Kompisgjengen i SFK Galskap glemmer neppe årets klubbtur til Nordvestlandet med det første. Store spisskater har den effekten på folk.
Av: Endre Hopland
– Targetartene denne turen var spisskate, havål og skolest, arter de fleste i klubben manglet eller hadde potensial for å forbedre persene sine på. Vi hadde jo selvsagt et håp om en vellykket tur, men at fisket skulle bli så hinsides som dette her var det nok ingen som hadde trodd, sier Albin Dal i SFK Galskap til Hooked.
Les også: Sjekk Vilhelm sin rekordstore spisskate
Spisskate er ikke en direkte uvanlig art i Norge, men bruskfisken lever stort sett konsentrert og på dypt vann, og tar bare agn som fiskes helt på bunnen. Aller helst skal disse være i minimal bevegelse også, så fiske fra oppankret båt er klart å foretrekke. Fiskens størrelse og levesett gjør også at den ytterst sjelden blir tatt av vanlige sluk- og pilkefiskere, selv om det også her finnes unntak. Skikkelig dypvannsutrustning og naturlig agn er veien å gå dersom en skal lykkes med en målrettet satsing. Og så må en vanligvis ha tålmodighet. Mye tålmodighet.
Dette var også gjengen i SFK Galskap innstilt på da de la turen til Møre og Romsdal nå i helgen. De visste at det hadde blitt tatt store spisskater i området de siste årene, men alle fiskere vet at slikt ikke nødvendigvis er ensbetydende med at det kommer til å skje igjen.
Klubbturen startet onsdag ettermiddag for de mest ivrige av medlemmene, og det var Bjørn Salte og Øyvind Sundet som var først på plass. Salte fikk nokså kjapt drømmefisken sin, en spisskate på rett under 12 kilo, og var dermed i himmelen på direkten. Bildet av fangsten fikk også fart på far (Kjetil) og sønn (Markus) Guttormsen, som durte ut på fjorden en time før mørket senket seg. Et kvarter senere hadde junior fått turens andre spisskate, og standarden var satt for de neste dagers fiske.
Les også: Fikk tre spisskater på en time – fra land!
I løpet av kvelden ankom resten av gjengen, og da natten ble til dag, kjørte Daniel André Bjørndalen og Vetle Westli rett ut etter spisskate. Andre i følget satset etter den merkelige dypvannsfisken skolest, og under dette fisket ble det faktisk landet ytterligere to spisskater.
– Utover dagen kom det oppdatering fra Daniel og Vetle om et eventyrlig spisskatefiske. Til sammen hadde de fått åtte stykker, og begge hadde fått fisk på over 12 kilo. Ved to tilfeller hadde også begge to kjørt skate samtidig, forteller Dal.
Utpå ettermiddagen ankom også Tommy Mangerøy og Henrik Knudsen Vågenes. De to la seg rett ut etter spisskate, og landet to stykk på en halvtime. Dermed endte torsdagen med tolv spisskater landet og satt tilbake igjen, et antall som er helt ekstremt med tanke på hvor sjeldent en egentlig kommer i kontakt med den flate bruksfisken.
– Skatefisket var fantastisk, og fredag ble det all inn på spisskate for mange. Åtte fiskere lå etter arten, og til sammen landet vi 20 stykker på en dag. Lørdag kom Asgeir Kvalsund på besøk også, og sammen med Vetle og Daniel dro også han ut etter spisskate. I løpet av dagen ble det landet ni sytkker i båten deres, sier Dal til Hooked.
Spisskatene lever som nevnt på dypt vann, men fiskene har ikke svømmeblære, og blir derfor ikke trykkskadet. Det er derfor ikke noe problem å sette de hardføre skapningene tilbake igjen etter fangst. Utalige skategjenfangster i andre fjorder viser at matvettet stort sett trumfer et slikk i kjeften og en kjapp tur på land.
Les også: Her bader Hanne (29) med den svære spisskaten
Medlemmene i SFK Galskap fikk skater i alle størrelser i løpet av turen, men rundt halvparten var godt voksne individer på over 12 kilo. Toppfisken ble tatt av Thore Berg og veide meget solide 15,2 kilo.
– Skatefisket denne helgen var utrolig, rett og slett helt rått, og vi kunne nok fisket mange flere enn det vi faktisk gjorde. Vi valgte likevel å la plassene være i fred, da det virket som om skatene var i gytemodus, sier Dal til Hooked.
SFK Galskap beskriver seg selv som en gjeng med 20 likesinnede galinger som er over gjennomsnittet glad i å fiske. Medlemmene i sportsfiskeklubben kommer fra øst, vest og sør i landet, og klubben ble grunnlagt i 2011 etter en kystmeitetur som endte med en den gang nokså sensasjonell tungefangst.
Klubben liker å reise på fisketurer sammen, og årlig arrangeres det også klubbturer der så mange medlemmer som mulig deltar. Det har blitt mange fine slike, men ingen kommer i nærheten av årets langhelg i Møre og Romsdal.
Les også: Storviljakt på Folla – der de svære bruskfiskene regjerer
– Utenom spisskatene ble det også landet åtte havål opp til 19,5 kilo, der fem fiskere fikk notert seg for ny art. Det ble også landet fire skolest på opptil 1700 gram. Vetle og Bjørn var de eneste to som noterte seg for alle tre targetartene som var satte før vi reiste, forteller Dal.
De tre targetartene fikk naturlig nok mest oppmerksomhet i løpet av disse dagene, og samtlige av de 14 som var med fikk minst en ny art. Det dukket også opp mye annen fisk, inkludert en del som ikke er dagligdags for de fleste i klubben. Kolmule, vassild, glassvar og brungylt ble nye arter for en del. Det samme gjaldt et par utilsiktede bifangsteksemplarer av den fredede blålangen.
– Vi fikk også gjennomført årsmøtet vårt, og kjørte premiering for størst fisk, flest arter og best fisk. Utenom fisket befant vi oss jo i postkortverdig, norsk natur, inntullet i ekte Vestlandsvær. Alt i alt en tur for historiebøkene. Denne blir det vanskelig å toppe, sier dal til Hooked.