Hei
Jeg er på jakt etter en ny stang til sjøørret og lett gjeddefiske. Skal bruke sluk og spinnere. Fiske fra land og båt, noe dorging. Tenker å gå for en stang med kastevekt på 15/20 til 50/60 gram, feks. Fenwick Aetos 11′ 16-54g? Bruker multiplikatorsnelle på shadstanga mi, og er veldig fornøyd med det. Hvordan er det å bruke slike sneller til slukfiske? Sett på sneller som Ambassadeur Black Max, Ambassadeur Revo ALX LH, Shimano Citica 201 I og Okuma Citrix A Low Profile Ci-273VLX LH. Er det fornuftige sneller til mitt bruk? Og hvor tykk sene burde jeg gå for (multi)?
– Mvh Jørgen
Heisann!
Dette er en vanskelig kombinasjon, kanskje umulig? Til fiske fra land etter sjøørret foretrekker vi lange og smekre stenger med kastevekt i den klassiske 7-28/10-30-klassen. Tidvis er vi nede på stenger ellers forbundet mer med lettere ørretfiske også, og vektklasser som 5-20 kombinert med multifilament rundt 0,12-0,15mm. Men å kaste «gjeddebaits», dvs. shadjigger på 10-20cm, med slike stenger er helt utelukket. Dette blir til en viss grad et spørsmål om man ønsker å balansere utstyret mot sjøørret eller mot gjedde. Vårt svar er nok noe vektet mot sjøørret, men bør fortsatt håndtere litt gjeddefiske og da særlig gjeddefiske med wobblere, basert på at du allerede har utstyr for det tyngre gjeddefisket.
Vår anbefaling på stangsiden blir en kikk på Berkley Skeletor XCD 9′ 15-40g, kombinertmed multifilament på 0,17mm. Ved sjøørretfiske, bruk en fortom av fluorcarbon på 0,30 til 0,35, litt avhengig av hvor grov ørret du forventer å komme i kontakt med. Stangen er kort nok til å være håndterbar i båt, men lang nok til å få godkjent kastelengde fra land, samt får generelt gode skussmål i prisklassen.
På snellefronten må vi ha i bahodet at dette er utstyr som skal brukes i saltvann, og da skikkelig saltvann og ikke brakkvann. Vår erfaring med de aller mest presise multiplikatorsnellene, er at de fort får problemer i saltvann. For eksempel er Mørrum 3600 en drøm å kaste små lette sluker og woblere med etter sjøørret, men delvis blir den for lett til stangen og delvis vil vedlikeholdet av en slik snelle brukt i saltvann være krevende. Toleransen, eller klaringen om du vil, er minimal, og saltbelegg gir bokstavelig talt stopp i maskineriet.
Det samme gjelder de fleste lavprofilsnellene, kanskje med unntak av Revo NaCl, men den blir igjen for grov for denne bruken. Vår anbefaling her er rett og slett å se på de mer klassiske runde snellene, for eksempel 5000-serien til Abu Ambassadør og gjerne en eldre som UT-trimmes forsiktig. Shimanos Calcutta 201/200D har vi ikke all verdens kastetid med denne enda, men den virker så langt bombesikker og er en sterk konkurrent til Abu.
Husk for all del at sneller brukt i saltvann trenger «tender, love and care». Som minimum å skylles av med ferskvann etter bruk, og årlig runde med rens og smøring. Får de ikke dette blir dette fort en kostbar og frustrerende hobby.
– Mvh Erik Grimsøen, Lars Horgen og Dag Røberg i Team Colibri