Vi har testet Sony sitt smarte actionkamera Mini HDR-AZ1, og lar oss imponere over mye. Dessverre holder ikke filmingen i det våte element mål, selv i krystallklart, tropisk vann. Kan du leve med dette, er HDR-AZ1-en likevel et kamera å bli glad i.
Av: Endre Hopland
Jeg falt egentlig for HDR-AZ1-kameraet allerede da jeg tok det ut av pakken. Førsteinntrykket var at produktet var både lite, lett og oversiktlig, uten for mange knapper og funksjoner som en aldri kommer til å få bruk for. Når det kommer til actionkameraer, som altså skal være tett på der det skjer og tåle en god del juling, er dette i mine øyne helt ideelt.
Med i kamerapakken jeg fikk tilsendt, fulgte også en rekke forskjellige festeanordninger til både kroppsdeler, hjelmer, stenger og glatte overflater. Disse gjør det naturlig nok enklere å bruke kameraet slik det er ment, nemlig til actionbilder. I tillegg til festeanordningene ble kameraet også levert med en såkalt LiveView-remote, som i praksis fungerer som HDR-AZ1-ens eksterne skjerm. Denne linkes trådløst til kameraet, og gjør at du blant annet kan se opptakene dine uten å måtte koble deg til PC eller Mac.
Etter at det var konstatert at kameraet så- og føltes bra ut, var det dags for å teste det i praksis. Det er ingen tvil om at hovedmålgruppen til produsenten er folk som driver med actionfylte aktiviteter på land, og det ble også raskt klart at her leverer kameraet strålende. Både videokvaliteten og bildestabilisatoren er veldig bra, og det er også lite å si på lyden. Selv inne i den vanntette hardcasen av plast fanger kameraet opp et godkjent lydbilde uten ekstern mikrofon, noe som kommer godt med når det er mye vær.
Testen jeg har gjort er myntet på et litt annet publikum enn de fleste andre HDR-AZ1-brukere, nemlig sportsfiskere, som jo er vår bransje og vårt publikum. Nå er selvsagt det som skjer oppe på tørt land, i båten eller langs bredden, isolert sett nokså likt andre landaktiviteter, men vi som filmer fisking liker jo gjerne å få med noen undervannsscener, også. Etter min mening er det her HDR-AZ1-en kommer til kort.
I flere måneder hadde jeg med meg actionkameraet fra Sony på fisketurer i både inn- og utland. Det ble fisket og filmet i både ferskvann og saltvann, og kameraet leverte strålende både montert på hodet, på båtripen og håndholdt. Men det var altså oppe på tørt land. Under vannoverflaten var situasjonen en ganske annen.
Til produsentens forsvar skal det sies at kameraet aldri er oppgitt som noe undervannskamera, men i og med at det er utstyrt med en hardcase som er oppgitt å være 100 prosent vanntett ned til fem meters dyp, regner en likevel med at det skal kunne produsere noenlunde godkjente undervannsbilder helt i overflaten. Det gjør det ikke. Først trodde jeg det var mørke vinterskyer og dårlig lys inne i Vestlandsfjordene som gjorde bildene uskarpe, men situasjonen var den samme i det krystallklare og solopplyste vannet på flatsene i det karibiske hav, også. Kameraet er rett og slett ikke spesielt godt egnet til undervannsfilming.
Under finner du et knippe fiskefilmer som er skutt med HDR-AZ1. I den siste filmen ser en tydelig hvordan kameraet håndterer verden under vann. (Artikkelen fortsetter etter filmene):
Sony oppgir hardcasen som waterproof, splashproof, freezeproof, dustproof og shockproof, og ingenting av det jeg har sett tyder på at ikke dette er riktig. At HDR-AZ1 er et godt kamera er hevet over all tvil, og dersom jeg ikke hadde hatt behov for å kunne ta undervannsfilm i overflaten, hadde jeg ikke stusset med å brenne av de 1999 kronene (bare kameraet) det veileder til. Batterilevetiden er også god, og det finnes et eget redigeringsprogram spesialtilpasset kameraet.
For oss sportsfiskere blir likevel akilleshælen undervannsegenskapene. Dette er ofte en såpass viktig del av fiskefilmene at det er vanskelig å komme utenom. Kan du derimot leve med at kameraet ditt ikke kommer til å kunne levere brukende bilder fra under vannflaten, er det likevel ikke noe å stusse på. Som nevnt innledningsvis falt jeg for HDR-AZ1-en allerede da jeg tok det ut av pakken, og totalinntrykket har ikke forandret seg.
Kanskje tar kameraprodusenten med en anbefaling fra en sportsfisker når 2016-modellen skal lages, også? Om de får orden på undervannsfilmingen er dette nemlig et actionkamera som bør være høyt oppe på ønskelisten til alle med en forkjærlighet for fisk og fiske.