Det er unektelig for de spesielt interesserte å bruke nettene på jakt etter småfisk folk flest aldri har hørt om. Men gjør du dine saker riktig, kan du faktisk ende opp som norgesrekordholder.
Av: Endre Hopland
Artsfiske er i vinden som aldri før. Så stort har nerdefisket blitt at NJFF finner plass til det i sin årlige fiskekonferanse. Innen det allerede sære artsfisket, finnes det også en rekke enda særere segmenter, for eksempel nattlig kikkmeite. Dette bruker kameratene Peter Stenhjem Lie og Mathias Botnen fra Fyllingsdalen i Bergen mye tid på. Natt til i dag ble innsatsen kronet med den største femtrådede tangbrosmen som noen gang er tatt på stang i Norge.
– Dette var veldig moro. Som regel pleier vi å gå målrettet etter de forskjellige tangbrosmene med boltrigg og rekebit som agn, så det var også planen min fredag kveld. Det var derimot ikke slik denne fisken ble tatt. Etter noen timer med lysing og kikking, så jeg nemlig en stor tangbrosme ligge rolig mellom noen tangblad. Agnet ble plassert rett forann snuten dens, og fisken trengte ikke å bli bedt flere ganger, sier Mathias Botnen til Hooked, etter å ha dradd opp en femtrådet tangbrosme på 26 centimeter og 210 gram.
Les også: Unik stangfangst fra Bergen
Dette er nesten 25 gram mer enn Geir Andreassen sin gjeldende norgesrekord på arten. For en fisk som ikke blir mer enn et par hundre gram i fullvoksen størrelse, er dette meget solid. Fisken til Botnen var da også ekstremt rognstinn, og ble som alltid satt uskadd tilbake igjen etter veiing, måling og fotografering. Dette er vanlig prosedyre blant artsfiskerne som fisker etter microfisker som ikke har rare matverdien.
For de uinnvidde er en boltrigg enkelt forklart et takkel der en egnet krok er festet til et nokså tungt blylodd som plasseres på bunnen. Når en fisk tar agnet og svømmer avsted med det, gjør tyngden av loddet at den kroker seg selv.
Kikkfiske er på sin side akkurat det det høres ut som. En går i praksis rundt og kikker ned i sjøen, og fisker på de interessante fiskene en eventuelt måtte få øye på. Når dette gjøres etter det har blitt mørkt ute, brukes en hodelykt eller en annen lyskilde for å få bedre sikt.
Nattens fisketur gikk til en ikke navngitt fiskeplass på Sotra. Her har de to kompisene i begynnelsen av 20-årene funnet og fått den merkelige vesle fisken kystringbuk tidligere. Kystringbuken var på plass også denne natten.
Les også: Nattjegerne
– For min del ble det landet tre stykker denne turen, der to av disse var forbedring av pers. Peter fikk også en nordlig tangbrosme, så dette er absolutt en spennende fiskeplass for oss som liker dette her. Men det var selvsagt den femtrådede tangbrosmen vi var mest fornøyd med, sier Botnen til Hooked.
Det har nok blitt en del kvelds- og nattøkter på de to den siste tiden. Seinvinter og tidlig vår er nemlig den beste tiden for denne type fiske. Da er det klart i sjøen, og bra med liv inne på grunt vann.
– Det er hovedsaklig micro- og kikkfiske vi har holdt på med, men det har også blitt et par turer med kystmeiteutstyret. Vi har vært på akkurat denne plassen på Sotra tre ganger på en uke nå, og forrige tur så jeg- og fisket på den samme tangbrosmen flere ganger. Det nærmeste jeg kom da var at den datt av i luften. Derfor var det ekstra moro at den ble med opp på land denne gangen, og at den faktisk var så stor som den så ut til i vannet, sier Botnen til Hooked.
Les også: Nok en unik fangst fra Bergen
21-åringer flest bruker tradisjonelt sett nettene sine på andre ting enn fiske, men Botnen forsikrer at dette her er så spennende at det stort sett alltid er en god idé å reise på tur med stengene.
– Det var Peter som fikk meg inn i denne galskapen for tre-fire år siden. Jeg kjente han fra før som keeperen på futsallaget vårt, og på Facebook så jeg at han hadde fått en pigghå under kystmeite. Det hadde jeg også lyst på, og etter det har det bare ballet på seg. Nå sitter jeg med 67 noterte arter, inkludert alle de tre tangbrosmeartene det er realistisk å få på stang i Norge. Det er en god følelse, gliser han.