More

    Mye kamera for pengene

    Undervannskameraet Water Wolf har sine svakheter, men det gjør utvilsomt jobben på grunt vann, enten du fisker fra båt eller land. Til en såpass rimelig penge er dette også et leketøy det er vel verd å investere i dersom en er nysgjerrig på hva som faktisk skjer rundt agnet ditt når du fisker.

    Av: Bernt Nor og Jon Kolstad

    Hooked har testet undervannskameraet Water Wolf, både under ideelle og vanskelige forhold, og vi merket raskt at lysfølsomhet er kameraet sin store akilleshæl. I det krystallklare og godt opplyste vannet i Karibia ble bildene til våre folk fantastisk flotte. Under snødekt fjordis i et vinterkaldt Nord-Trøndelag ble det motsatt resultat.

    Dette var for så vidt forventet, da Water Wolf faktisk bruker reelle filmer fra skandinaviske forhold som promotering på sine egne nettsider. Dette skal de ha skryt for, da mange av konkurrentene deres konsekvent bare kjører videoklipp fra krystallklare, tropiske undervannsbiotoper. Vi hadde et forhåndsinntrykk av kameraet etter å ha sett de nevnte videoene, og det er noe herlig befriende over å kunne konstaterer at det vi hadde sett i markedsføringen, faktisk også var det vi fikk.

    Dette med lyset er en utfordring, som med de fleste andre undervannskameraer. Du er nødt til å ha mye lys og god sikt for å få skikkelig bra kvalitet på undervannsfilmen din, og det er det vanskelig å gjøre noe med uten at tusenlappene begynner å fly.

    Water Wolfen er et lowlux-kamera, som i teorien skal støtte opptak i meget lysknappe omgivelser, litt slik som du ser de særegne, grønne «night vision»-opptakene i moderne, amerikanske krigsfilmer. Dette funker så som så i virkeligheten, men det Water Wolfen presterer er ikke noe dårligere enn det konkurrentene i prisklassen opp til noen tusenlapper får til.

    Torpedoform

    Om en ser bort fra de vanskelige mørke og grumsete omgivelsene, gjør Water Wolfen absolutt jobben i klart og halvklart vann, og så langt ned i vannsøylen som dagslyset rekker. Kameraet er nok best egnet til predatorfiske fra båt i ferskvann, men det har også produsert fine båtbilder av alt fra barracuda, via kveite til sandflyndre.

    Det som gjør kameraet så godt egnet til predatorfiske, er torpedoformen det leveres i. Water Wolfen kan fint festes rett på snøret, et stykke over agnet ditt, og det vil ikke skape særlig mer forstyrrelser i vannet enn det agnet allerede gjør. På smidig vis glir det gjennom vannet, ikke ulikt en potensiell byttefisk. Bli da heller ikke overrasket om kameraet faktisk blir angrepet av en stor gjedde eller en annen rovfisk. Det har skjedd mer enn en gang.

    Om du ikke har båt tilgjengelig, kan du likevel ga glede av Water Wolf-kameraet. Det er fullt mulig å kaste med kameraet montert på snøret, men det advares mot kast over 40 meter på grunn av nedslag og potensiell garani. Kameraet er i tillegg utsatt for enkelte kasteteknikker, men det viktigste å huske på er at du har nok kraft i kastet ditt, slik at kamera og fortom beveger seg i en retning hvor de ikke ender opp med å lande på ekstakt samme sted i vannet. Da blir det ofte krøll ved at fortommen havner over kameraet, og dermed henger seg opp.

    En bør prøve seg frem til en finner riktig fortomslengde og får kamera og fortom til å jobbe sammen. Vekten på agnet i enden av fortommen vil også kunne spille inn ved visse typer kast, og ikke minst på hvordan kameravinkelen blir. Tyngre vekt på agn krever større innsveivingshastighet for at agnet skal forbli innenfor kameraets opptaksvinkel.

    I vår test opplevde vi også at øvre del av plastfestet på kameraet, der de to plastdelene skal skyves inn mot hverandre og dermed sikre et feste, kilte seg veldig fast. Det ble faktisk sitende så hardt fast at det var nødvendig å bruke verktøy med og et tynt håndkle mellom for ikke å skade plasten. Disse delene skal egentlig kunne tas enkelt og greit fra hverandre, men etter en god del kast satt altså den øvre delen bom fast.

    Usikkerhetsmoment

    Det er ellers verd å merke seg at vektene som følger med er svært godt balansert hva kamera kontra positiv/nøytral/negativ oppdrift angår. Ulempen er at de må trykkes tilbake på plass, eller i alle fall kontrolleres etter noen kast. Det tyngste loddet falt også ut under den andre testturen vår.

    Det lønner seg også å feste en solid splittring og en hurtigkobling av god kvalitet og passende størrelse i enden der fortommen skal være. Dette gjør at det er kjapt og enkelt å koble kameraet av og på, både ved transport og når man skal ha det med innendørs for å overføre filer.

    Kameraets største usikkerhetsmoment virker å være opptaksfunksjonen etter endte 20 minutter med filming. Det skal da umiddelbart starte et nytt opptak á 20 minutter, men vi har opplevd flere ganger at dette ikke skjer. Kameraet filmer de første 20 minuttene, så går det over i et nytt opptak, som deretter stopper etter kun få minutter. Kameraet slår seg da av. Resterende filer som tas opp, etter at man har måtte slå kameraet på igjen, blir korrupte filer og lar seg ikke spille av.

    Dette har skjedd tre ganger, og nettopp det at det skjer så tilfeldig, gjør det til et usikkerhetsmoment. Løsningen vår har vært å kjøre fullformat av micro-SD-kortet etter hver overføring av filer. Dette tar ganske lang tid, men det har virket å være en sikrere løsning enn bare overføring og sletting av filer fra kortet.

    Merk: Vi får opplyst fra produsenten at enkelte har opplevd problemer med 32GB kort, men bruk av klasse X 16 GB skal fungere bedre.

    Klipping og redigering

    Når det gjelder klipping av video, er terskelen fortsatt litt for høy for folk flest, men dette er tilfellet nesten uansett hvilket actionkamera du velger. Resultatet er fort hundrevis av timer med video, gjemt vekk i skuffer og skap, som aldri ser dagens lys rett og slett fordi folk sliter med å produsere noe fornuftig av materialet.

    I den ene testen vår brukte vi Apple Final Cut X som klippeverktøy, og filene måtte følgelig konverteres først. På vegne av Mac-brukere håper at neste versjon støtter en annen kodek, uten komprimeringstap som alternativ.

    Hva PC angår har det derimot blitt veldig enkelt å redigere,  men da er det utklipp av sekvensene det er snakk om, ikke noe mer fancy enn det. Det er viktig å understreke at for å dra nytte av denne funksjonen kan ikke VLC kjøre i fullskjerm mens en tar videoopptak. En spiller av videoen som vanlig, i standard skjermstørrelse, og så klikker en på knappen som er merket i bildet under.

    Water Wolf WLC

     

    Når en vil avslutte klippet, klikker en så på knappen igjen. Videoklippet legger seg da automatisk i «Mine Videoer»-mappen på PC-en.

    Water Wolf 2

     

    Konklusjon:

    Water Wolf er et underholdende undervannskamera til en hyggelig pris. Kameraet har sine utfordringer, men er helt klart et godt kjøp om du er på jakt etter noe enkelt og rimelig som jevnt over leverer. Er du derimot på jakt etter et profesjonelt kamera med mange innstillinger eller noe å filme sommerferien din med, er ikke dette kameraet for deg.

    ***

    Testet: Water Wolf UW 1.0

    Veil pri:s 1299,-

    Følger med: Kamerahus med kamera og oppladbart LI-ION-batteri, linetube, flyteelement, micro-USB-kabel, etui av neopren, vekter i 6, 9 og 12 gram

    Fysiske spesifikasjoner: 58 gram, 120x27mm, vanntett til 100m, kastesikker til 40m

    Tekniske spesifikasjoner: 1280×720 pixler, H.264 codec, støtter fra 2-32 GB Micro SDHD Klasse X, 4 timer opptak (batterikapasitet varierer etter temperatur)

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles