Abborn står på mange av oss sportsfiskeres favorittliste. Den er vakker, vanskelig ene dagen, bitvillig andre dagen og byr opp på en fight!
Tekst og foto: Emma Backer
Abborn er ihvertfall en av mine solklare favoritter og denne vinteren har jeg experimentert med forsellige betesvalg på isen. Med vanlig pimpel og balansepirk innprintet i hodet mitt har jeg valgt bort i fra dette og valgt ett litt mere utradisjonelt valg av bete og teknikk; Softbait!
Om vinteren skaper alltid abborn spørsmålstegn hos oss isfiskere og den kan være allmænt sær… Jeg merket fort i mine forsøk at abborn trengte et agn som kunde fiskes meget sakte med små bevegelser og allikavel skape litt liv. Når vel de forsellige softbaitsen døk ned i ishullen fikk jeg et overraskende positivt resultat! Jiggene og drop shot riggene mine knuste alt hva pirk og balansare hette; ja, til og med størrelsen på abborn var bedre.
Fiske med jigg og drop shot rig fungerer til vanlig ypperlig på abborn (Vår, sommer, høst), men på vinteren er disse teknikker overlegne! Agnets myke konstruksjon har mulighet til og gi ifra seg mye liv med minimale bevegelser fra hånden/stangtuppen. På denne måten kan du trigge den treigeste abbor til hugg.
Drop shot: Denne teknikken fungerer som best under skikkelig kalde dager (når du helst hadde vært innendørs og surfet fiske på nettet). På grunn av rigginga med kroken/agnet direkte festet i hovedsnøret går minste lille bevegelse rett ned i jiggen. De typiske drop shot-jiggene er også ekstra myke og tynne, med en lang hale som abborn bare elsker under treige dager.
Jigg med hode: Denne teknikk faller abborn i smaken under dager når den er litt mer våken og gjerne litt utpå året rett for isarna går. Vid denne teknikk kan du irritere abborrn med kjappe rykk, opp og ned fra bunn. Vid fiske med jigghode har du mange forsellige type jigger og velge mellom; Shads og curly tails i forsellige former. Men jeg har lagd merke til at en curly tail gir ifra seg mer vibrasjoner og liv på grunn av den store halen; best i kaldere vann.
Utstyr: Når abborn kommer opp i en viss størrelse er den en skikkelig fighter! For og få mest mulig moro utav det hele bruker jeg en liten isfiskestang med haspelfeste. Tuppen på stangen skal gjerne være ekstra følsom; Innimellom tar abborn meget forsiktig og da gjelder det at se minste lille tegn på hugg. En liten haspelsnelle i str 500-1000 er perfekt!
Også her er nylonsnøre viktig; på abborrfiske bruker du i regel ganske tynt snøre og en pen abbor skaper slitasje mot iskanten. Med et tynt multi-snøre kan du gå miste om drømmeabborn…
Som fortom vil jeg helst bruke en fluorcarbon som er litt tjukkere en hodesnøret; 0,25 -0,30 mm. Det er nemlig ikke bare abborn som lokkes av softbait og med fluorcarbon som er mer slitsterkt så får du en sjanse mot gjedda.
Akkurat nå veit jeg at abborn har våknet til liv og er meget sulten; Så ut og test dine softbaits! Kanksje just du fanger drømmeabborn din..?