More

    En bok som lever opp til navnet sitt

    Det er blitt vår og fluebindersesongen er litt på hell for mange idet en ny fluebinderbok på norsk ser butikkhyllene.  Den har vært annonsert en stund, men har nå endelig kommet.  Det er Barry Ord Clarke sin bok Fluebinderens Bibel – Sjøørretfluer som er sluppet fra trykkeriet.

    Av: Kjell Karlsen, Atelier Gabrielsen

    Det er med stor forventning jeg begynner å bla i denne boken som er en oppfølger til Barry sin forrige bok som også het Fluebinderens Bibel, men som da omhandlet ørretfluer.  Førsteinntrykket er at dette er en gedigen bok, om ikke i fysisk størrelse, så i delikat utførelse og med fantastiske bilder som er standarden gjennom hele boken. Ingen er vel bedre enn Barry til å fotografere fluer og ikke minst step by step-instruksjoner.

    Til å begynne med blir jeg derfor bare sittende og bla og se på bilder.  Bildene av fluene og hvordan de lages er så informative og sylskarpe at kommentarene nesten er overflødige.  Det er presentert 54 ulike fluemønster, både klassikere som Mickey Finn og Woolly Bugger og mer ukjente og moderne fluer som Proppen og The Hoodlum, for å nevne noen.

    Boka begynner med en presentasjon av Barry og hans bakgrunn som fluefisker og fremfor alt sjøørretfisker. Videre presenteres vi for bindematerialer, og her har forfatteren konsentrert seg om å presentere bindetråd, Uv-lim og Uv-materialer basert på fiskens syn. Denne delen er lettfattelig og grundig forklart, men jeg kunne personlig ønsket meg litt mer om andre materialer også, selv om mye presenteres i selve fluemønstrene.

    Sjøørretens naturlige byttedyr har også fått sin plass, med gode bilder og god beskrivelse av hvordan de lever og hvor vi finner dem. Et fint og meget informativt kapittel.

    Så det viktigste, fluebindingen og fluemønstrene. Her finner du fluemønster som passer både for nybegynneren og den mer erfarne fluebinder. Om fluebinding er et nødvendig onde for deg for å kunne utføre fisket, så finner du mange fluer i denne boken som består av få, enkle materialer og bindeteknikker. Om du i motsatt fall koser deg med fluebindingen og får inspirasjon av estetisk flotte fluer og tar utfordringen, får du også det mellom permene. Alt er fotografert som bare Barry kan det, og med fantastiske bindebeskrivelser. Alle fluene er også presentert med en liten historie, fisketips og forslag til variasjoner.

    Om jeg skal pirke på noe med denne boka, er det først og fremst et personlig ønske om litt mer informasjon om flere materialer og fremfor alt kroker. Kroker er stadig et diskusjonstema, og kunne vært viet litt plass.

    Ellers ble jeg bortskjemt med Barry sin forrige bok når det gjelder innbindingen.  Dette er bøker som vi gjerne bruker på bindebenken mens vi binder fluer, og Barry sin forrige bok hadde en spiralinnbundet rygg som gjorde den helt genial når en hadde den oppslått og bladde i den mens man fulgte bindebeskrivelsen.  Boka ble liggende åpen og flatt.  Dette hadde jeg også ønsket meg i denne oppfølgeren. Men alt i alt så er dette en meget flott bok på 232 sider, fullspekket med fantastiske flue/fluebinderbilder og gode beskrivelser. Den er lett å finne frem i og den inspirerer.

    Lest: Fluebinderens bibel – Sjøørretfluer

    Forfatter: Barry Ord Clarke

    Utgitt av: Vega Forlag

    Sider: 232

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles