Mange har sett de svære beista av noen fisker man kan finne på enkelte fangstrapporter, blogger og forum.
Ofte er det en eller flere karer med et bredt smil, poserende ved en båt som viser en nærmest uoppnåelig stor fisk.
Foto: Atle Knapp – ØRTK
Hvordan er det mulig?
Svaret er trolling.
Eller dorging som det kanskje kan kalles. Eller fiske etter en båt. Kjært barn har mange navn.
Selv om nyansene er forskjellige er prinsippet enkelt; fiske fra båt i fart, med én eller flere stenger.
Foto: Atle Knapp – ØRTK
Du trenger ikke utstyr i hundretusen kroners klassen for å starte med trolling.
Start med en båt fra 15 fot og oppover, (Hansvik, Rana eller lignende), da kan man bruke den på de aller fleste av våre innsjøer gitt at værforholdene tillater det.
Så kan du heller vokse med utstyret hvis du blir bitt av basillen (noe som har en lei tendens til å skje).
Motor
Motor bør være slik at den kan gå i dorgefart 1,5 – 3 knop, 2 takter fra 6 til 15 hk, eller 4 takter fra 5 hk og oppover. Det er å anbefale 4 takts motor da denne er mer økonomisk og mer stillegående enn 2 takter.
Stangholdere
Så trenger man et antall stangholdere, avhengig av hvor mange stenger man ønsker å fiske med, og som er praktisk å montere i båten, men fra 2 stk og oppover er en grei regel, 4 stk er ei ”pakke” som passer de fleste båter. Satser man på en noe større båt kan man øke antallet, og kanskje lage et ”stangorgel”, en bøyle med mange holdere montert.
Stangholder
Stangorgel
Stenger og sneller
Stenger og sneller finnes det et utrolig mangfold av. Det er billige og gode sett å få kjøpt både nytt og brukt. 7 til 8 fot stenger og multiplikatorsnelle påspolet 0,38 til 0,40 mm sene dekker det meste vi kan fiske i innlandet hos oss.
Wobblere
Har en nå noen wobblere eller skjeer, er man klar til å dorge i de øverste vannlagene.
Dyprigg
Ønsker man å variere fisket ned i dypet, må en ha dyprigg.
Foto: Illustrasjon. ØRTK
Disse fås i mange prisklasser, fra drøye tusenlappen og oppover. Her er det også mye pent brukt å kjøpe. Start gjerne med 1 rigg, og kjøp en til hvis du liker dette fiske. Fiske i dypere vannlag (5 til 25 meter) gir ofte fin fisk.
Paravan / planerboard
Du kan også fiske med stangparavan eller planerboard for å få stengene (snørene) lenger unna båten.
Foto: Illustrasjon. ØRTK
I perioder hvor fisken er lettskremt og var, er dette effektivt. Stangparavan monteres direkte på snøret til hver stang, mens planerboard sendes ut på hver side av båten, hvoretter snøret fra stangen blir festet på linen med spesielle klyper og sendt ut til siden (10 til 30 meter).
Planerboard
Foto: Atle Knapp – ØRTK
Sideparavan
Foto: Atle Knapp – ørtk
Ekkolodd
Det er ikke nødvendig med ekkolodd, men et slikt instrument er til stor hjelp for å finne grunner og kanter i vannet man fisker, i tillegg til at en kan finne byttefisk som den store fisken beiter på.
Har man båt, motor stenger og holdere er en i gang med trolling, alt annet utstyr kan man kjøpe etter hvert.
Kjøp brukt
Se etter brukt utstyr, alt fra båter, motorer og annet utstyr selges titt og ofte til en billig penge i forhold til nytt. Det selges også ferdig riggede trollingbåter med mye utstyr hvis man ikke ønsker å montere og skru for mye selv.
Foreningen og klubber er til for å hjelpe – ta kontakt!
Er man ”fersk” anbefales det å ta kontakt med Norges Trollingforbund eller en klubb, eksempelvis Øvre Romerike Trollingklubb for å få hjelp og tips til kjøp av båt og utstyr.
Mjøsa Trollingfestival – 8. og 9. oktober.
Øvre Romerike Trollingklubb arrangerer Mjøsa Trollingfestival den 8. og 9. oktober. Det kan være en god idé å ta en tur for å se på båtene, treffe aktive fiskere som gledelig deler erfaring og tips.
Her blir det stor fisk å se, mange flotte premier og joviale folk.
På fredagskvelden blir det også en liten sammenkomst, og har du på spanderbuksene kan du lire ut både en og annen godt bevart hemmelighet!
Vel møtt!
HOOKED.no og Atle Knapp – Øvre Romerike Trollingklubb