Du blåser gjennom «Altaelva – verdens beste lakseelv» i løpet av en kveld, men du legger den ikke fra deg. Til det er bildene og de korte, punktumløse tekstene for gode. Dette er en bok som bør nytes mer enn leses.
Av: Endre Hopland
Et mer svart enn hvitt omslag pakker inn den laptopstore og smålakstunge boken. Coveret er nesten trolsk, og midt i det tåkelagte, mørke fremsidebildet renner hun. Altaelva. Verdens beste lakseelv. Bildet er et kunstverk. Det samme er boken. Eller hyllesten om du vil. For det er det dette verket er. En hyllest til Altaelva og menneskene som har den i hjertene sine. Kanskje til og med innerst i sjelen.
Det har blitt skrevet mye om det fantastiske laksefisket i Alta opp gjennom årene, både i magasiner og bøker. Gjennom henholdsvis 20 og 29 år i tidsskriftet Jakt og Fiske, har Torgeir Wittersø Skancke og Ole Kirkemo i aller høyeste grad vært blant skribentene. Sistnevnte har også skrevet flere bøker om laks og laksefiske. Men ikke noe som denne.
De to forfatterne hadde et ønske om å lage en annerledes bok om Altaelva. En bok som skulle speile elvens sjel, vassdragsnatur, kultur og forvaltning, og ikke bare selve fisket. Det har de utvilsomt klart. Gjennom fantastiske bilder i svart og hvitt og lyrisk oppbygde tekster, tar forfatterne oss lesere med på det aller meste elven har å by på. Alt fra den intense spenningen i det storlaksen tar midtsommers til råskapen i en vintertemmet og isdekket flod badet i nordlys.
Vi får også være med inn i det aller helligste, til den årlige trekningen av lukrative fiskedøgn. Spenningen er stor. Nerven også. Det er nesten som å være der. Som å sitte i salen og håpe på at et av de 690 døgnkortene tilfaller en selv. Det er en kunst å lokke slike følelser frem i en leser. Men så er da også boken et kunstverk. Som nevnt.
Det meste handler likevel om laksefiske, som seg hør og bør i en bok om en lakseelv. Til tross for dette er det få skrytehistorier. 40-pundsklubben kommer en dog ikke utenom. Her får en bare medlemskap om en lander laks på over 40 pund (18,2 kilo) på flue. Med en gjennomsnittsvekt som enkelte år passerer ellevekilosmerket, er Alta utvilsomt plassen å forsøke seg om en ønsker et medlemsskap. Dersom en skulle være så heldig å få tak i fiskekort, selvsagt. Så heldig er det få søringen som er. Men så tror da også folk som er bosatt på feil side av Dovre at laks på ti kilo er storlaks…
«Altaelva – verdens beste lakseelv» er et stilstudium av en bok, både fotografisk og layoutmessig. Likevel skiller også mange av tekstene seg ut som spesielt fine. Små portretter av karakterer i- og langs elven. Vanlige folk med et uvanlig forhold til 46 kilometer med lakseførende, rennende vann. Fiskere, fluebindere, båtbyggere, oppsynsfolk, kokker, stakere, kleppere og treskjærere. Alle har de sin historie å fortelle. Alle er de en del av det som gjør Altaelva til verdens beste lakseelv.
Er du i tvil om hva du skal gi far, bestefar, svigerfar, mor, bestemor eller svigermor til jul i år, trenger du ikke lete lenger. Sterke streker og Alta Laksefiskeri Interessentskap hjelper deg. Og ja, det er lov å handle julegaver til seg selv, også. I dette tilfellet er det faktisk anbefalt på det sterkeste.
Lest: Altaelva – verdens beste lakseelv
Forfatter: Ole Kirkemo og Torgeir Wittersø Skancke
Utgitt av: Sterke streker
Sider: 167
Pris: 599,-