More

    Hvilke farge etter sjøørreten?

    Du kjenner problemet, du står i fiskeutstyrsbutikken og skal kjøpe deg noen nye sluker eller wobblere foran helgens sjøørrettur. Eller du ”dykker” dypt nedi sluk eller flueboksen din og skal velge lokkemiddel for de første kastene. Hva skal du velge?

    [author image=»https://www.hooked.no/wp-content/uploads/2013/05/Asgeir-abu-profil.jpg» ]Asgeir Alvestad er en av Norges mest profilerte fiskere og har filmet, skrevet bøker og holdt utallige foredrag om sportsfiske. Merittlisten er for lang til å ramse opp her, men med 100+ arter i Norske farvann og over 500 trofeer fra konkurransefiske kan du være trygg på at Asgeir har noe vettug å si. Han jobber i Pure Fishing, bor i Lillesand og deler aktivt fisketips på bloggen sin.[/author]

    Det finnes tusenvis av varianter i alle regnbuens farger og alle fanger de fisker, men hvilken farge fanger best akkurat i dag? Et spørsmål tusenvis av fiskere stiller seg hver dag, og et spørsmål jeg har prøvd å løse i mange år. Jeg har fortsatt ikke noe fasit, men føler at jeg langt på vei har funnet en trend som i alle fall hjelper meg å velge riktig farge når det kommer til å fange sjøørret.

    Mange faktorer er viktige for ”å knekke” sjøørret koden

    Det er viktig å påpeke at jeg ikke mener at fargevalget er den viktigste faktoren for å lykkes som sjøørretfisker. Det å fiske på rett fiskeplass med riktig utstyr er fortsatt de to viktigste faktorene.

    DCIM100GOPRO

    Så kommer en del sekundære faktorer som må på plass. Dette dreier seg om lokkemidlets form, størrelse, fart og farge. Selv om disse faktorene kan kalles sekundære er de ofte med på og bestemme om det blir fangst eller ikke. Sjøørretfiske handler om å løse koder, jo flere kode du knekker jo mer fisk får du. Når det kommer til de andre faktorene som ikke handler om farge er det ofte logiske forklaringer på hva som fungerer.

    Fiskeplassen er ofte der hvor ørreten finner mest mat for årstiden, og hvilken fart som fisker best har med ørretens trivselstemperatur å gjøre. Den foretrekker lite fart når vannet er kaldt og motsatt når vannet er varmt. Når det kommer til form og størrelse er det viktig å huske på at sjøørreten for det meste spiser annen fisk i den kalde årstiden og derfor ofte velger større byttedyr da enn om sommeren.

    Når det gjelder fargevalg er det kanskje ikke like lett å tenke seg frem til hva som er riktig farge, men faktisk er det også er en del logiske forklaringer en kan støtte seg på her også. Først og fremst må en skjønne at sjøørreten har et godt fargesyn. Fisk er ikke fargeblind (haiene er det), og de har et særdeles godt syn som er tilpasset mye dårligere lysforhold et menneske øye. Sjøørreten er en utpreget jeger og øynene er en av de viktigste sansene den bruker i jakten på mat. Derfor vil det og ”pirre” sjøørretens oppmerksomhet med en farge ofte virke positivt.

    Asgeir Alvestad - 11- Fargevalg til sjøørret

    det ikke finnes en enkelt farge som er best hele tiden

    Er en farge like god hele året?

    Noen få fiskere bruker en farge eller en type lokkemiddel hele året og fanger mye fisk, jeg mener altså at de ville ha fanget flere hvis de hadde byttet på fargene i forhold til årstid. Jeg tror faktisk at vi mennesker hadde ”knekt” den koden og funnet frem til den beste fargen hvis det hadde vært et fasitsvar på dette for mange år siden. Når det nå formlig ”bugner” av varianter og farger på lokkemidlene for sjøørretfiske er det nok nettopp fordi det ikke finnes en enkelt farge som er best hele tiden. Jeg er imidlertid ganske sikker på at en farge fisker best over en liten eller lengre periode og at det er særdeles viktig informasjon å ha, det gjelde bare å finne ut hvilken? Jeg hadde også en artig observasjon en gang jeg var på sjøørretfiske på Åland tidelig mars. Den lokale fiskeutstyrsbutikken hadde nesten bare hvite og grønne sluker på veggen. Jeg spurte selvfølgelig hvorfor, og han bak disken svarte; Det er fargene som fanger best akkurat nå, og det vet fiskerne her sier han.

    en mørk farge vil gi god kontrast oppover, og en lys farge gi god kontrast nedover i vannet

    Farge eller kontrast

    Fra hvilken vinkel sjøørreten ser lokkemidlet på avgjør nok også en del på hva fisken egentlig ser. Det er mest logisk å tro at hvis sjøørreten ser lokkemidlet ditt rett oven i fra eller rett under i fra vil kontrasten til den dominerende bakgrunnen være viktig. Vi vet at hvis du befinner deg nedi vannet som fisken vil det være lyst oppover mot overflaten, og mørkt hvis du ser nedover mot bunnen. Det vil da si at en mørk farge vil gi god kontrast oppover, og en lys farge gi god kontrast nedover i vannet. For lettere å forstå dette kan du tenke på en liten brisling som er en av sjøørretens yndlingsretter. Brislingen er kamuflert med en mørk rygg slik at ikke ørreten skal få øye på den ovenifra, og en lys buk slik at den skal gå i ett med den lyse overflaten. Snur du denne brislingen opp ned vil det bli helt motsatt effekt, den får store kontraster til bakgrunnen og blir et lett bytte å få øye på av ørreten. Slik vi gjerne vil at lokkemidlene våre skal være fordi vi vil jo at sjøørreten skal se nettopp vårt lokkemiddel.

    Asgeir Alvestad - 12- Fargevalg til sjøørret

    Tilbudsplakat farger eller naturlige farger

    Vanligvis kan en tenke seg at også sjøørreten ser de kraftige ”tilbudsfargene” som gult, grønt og oransje ekstra godt under vann og at de derfor alltid fanger best, men slik er det ikke. Det er ikke nødvendigvis den fargen som synes best som fisker best, men i perioder kan det faktisk være slik. Jeg tror dette har noe med mattilgangen å gjøre. Er det lite mat eller at ørreten må feite seg opp etter en strabasiøs gyting og kald vinter, har den ikke råd til å være kresen og tar det den lettest får øye på. Det ble en gang gjort en undersøkelse ved havforskningsstasjonen på Flødevigen ved Arendal, hvor de malte krabbeskallene på levende krabber og satte dem ut til torsk de hadde fanget og hadde gående i store kar. Det interessante med testen her var at torskene først tok de sterke fargene som gult og rødt mens de krabbene uten farge (ikke malt) ble tatt til slutt. Dette underbygger jo også den teorien om at fisken ofte tar det de ser lettest ser. Når det derimot er overflod av mat har sjøørreten en tendens til å bli selektiv og da velger ørreten de dusere mer naturlige fargene som byttedyrene den beiter på har.

    Asgeir Alvestad - Fargevalg til sjørrret

    Test av forskjellige farger

    Når det kommer til selve testen som er grunnlaget for fargeguiden har jeg ikke tatt hensyn til teorier om hva som burde fange best, men mest latt fisken og fangst statistikkene bestemme i diagrammet.

    Se diagrammet og resten av artiklen og bildene på bloggen til Asgeir

    Skal du fiske, eller få fisk?

    Asgeir

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles