Det er få ting som slår en skikkelig fin, nordnorsk sommer. Naturen er en opplevelse i seg selv, og kombinert med jakten på de store sølvbarrene i de krystallklare elvene, er man egentlig så nært paradis man kan komme.
Av: Espen Ørud
Laksefisket i Finnmark er som ellers i landet meget variert. Det går fra de største elvene som Tana og Alta til en rekke mindre vassdrag, med navn som både er kjente og ukjente for mange. Personlig vil jeg si jeg trives best i elver av medium størrelse til mitt «dagligfiske». Enhver laksefisker har vel en liten drøm om en gang å fiske i Alta, der sjansen for virkelig storlaks er til stedet, i tillegg til at elven har en historie og beliggenhet som virker tiltrekkende på mange laksefiskere. Men om man leser fangststatistikken for noen av de andre elvene og sidevassdragene, vil man se at enten man velger ut fra høy gjennomsnittsstørrelse på fisken eller antall fisk som blir fanget i løpet av sesongen, så er det mange flere elver å velge mellom. Selv har jeg prioritert å bli kjent med elvene nærmest dit jeg har flyttet i Vest-Finnmark, for så å jobbe meg litt og litt utover i fylket.
Selv om en del av elvene i Finnmark også er by- og veinære, så trives jeg godt med at man kan finne gode fiskemuligheter i også litt mer avsidesliggende elver, der man kan kombinere laksefiske og friluftsliv i naturen. En av de tingene jeg liker godt med organiseringen av elvene i Finnmark er at der man i en del elver sørpå er vant med at det er delt opp i vald, så er det i mange av elvene i Finnmark delt opp i soner som kan være flere kilometer lange. Dermed har man en lang rekke fiskeplasser å velge mellom. Selv om det kan forekomme at det tidvis blir folksomt på enkelte «gode» plasser, så betyr dette som regel at det er mindre folk på andre plasser som ikke nødvendigvis fisker dårligere. De mindre besøkte plassene har også den fordelen at du oftere fisker på urørt elv når du ankommer eller starter fisket. Å fiske på en elv som har fått hvile synes jeg gir både mer spenning og høyere sjanse for fangst.
For de som kjenner meg eller har kontakt via noen av de sosiale mediene som Facebook, Twitter, Instagram eller andre nettfora, så er det neppe noen hemmelighet at vi setter trivsel og avslapping på elvebredden minst like høyt som selve fisket. Å kunne slappe av i naturen og lage god mat, kaffe og stemning på elvebredden er for meg en betydelig trivselsfaktor. Detter forsøker jeg tidvis å formidle ved hjelp av bildene jeg tar. Om jeg lykkes er i grunn opp til betrakterne å avgjøre…
Fakta:
Espen Ørud er av 1971-årgang, og levende opptatt av både fotografering og fluefiske. Sommerstid er det hovedsakelig laksen i elvene som blir utfordret med fluestang og kamera, men dersom tiden strekker til blir også et utvalg av arter i ferskvann og saltvann fisket med flue. Ørud er oppvokst i Oslo, men fant etterhvert ut at avstanden til det beste fluefisket og de beste fotomotivene i landet ble for stor, og flyttet derfor til Vest-Finnmark i 2008. Han har tidligere vær redaktør for Fiskersiden.no, og leverer bilder til en rekke formål til forskjellige medier.