More

    Akerselva – sluttrapporten er klar

    Oslo Kommune VAV velger overskriften «Klar fremgang!» og skriver;

     

    Les også: Last ned rapporten her.


    Sluttrapporten om tilstanden i Akerselva etter klorutslippet i mars, viser at de fleste artene fra bunndyrsamfunnet nå er på plass. Dermed er næringsgrunnlaget for fiskeyngel i elva god. 

    – Jeg er veldig optimistisk på Akerselvas vegne. Elva har tatt seg hurtigere opp enn vi forventet rett etter klorutslippet i mars, sier seniorforsker Torleif Bækken i NIVA.

    Samtidig viser den at to til tre årsklasser av fisk ble utryddet og krepsebestanden ble også hardt rammet av utslippet.
    Rett etter klorutslippet fikk Norsk Institutt for vannforskning (NIVA) i oppdrag av Vann- og avløpsetaten (VAV) å se på virkningen av utslippet i Akerselva. Det ble satt i gang en større undersøkelse av økosystemet.

    – Den endelige rapporten viser en klar fremgang for Akerselva, dette er vi veldig glade for, sier direktør Eli Grimsby i VAV.

    Hun forteller at VAV vil fortsetter å jobbe med ulike tiltak for at Akerselva kommer i bedre stand enn den var før klorutslippet. NIVA har tatt følgende prøver av plante og dyregrupper: Begroingsalger, vannvegetasjon, bunndyr, fisk, edelkreps, elvemusling, amfibier og fugl.

     

    Artikkelen fortsetter under bilde

    Foto: OFA

    Bunndyr
    NIVA har tatt både vår, sommer og vinterprøver av bunndyrsamfunnet, samtidig har de fisket på strategiske plasser. 

    – Jeg mener at det ikke er behov for tiltak ved å sette ut bunndyr, da de fleste artene fra før utslippet synes å være til stede i elva, sier seniorforsker Torleif Bækken til VAV. Den viktige døgnfluen ”Baetis” er tilbake, den var helt fraværende i de første prøvene etter utslippet. Døgnfluen er viktig for næringsgrunnlaget for fiskeyngel.

    – Jeg er veldig optimistisk på Akerselvas vegne. Elva har tatt seg hurtigere opp enn vi forventet rett etter klorutslippet i mars, sier seniorforskeren. Høstprøvene fra 2011 viste mye av det samme bildet som høstprøvene fra 2010.

     

    Fisk
    Klorutslippet tok livet av nesten all fisk i Akerselva. Da NIVA undersøkte elva dagen etter utslippet, fant de ingen levende fisk. – Man har mistet to til tre generasjoner laks- og sjøørret, sier Bækken. Han mener det derfor er svært viktig at Oslo Fiskeadministrasjon (OFA) fortsetter å sette ut fiskeyngel i Akerselva i årene som kommer. OFA satte ut tretti tusen fiskeyngel i mai etter søknad hos Fylkesmannen. Utsettelsen var mulig da næringsgrunnlaget for yngelen var gode nok. Det viste nye prøver av bunndyr som NIVA tok i mai. Fiskeyngelen kom fra OFAs klekkeri ved utløpet av Maridalsvannet. Fiskene som ble registrert ved høstundersøkelsene 2011 var stort sett i god kondisjon.

    – Dette tyder på at det har vært næringsgrunnlag for overlevelse og vekst, sier Bækken.

    Akerselva vil ikke, i følge rapporten, ha noen produksjon av livskraftige bestander av laks- og sjø/innlandsørret, dersom fiskeutsettingen opphører. Samtidig kan utsettelse av laks- og sjøørret i de øvre delene av Akerselva, komme i konflikt med den nylig registrerte bestanden av elvemuslingen. Dette er en truet art i Norge.

     

    Elvemusling
    Denne arten var tidligere registret som utdødd i Akerselva. Gjennom undersøkelsene i elva etter klorutslippet ble forekomst av elvemusling registret på 8 stasjoner i løpet av sommeren 2011. Dette var på strekningen Nydalsdammen og opp forbi Grønvoldsdammen.

    Det er svært viktig å finne riktig vertsfamilie for elvemuslingen, dersom arten skal utvikle seg, sier Bækken. Rapporten mener derfor det er viktig å styrke vertsfiskebestanden i vassdraget.

     

    Edelkreps
    Edelkrepsen er også en truet art i Norge. Den fikk hardt medfart i forbindelse med klorutslippet.

    – Det kommer til å ta flere år før krepsen er reetablert og i fangbar størrelse, sier Bækken.

    Men det er positive funn av kreps også. I de siste prøvene i oktober, fant NIVA en del kreps i øvre del over Nydalsdammen. Rapporten mener man bør vurdere å flytte kreps fra ovenfor liggende vann og elver.

     

    Vannvegetasjon og alger
    Det er ikke behov for spesielle tiltak for å reetablere eller gjenopprette tilstanden for vannvegetasjon eller alger i forhold til klorutslippet. Prøver fra juni 2011 viser at algeforekomsten er normal og at rødalgen, som var fraværende på de første prøvene, er i ferd med å reetablere seg i de øvre områdene.

    Rapporten mener det er behov for tiltak i de nedre delene av Akerselva for å bedre vannkvaliteten.

    – Vi vil følge utviklen nøye og vil gjenta undersøkelsen av fisk, bunndyr og kreps i Akerselva neste år, sier direktør Eli Grimsby.


     

     

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles