I helgen gikk prosjektet Deep Micro 2016 av stabelen, der fiskere over hele landet fisket i sitt eget nærmiljø med krokstørrelse 10 eller mindre på dyp fra 100 meter og nedover. Og det dukket opp mye rart fra dypet.
Av: Endre Hopland
Sindre Bøe, som tidligere denne uken fikk det ærefulle oppdraget å navngi en helt ny norsk fiskeart, er mannen bak det spesielle prosjektet, som altså handler om å prøve å lure de små raringene som lever på dypt vann til å ta små kroker. I løpet av helgen har flere titalls sportsfiskere vært ute i sine respektive fjorder og kyststrøk med microutstyr, og fisken har ikke latt vente på seg. Noe overraskende har det likevel blitt veldig lite fisk som kan karakteriserest som microarter, altså fisk som ikke blir særlig større enn kattematsize selv som fullvoksne.
– Jeg er imponert over deltakelsen, og det virker som den lave terskelen og de få reglene fenget. Det blir nok et lignende prosjekt neste år, for det er fremdeles mye smått og rart å utforske i dypet, sier Sindre Bøe til Hooked etter avsluttet fiskehelhg.
Akkurat hvor mange som faktisk var ute med microkrokene fredag, lørdag og søndag har han ikke helt oversikt over, men at det var et nokså betydelig antall er helt sikkert. Mange delte også bilder av fangstene- og metodene sine på Deep Micro-eventen på Facebook.
Blant de vanligste artene som dukket opp rundt om i landet denne helgen var svarthå, hågjel og pigghå, men enkelte steder stod også øyepålen og gapeflyndren tett. Ellers ble det tatt en del langer, brosmer, kolmule, sild, vassild, havmus, blålange og faktisk også en blåkveite fra Svalbard, i tillegg til vanligere arter som lusuer, torsk, sei og sypike.
Les også: Nå skal microkrokene ned på dypet
– Jeg vil gjerne takke alle som har deltatt på dette tullet. Jeg regner nesten med at de fleste endte opp uten særlig utbytte av dette annet enn en unnskyldning til å ligge på fjorden i tre dager, men slik er det bare, sier Bøe, som selv stort sett sveivet på små øyepål og gapeflyndrer helgen igjennom.
At større fisk tar små agn er ikke noe nytt, men litt overraskende er det likevel at så få fiskere faktisk endte opp med tellende microfisk. Blant alle innrapporteringer har Bøe plukket ut Adam Andrén sin sypike på 26 centimeter som den beste microfisken i konkurransen. Den øvrige oppsummeringen av prosjektet kan du lese her.
PS: En egen Deep Micro-spesial kommer i Hooked-spalten Redaktørloggen innen kort tid.