Kjell C. Rambech og Christer W. Gjøvaag hadde et håp om storørret da de i helgen tok skiene fatt og la ut på langtur i snaufjellet i Nord-Trøndelag. Fisket de opplevde var likevel mye mer enn de hadde våget å drømme om.
Av: Endre Hopland
I fjor sommer fant Kjell C. Rambech fra Trondheim helt tilfeldig et fjellvann som viste seg å huse virkelig storørret. Han så kjempefisk som vaket langt utenfor kastehold, og selv om fiskeskjelven nok var til å ta og føle på der og da, ble det med observasjonene. Alle som fisker vet likevel veldig godt at det ikke går an å glemme slike opplevelser, og at Rambech skulle tilbake til fjellvannet var like sikkert som at dag følger natt. Og det var nå i helgen det skulle skje, mens vannet var dekket av is, og en kunne gå tørrskodd og trygt til forrige sommers vakplasser.
Med på helgeturen til fjells ble fiskekompis Christer W. Gjøvaag, også han fra Trondheim. Gjøvaag har landet mang en storfisk i sitt liv, men ørretfiske er ikke det han har drevet mest med. Da tilbudet om en tur til kjempenes vann dukket opp, var han likevel ikke vanskelig å be. Med seg til fjells dro de to litt forskjellig utstyr, men utgangspunktet var tradisjonell blink etter røye og balansepilk etter storørreten.
– Lørdagen var vi ikke heldige med været, og i mye vind og lett snødrev fikk vi bare noen smårøyer. Siden vi hadde gått et godt stykke på ski med pulk, og skulle overnatte i telt, sank håpet litt da været køddet med oss. Heldigvis våknet vi til vindstille og lett tåke søndag morgen, med klare tegn til at solen snart ville trenge gjennom. Dette lovet bra, og vi fikk troen igjen, sier Rambech til Hooked.
Da temperaturen steg til plussgrader, skjønte karene at dette kunne bli en veldig bra dag. Nå handlet det bare om å finne ut hva de skulle by storfisken. Siden Rambech har fått grom ørret med småfisk som agn tidligere, ble noen av røyene fra dagen i forveien funnet frem. Dette gav resultat med det samme. I løpet av en hektisk fiskedag landet de to en rekke storørreter mellom 2,0 og hele 5,2 kilo.
– Vannet vi fisker i er ikke dypt, maksimalt seks meter på det dypeste, så vi frilinet midt i vannet med nappvarslere på. Toppfiskene var 3,7, 4,24 og 5,2 kilo. Jeg visste jo at det var storørret her, men jeg var veldig usikker på om det var mulig å få dem under isfiske. Jeg hadde troen på at vi kunne lure en tokilosfisk, men sjokket var stort da vi fikk disse kjempene. Utolig tøft å lykkes med et slikt prosjekt, sier Rambech til Hooked.
Også turkamerat Gjøvaag, som til alt overmål dro toppfisken og mangedoblet sin gamle ørretpers, er glad for at han prioriterte fjellfiske i helgen.
– Dette var selvsagt over all forventning, og en må jo være strålende fornøyd med slik uttelling. All ære til Kjell som lot meg få være med på dette, sier han.
Rambech, som har fisket ørret og røye hele livet og har lagt bak seg noen maraton i den norske fjellheimen underveis, er naturlig nok rimelig happy med vannet han nå har oppdaget. Han føler seg trygg på at vannet har potesial for virkelig storørret.
– Jeg tror absolutt vi kan få større fisk her, for vannet virker å være i perfekt balanse, med godt med byttefisk av bra størrelse. Derfor satt vi ut igjen de fleste de store fiskene vi fikk. Potensialet til vannet er også en god grunn til å holde kortene tett til brystet når det kommer til hvor vi faktisk fisket, sier han lurt.