Overlevelsen til villaksen må forventes å forbli lav de kommende årene, ifølge Det internasjonale havforskningsrådet (ICES).
Ddette skriver Direktoratet for naturforvaltning på sine nettsider i en pressemelding.
Vurderingene fra ICES ble presentert på årsmøtet i den Nord-Atlantiske laksevernorganisasjonen, NASCO, i Drogheda i Irland tidlig i juni.
I følge ICES sine vitenskapelige råd er det foreløpig ingen ting som tyder på en generell forbedring i situasjonen for villaksen de kommende tre til fire årene. Ekspertene mener overlevelsen til laksen i havet må forventes å forbli lav, og at det kun bør fiskes på laksebestander som har et høstbart overskudd og når gytebestandsmål.
Ikke fiske ved Færøyene
I løpet av møtet ble det blant annet oppnådd enighet om at det fortsatt ikke skal fiskes etter laks ved Færøyene, der det historisk har vært et stort laksefiske på flere hundre tonn. Vedtaket er i tråd med rådene fra havforskningsrådet, ICES, som mener det ikke er grunnlag for å gjenåpne fiske verken ved Færøyene eller Grønland. Man regner med at mer enn en tredjedel av laksen ved Færøyene er av norsk opprinnelse.
– Selv om det er beklagelig at det er så lite laks i havet for tiden, er det likevel positivt at ICES sine vitenskapelige råd om ikke å fiske ved Færøyene blir fulgt. For hvert tonn laks som skal fiskes ved Færøyene må fisketrykket her hjemme justeres, dersom vi skal sikre at det skal være nok laks igjen på gyteplassene, sier Arne Eggereide, som ledet den norske forhandlingsdelegasjonen i NASCO-møtet.
– Samtidig må vi ta på alvor at Færøyene er kritisk til at Norge selv fortsatt til en viss grad tillater fiske på bestander som ikke når gytebestandsmål. En annen utfordring er sjølaksefisket i Finnmark. Dette er et historisk fiske med betydning for samisk kulturutøvelse, men det fiskes også på laks med opprinnelse i russiske elver, sier Eggereide.
Ny handlingsplan vedtatt
Med bakgrunn i en evaluering av organisasjons arbeid siden den ble opprettet, ble det vedtatt en ny handlingsplan for NASCO i de kommende årene. Organisasjonen skal fortsatt ha fokus på forvaltning av laksefiske, habitat og akvakultur, introduksjoner og spredning av organismer.
Gjennom effektivisering skal det ryddes plass for å styrke NASCOs rolle som arena for kunnskaps- og erfaringsdeling i lakseforvaltningsspørsmål og videre utvikling av felles tilnærminger i forvaltningen av denne ressursen.
– Det tror vi er en positiv utvikling, og i tråd med det Norge har ønsket. Både de naturlige og de menneskeskapte utfordringene som laksen står overfor er for en stor del like eller sammenlignbare rundt hele Nord-Atlanteren. Derfor er det viktig at vi drar maksimal nytte av hverandres kompetanse og erfaring når utfordringene skal takles, sier Arne Eggereide.
Neste år vil det bli satt fokus på utfordringer i fiskeforvaltningen, som fiske på blanda bestander og sosiale og økonomiske problemstiller i tilknytning til slikt fiske.
–For tiden er det Norge som har det mest omfattende fisket av dette slag i hele utbredelsesområde til laksen» avslutter Eggereide.
NASCO ble etablert under konvensjon av 2. mars 1982 til vern av laks i det nordlige Atlanterhav. Konvensjonen trådte i kraft i 1983.