NJFF viser til at ørekyta har passert oppgangssperrene ved Stigstuv og på nytt kommet inn i bufferområdet mot vannskillet. DN blir bedt om å gjennomføre ei smittereduserende rotenonbehandling allerede i høst, med påfølgende behandling for å utrydde ørekyta tidligst mulig i 2012. NJFF ber også om at de etablerte vandringshindringene må forsterkes og at mulige årsaker til spredning blir kartlagt, melder VG.no.
Foto: Illustrasjonsfoto – HOOKED
Ørekyta er vår minste karpefisk (inntil 15 cm lang). Den er alminnelig på Østlandet og i vassdrag som grenser til Sverige og Finland. Sportsfiskere har brukt ørekyte som agnfisk, noe som har medført at den utilsikta har blitt spredt også til deler av Telemark og Hardangervidda. Problemet er at ørekyta konkurrerer sterkt med ørreten om næringsgrunnlaget.
NJFF klare til innsats
– NJFF er kjent med at det pågår en dialog mellom DN og Fylkesmannen i Hordaland for å vurdere situasjonen og mulige tiltak i de aktuelle områdene. Tidsaspektet er et viktig element som må vektlegges som en del av denne prosessen. Det er viktig å finne årsaken til spredninga, ikke minst med tanke på å forhindre at dette skjer igjen. Samtidig må ikke letinga etter årsaken medføre at det ikke blir satt inn spredningshindrende tiltak snarest mulig, skriver fagleder Siri Parmann og generalsekretær Bjarne Oppegård i et brev til DN.
NJFF mener derfor at DN raskt bør vurdere å ta i bruk rotenon i bufferområdet, kombinert med forsterkning og utvidelse av de etablerte oppgangshindrene. Ei smittereduserende rotenonbehandling bør gjennomføres høsten 2011, med ei påfølgende behandling for å utrydde ørekyta tidligst mulig i 2012.
– NJFF hadde et omfattende engasjement i 1998/ 1999 i forbindelse med planlegginga og gjennomføringa av tiltakene ved Stigstuv. Miljøkonsekvensene av ei videre spredning på Hardangervidda er ikke mindre i dag. NJFF ønsker også nå å bidra med nødvendig innsats for å forhindre at ørekyta tar seg over vannskillet mot vest, heter det i brevet.
Kilde: NJFF.