Den verdenskjente tatovøren Jari Kajaste har fått utfolde seg på ryggtavlen til storfisker Asgeir Alvestad (48) fra Lillesand. Resultatet er en tatovering du aldri har sett maken til.
Av: Endre Hopland
I en årrekke har Asgeir Alvestad fått drømmefisker i både inn- og utland, men da han i løpet av 2015 alene kroket og landet tre av havets virkelige råtasser på flue, bestemte han seg for å forevige fiskene i kroppsblekk. Etter nærmere 37 timer i tatoveringsstolen til den finske tatoveringskunstneren Jari Kajaste, er verket nå ferdig. Og det er et bilde helt utenom det vanlige som nå pryder ryggen til Norges største fiskeblogger.
– Jari Kajaste er selv sportsfisker, og nettopp dette var veldig viktig for meg da jeg bestemte meg for å få denne tatoveringen. Han er en fantastisk kunstner, men det handler også om å forstå, og ikke minst kunne formidle fisk, fluer og utstyr for at det hele skal se bra ut. Jeg er strålende fornøyd med resultatet, sier Asgeir Alvestad til Hooked.
Jari Kajaste blir regnet som en av verdens beste tatovører. 38-åringen er altså selv sportsfisker, og det er spesielt fluefiske som rager høyt. Han kjøpte sin første tatoveringsmaskin tidlig på 90-tallet, og ble raskt tatovør på heltid. I 12 år jobbet han på Duck`s Tattoo i Helsinki, før han bestemte seg for å åpne sitt eget studio i Tallin i 2011. To år senere åpnet han enda et studio, denne gangen i Helsinki, en stund pendlet han frem og tilbake mellom hovedstedene. Etter hvert ble likevel studioet Kajaste Art i Finland så populært at han ikke lenger hadde tid til oppdrag i Tallin. Dermed var det kroken på døren der, og Finland for alle penga. I dag har han totalt åtte tatovører ansatt, de aller fleste av disse høyt respekterte kunstnere med realistiske motiver som spesialfelt.
At tatoveringen til Alvestad klassifiserer som realistisk er en understatement. Selve motivet er som nevnt hentet fra de tre mest minnerike fluefangstene hans fra fjorårssesongen, og utrolig nok stammer to disse fra den samme fiskedagen.
– Etter nesten 20 år med fisketurer til den cubanske øya Cayo Largo i Karibien, klarte jeg å fange den ultimate fisken der ute. En enorm permit tok fluen min, og ble landet. Permiten regnes som den vanskeligste av alle fisker å fange på fluestang, og akkurat denne spesielle fisken er i tillegg en av de aller største som noen gang er tatt på flue på Cuba. Fisken ble selvsagt satt tilbake igjen etter fotografering, sier Alvestad til Hooked.
Senere samme dag, og omtrent på samme sted, kroket og landet Alvestad ytterligere en drømmefisk, denne gangen en sitronhai på over to meter. Også denne tok på flueutstyr.
– En lang og brutal kamp endte med at vi fikk målt fisken, før vi satte den tilbake igjen. Haifiske i tropene er et fiske som utføres med skrekkblandet fryd. Disse haiene spiser nemlig noen av verdens raskeste fisker til frokost, og er enormt sterke. Sitronhaien er rett og slett noe av det drøyeste en kan lande med fluestang, sier Alvestad til Hooked.
Høsten 2015 tok den velkjente sportsfiskeren turen til Malaysia. Her kroket og landet han det som regnes som verdens raskeste fisk, og på ny var det flueutstyret som var i aksjon.
– Seilfisken kan komme opp i en fart på over 100 kilometer i timen, og det er vel unødvendig å si at det er en helt rå opplevelse å kjøre disse på fluestang. Fisken tar den flytende fluen i en kaskade av vann bak båten, for så å rase ut flere hundre meter i løpet av sekunder. De gjør samtidig en mengde høye hopp. Sailfishen ble for øvrig også satt tilbake igjen etter at den hadde blitt fotografert sammen med en særdeles lykkelig fisker, forteller Alvestad.
Samtlige fisker som nå pryder ryggen til Alvestad, ble tatt på Hardy Zephrus Saltwater-stenger og Hardy Fortuna-sneller. Sammen med fiskene, er også stang og snelle med på Lillesand-mannen sin nye ryggpryd. Det samme er illustrasjoner av fluene drømmefiskene falt for. Den tidligere Team Mustad-fiskeren forteller for øvrig at det ligger mye planlegging bak et slikt motiv.
– Jari forlanger som regel en konsultasjonstime før han tar et oppdrag, slik at oppdragsgiver og tatovør får en god forståelse av hva som skal lages. Jari er like mye en kunstner som en tatovør, og derfor tar han oftest oppdrag der han selv kan bruke sin kreative sans for å utvikle motivet. I mitt tilfellet var jeg ganske klar på hva jeg ville ha med i motivet, men Jari kom med en rekke innspill og løsninger til hvordan det skulle settes sammen, og hvordan det ferdige resultatet skulle bli. Jeg så faktisk aldri noe skisse underveis. Det hele var overlatt til Jaris kunstneriske evner, sier Lillesand-mannen til Hooked.
Utover planleggingsmøte i forkant ble det satt av to ganger to dager til selve tatoveringen. Kroppen klarer nemlig ikke noe særlig mer en to lange dager med tatovering om gangen.
– På grunn av dette ble det lagt inn et par måneders pause mellom øktene, slik at første del fikk tid til å lege seg før økt nummer to. Jeg hadde altså totalt fire nitimersdager i stolen, og jeg kan godt skrive under på at det var en påkjenning. Smerten sitter likevel ofte i psyken, så det må en bare jobbe med underveis. Uansett ble smerten raskt glemt når motivet endelig var ferdig, sier Alvestad.
Du kan følge Asgeir Alvestad sine mange fiskeeventyr på den populære bloggen hans.