Selv om isfiske etter sjøørret har begynt å bli svært populært i visse deler av landet, er det fortsatt bare et fåtall som drar på sjøisen for å fiske sjøørret. Men en ting er sikkert; de som har prøvd det en gang, prøver stort sett igjen, og igjen og atter igjen
Indre Oslofjorden og Drammensfjorden er gode eksempler på områder hvor det er populært å fiske sjøørret gjennom et hull i isen. Grunnen til dette er nok overbefolkning av erfarne isfiskere i et lite tett område. Med så mange fiskere tilstede, vil det alltid være noen som ikke kan vente helt til våren med å starte sesongen.
Oslo på sitt beste og et godt utgangspunkt for en flott dag på isen! – Foto :Tommy Egra
Selv kommer jeg fra det glade sørlandet, hvor det er svært langt mellom hullene i sjøisen. Her og store deler av det ganske land, har dette fisket et fantastisk potensiale!
Hvordan begynner man?
Først må du finne en god sjøørretplass, hvor isen er stabil. Så må du skaffe deg utstyr til sjøørretfisket og så til slutt må du sørge for å ha med riktig kunstig eller ekte agn. Mange slurver med en eller alle disse tre forberedelsesoppgavene enhver sjøørret isfisker trenger. Resultatet blir da ofte at man prøver noen minutter etter sjøørreten med “torskeutstyr”.
Sjøørretplasser på isen
Sjøørretplasser flytter seg ikke, og en god vår og høstplass er stort sett alltid generelt god. Stort sett er sjøørreten alltid tilgjengelig langs land, i nærheten av ferskvann, i strømkanter og rundt grunner. Dette er plassene man kan sette en ring rundt på kartet. I tillegg kommer alle de pelagiske fiskene som du kan nå absolutt overalt innenfor ca. 5-10km fra nærmeste gytebekk. Kort fortalt; sjøørreten er lett å finne på isen!
Bernt Nor gliser i vintersola med nyfanget sjøørret! – Foto: Tommy Egra
Utstyret
Om du er kjent med agnfiske etter andre arter som abbor og gjedde på isen, så vet du akkurat hva du trenger for å fiske sjøørret! Utstyret er det samme. En enkel myk stang på 3 til 5 fot med ei haspel eller multiplikator snelle på er bra utgangspunkt. En elektrisk nappvarsler eller en selvutløsermekanisme som en angeldon og noe som holder stanga er alt ekstrautstyr. Selv om dette for noen kan virke litt avansert, er det så enkelt at harpefiske med 6 kroker blir langt mer avansert, eller skal vi si kaotisk.
Standard oppsett for isfiske med brisling etter sjøørret. Typisk er det timene etter soloppgang og før solnedgang er best – Foto: Tommy Egra
Den andre metoden er standard balansepilk. Da er røye, ørret eller abbor isfiskestanga topp. 2-5 fots stang som er middels stiv med ei lita snelle med multifilament eller monofilament på. Så mye mer avansert enn dette er det ikke. Slike stangsett koster ofte ikke mer enn et noen hundrelapper i butikken og kan også brukes til agnfisket.
I enden av snøret
Hva du setter i enden av snøret har langt mer å si på isfiske enn ved de fleste andre fiskeformer. Her har det som er over isen langt mindre å si enn foreksempel ved fluefiske hvor stang og snøret spiller en vesentlig rolle. Derfor er det ofte viktig at du er flink med “råvarene” når du skal fiske på isen.
Brisling: Det vanligste agnet på isen er uten tvil hel sjokkfrosset brisling som kjøpes i velutstyrte fiskebutikker og på en og annen matforetning med fancy fiskedisk. Da det sjeldent blir brukt mer en 10-15 brisling på en hel dags fiske, lønner det seg å dele opp boksen med brisling hjemme før de fryses. Jeg legger dem på en plankebit og fryser dem stykkevis i ziplock poser. Når de først er frosset, vil de holde seg adskilt hele tiden. Prøv å finne dem som ikke er så store. 5-8cm er min favorittsize, men dette kommer an på hvor du fisker.
En brisling fiskes gjerne balanserende under isen med en treble eller en enkeltkrok i ryggen på balansepunktet. Noen foretrekker også en liten treblekrok i hodet eller i halen. (Tandem) Med et par splitthagl og kanskje en svivel mellom fortom og hovedline, så er du igang! Reker, sildestrimler og Berkley Gulp kan også brukes.
Eivind Pedersen viser hvordan han har rigget opp sin lille håpefulle. Tandemrigget brisling på 2x Owner 36BC krok str. 12.
Martin Ellingsen fra Jakt & Friluft AS i Asker er en dyktig isfisker. Her klargjør han hullet hvor brislingen henger – Foto: Tommy Egra
Balansepilk: Om du ikke har fisket med balansepilk etter abbor eller ørret på isen, så har du gått glipp av noe! Men selv om du bor på den “yderste nagne ø” så skal du ikke fortvile. Balansepilker har vist seg å fungere ypperlig på sjøisen etter mange arter, og da ikke minst etter sjøørreten. Balansepilkene som brukes er vanligvis av den smale typen og fra 4-11cm lange. Strike Pro og Rapala er populære varianter. Husk å bruke løkkeknuter eller små hemper slik at balansepilkene henger fritt og ledig. Cato Bekkevold er ingen nybegynner på isen. Her viser han frem en balansepilk.
Foto: Tommy Egra
Til slutt
De fleste som fisker sjøørret på isen for første gang gjør nesten alle den samme feil. De fisker for dypt. Det er stort sett området mellom 0,5 og 3m som gjelder. I noen fjordsystemer finner man ut at de går dypere, men det er sjeldent at det er noen som fisker under 5m, uansett hvor dypt det er der du fisker.
Er det mye slanke og brune fisk der du fisker, bør du bruke en sirkelkrok på brislingfisket. Dette fungerer bra, og ødelegger ikke fisken om den må settes tilbake.
Det er lov å bruke to stenger med et agn pr. stang på sjøisen i Norge etter sjøørret. Respekter dette og minstemålet, og så får du og jeg gleden av å fiske sjøørret også i fremtiden!
Et enkelt ekkolodd som Humminbird Fishin Buddy 140x er et supert utgangspunkt for å se om det er fisk under isen og hvor dypt det er der du har boret. Dette kan også skanne isen 40m i 360 grader 1-2metet under isen. Ideelt for å se hvor det er aktivitet.
Foto: Tommy Egra