Fiskeregler gir økt utslipp
Mange av fiskereglene resulterer i økt utslipp av fanget fisk; en praksis som det egentlig ikke er tradisjon for i Norge. Det fører til nye spørsmål blant fiskerne: Hvordan skal de behandle fisken slik at den klarer seg fint etter utslippet? Hva slags utstyr er best for å unngå uønsket bifangst?
Over hele landet slipper fritidsfiskere en stor andel av seifangsten ut i sjøen igjen – for det meste er det snakk om småsei som er tatt som uønsket bifangst under torskefiske. Dette er ofte på grunn av manglende kunnskap om de beste fiskeredskapene. Det kan tenkes at denne bifangsten kan reduseres ved å bruke store gummifisker i stedet for pilk. Til sommeren skal vi teste hva slags redskap som er best for å unngå uønsket bifangst.
Ingen obligatorisk fiskerprøve
I Tyskland må fritidsfiskerne ta en fiskerprøve før de har lov til å fiske. På kurset lærer de om de mest relevante fiskeartene, gjeldende regelverk, hva slags utstyr som skal brukes og hvordan man avliver fisken på en human måte. Kan vi tenke oss noe lignende i Norge? De fleste vil nok svare bastant nei. Å innføre en obligatorisk fiskerprøve for sjøfiske er trolig uønsket av mange, og kan faktisk være i strid med allemannsretten. I verste fall kunne dette føre til en nedgang i rekruttering av unge fritidsfiskere; og det er et skritt i feil retning.
En del av skoleutdanningen?
Men hva er med å innføre noe som ligner på en fiskerprøve i skoleutdanningen? Det kunne for eksempel vært organisert som et kurs (eller valgfag) som formidler nødvendig kunnskap om fritidsfiske. Å lære om de forskjellige artene, fiskemetodene og reglene kan være gøy og skape interesse for fiske og friluftsliv, og er i tillegg bra for fiskebestandene langs kysten. Og til slutt kan foreldrene kanskje lære noe nytt av sine barn.
– Keno Ferter, Havforskningsinstituttet