og mest bråkete, sier Ruud.
På vei fra La Gomere til Gran Kanari ble det også fisket, og turens andre white marlin ble landet. Dette gikk ikke helt udramatisk for seg.
– Vi skulle løfte fisken om bord for litt bilder, men det hele endte med at Morten fikk brudd i hånden, og alt av muskler og sener måtte opereres på Tenerife. Det er ingen spøk med big game, forteller den norske storviltskipperen.
Mønstrer du på?
«Offshore Hunter» ligger nå til kai på Gran Kanari, men 21. september – 8. oktober skal Ruud med mannskap nedover for å seile den til Kapp Verde.
– Det blir litt mekking og seiling, men aller mest fisking. Det bør fortsatt være bra med marlin både på Gran Kanari og Kapp Verde, så forventningen er ikke noe mindre enn sist, sier kapteinen, som oppsummerer første del av eventyret som en stor suksess, med bedre fiske enn forventet. Han takker samtidig sponsorene sine i Mustad, Tufline (Seeberg) og Furuno for at det femårige fiskeprosjektet nå er i gang.
Den ikke ukjente, svenske fiskeguiden Hannes Ribbner mønstrer på hos Ruud når båten hans legger fra kai igjen om under tre uker, men skipperen trenger ytterligere et mannskapsmedlem. Og tro det eller ei, det kan faktisk bli deg.
– Vi trenger minst en person til, så dersom noen av leserne er interessert, er det absolutt muligheter. Men det haster, for flybillettene blir dyrere for hver dag, sier Ruud, som kan kontaktes på epost av alle interesserte.