Gammeldagse holdninger er det største hinder for å inkludere innen fiske. Og med gammeldagse så mener jeg faktisk nåtidens tankegang, for innen sportsfiske er dagen i dag ekstremt gammeldags på mange områder.
* Markfiskerer dreper alt
* Slukfiskerer kan ikke C&R
* For mange kroker som skader
* Mark og slukfiskerer bråker mer.
Det finnes ikke grenser på hvor ille disse oppfører seg langs ei elv i følge mange og mange i dette tilfellet er som regel fluefiskere. Nå tror jeg ikke dette er fluefiskeren sin holdning i utgangspunktet, men de som markedsfører fluefiske som det eneste rette klarer å skape spliden i mellom metodene. Holder du ikke på med fluefiske så, ja, da er du ikke like mye verdt. Og pr. i dag så er man kanskje ikke det. Det er uten tvil mye penger i fluefiske i Norge og der penga sitter, sitter som regel makta og muligheten til å styre skuta i den retningen man vil den skal gå. Men er vi ikke nå litt ute av kurs?
Nå er jeg ikke i tvil om at det ligger en del sannhet i dette med markfiskere og slukfiskerens noe snevre holdning til fornuftig forvalting og evnene til å se en fisk svømme tilbake i elva eller vannet Det skal drepes og det skal være matauk punktum finale. Så det er klart at man skal ha det i bakhode at en slik oppførsel har bidratt til f.eks. flere fluefiskesoner.
Men dette er ikke noe argument i seg selv for å ikke kunne våge å se fremover. Der utfordringen snart er fluefiskeren som en utdøende rase på lik linje med andre fiskere her til lands. For vi kommer ikke unna at vi ikke klarer å dra med oss de yngre. Og da må man våge å se utover den gammeldagse boksen vi finner oss inne i, i dag.
Hvorfor skal ikke jeg få lov til å fiske overalt? (for å visualiserer det på et lavt nivå)
Vi er to gutter på 14 og 17 år år som digger finessefiske. Vi fisker med ei slukstang, med 0,6 line og en spiss som normalt brukes på et fluesnøre. lengden på «sluken» vår er 2,8 cm og veier vel knapt 2 gram. Den har også enkelt krok, til og med innklemt mothake. Hvorfor skal vi ekskluderes og ikke inkluderes inne sportsfiske. Hvorfor skal ikke vi få lov til å fiske der storørreten står å super i seg døgnfluer som kommer signende nedover elven, de vakreste og beste stedene i elva, som man kan lese i all markedsføring rundt fluefiske. Hvorfor skal ikke vi få lov til å fiske i sammen med våre kompis som er fluefisker.
Pr. i dag så er svaret såre enkelt, stang, sneller og lina deres er feil, dere passer rett og slett ikke inn her, bytt ut utstyret så skal dere få være med. Men noen andre «gode» argumenter tror jeg man skal slite med å finne, jeg gjør i hvert fall det. De som har gode argumenter for at denne 14 og 17 åringen ikke er velkommen i en fluesone uansett utstyr vil jeg gjerne høre i fra.
Jo da, alt av regler må ligge i bunnen og må følges av alle. Baglimiht, max og minimumsmål skal så klart overholdes. Dette er regler som da ikke ekskluderer etter som det er likt for alle uansett metode. Jeg tror også på en utstyr utvikling av mer baits rettet mot et mer «snillere» fiske, rett og slett fordi C&R vil bli en del av vår fiskehverdag i fremtiden.
Vi vil kunne se mye mer wobblere med enkelt krok, vi kan få se spinnere med enkelt krok og vi vil kunne se mye mer insekts imitasjoner som helt fint går å fiske med en haspelstang. Pr. i dag så er det ikke noe grunnlag for å utvikle og tenke i de baner for våre grossister, etter som slikt fiske ikke blir markedsført, heller mer eller mindre ekskludert . Lengre ned i Europa er det en utvikling f.eks. i forhold til finessfiske. Det utvikles stenger,liner,sneller og baits. Et fiske som kanskje kan forene sportsfiske også i Norge uten at folk må bytte metoder.
Så er det denne jinta (min datter) , får håpe jeg klarer å holde i interessen for å være ute i naturen og ikke minst at en fisketur i ny og ne blir et stort ønske fra henne. Kanskje det kan være en fremtidig Cate Bekkevold (eller heheheeh kanskje ikke ) eller en Torill Kolbu, eller en Pia Klarholm eller en Cecillia Grønberg eller rett og slett en Marie Sæterløkken Walmann med stor interesse og hjerte for et bærekraftig sportsfiske.
Skal jeg måtte fortelle henne at nei dit kan vi ikke dra å fiske, da vi fisker med feil utstyr. Hva slags signaler er det å gi. Ellers i hverdagen lærer de at alle er like og inkludering er svært svært viktig. Ekskludering skaper ikke flere, det gjør inkluderer. Skal sportsfiske overleve i Norge i fremtiden så er min påstand at skiller må viskes ut, ikke styrkes.
Jeg tror også det vil medføre at Sportsfiske ville kunne stå mye sterkere i mange saker. I dag så er det mange «små» grupperinger som på grunn av skille ikke klarer å dra i samme retning og selv om fisket er stort i Norge så blir vi for små pga. av dette.
Jeg vil rett og slett tørre å kalle det «fiskerasisme». Rasisme er ikke noe vi ønsker ellers i samfunnet, så da bør det nok heller ikke foregå inne sportsfiske. Det blir å gå litt i utakt og kan faktisk hindre sporten i å utvikle seg.
– Erik Walmann, Pikewallis