Forrige uke ble det satt ut 25 000 sjøørretyngel i Ljanselva og Gjersrudbekken i Oslo. De små fiskene gir håp om fremtidig liv i to småelver som har lidd mye som følge av utslipp.
Av: Endre Hopland
Miljøprosjektet Ljanselva søkte i januar Fylkesmannen i Oslo og Akershus om tillatelse til å sette ut 25 000 sjøørretyngel i Ljanselva og Gjersrudbekken. Tillatelsen ble gitt i begynnelsen av juni, og i forrige uke leverte OFA fisk fra settefiskanlegget i Sørkedalen, som igjen ble satt ut i elvene av Miljøprosjektet Ljanselva. Med på utsettingene var Hjalmar Eide i Norges Jeger- og Fiskeforbund, Bymiljøetaten og Semper Major Fluefiskeklubb.
– Miljøprosjektet Ljanselva har gjort veldig mye for vassdraget, og da tillatelsen til utsetting av sjøørretyngel ble gitt var det utrolig gøy for klubben å få være med på dette prosjektet, sier Alexander Smerud i Semper Major Fluefiskeklubb til Hooked.
Formålet med utsettingen er å styrke sjøørretbestanden i vassdraget etter ammoniakkutslippet i desember 2013 og utslippet av fyringsolje i mars 2014. Utsettingen er også en del av forberedelsene for å styrke bestanden av sjøørret i vassdraget.
– Semper Major Fluefiskeklubb har lenge ønsket å ta del i kultiveringsarbeid, og nå er vi glade for å ha fått til et samarbeid med Miljøprosjektet Ljanselva og Hjalmar Eide fra NJFF, som er vår mentor og guru i dette arbeidet, sier Smerud.
Yngelen som nå er satt ut ble fordelt i bøtter med rundt 1000 eksemplarer i hver, og fordelt rundt i elvene. Noen av medlemmene hadde med seg barna sine under arbeidet, og ifølge rapportene syntes også de oppvoksende generasjoner at det var stort å få være med på utssettingen og se yngelen svømme ut i friheten for aller første gang.