More

    – Hva trenger jeg egentlig av utstyr for å begynne med surffiske (Hooked+)

    Hei!

    Jeg har tenkt til å starte med surffiske og lurte litt på hva jeg egentlig trenger? Har tenkt å kjøpe et helt enkelt sett med en 14 fots stang som tar 150-200-grams kastevekt. Er litt usikker på hvilket snøre jeg burde ha på snellen, mono kontra braid, og hvilken tykkelse. Og hvis jeg skal gå for braid, hvordan knyter jeg sjokk-fortom på best mulig måte? Skal primært fiske torsk og kveite på strømutsatte plasser. Lurte også på hvordan ferdige tackler er kontra dem man lager selv er? Har ikke spesiell erfaring med å lage tackler.

    – Hilsen Marius

    Heisann!

    Surffiske er moro, så det må du bare begynne med. Mange steder vil du komme langt med karpeutstyr også i sjøen, men dersom målsetningen er potensielt store arter som kveite og torsk, er det ingenting i veien for å hoppe rett på surf-vognen. Som med alt annet her i livet koster kvalitet litt mer, men du vil finne mange gode surfstenger med kastevekt på 150-200 gram for rundt en tusenlapp, og store sneller med baitrunnerfunksjon for 1500-2000 kroner. Begynn gjerne med noe som ikke koster alle sparepengene, og se om dette er noe for deg. Det er dumt å sitte med dobbelt opp av stenger og sneller til fem høvdinger hver dersom det viser seg at du ikke liker fiskemetoden.

    Hva snøre angår handler mye om hvor du fisker. Skal du fiske grunt er det ingenting i veien for å kjøre litt kraftig mono. Det samme gjelder dersom du fisker på steder med stygg bunn, eller bruker sirkelkroker som bare skal sveives inn i munnviken på fisken etter at den har tatt agnet. Skal du derimot fiske litt dypere, og/eller har tenkt å gjøre skikkelige tilslag, bør du kjøre multi. Personlig bruker jeg nesten bare multi, da dette er både tynnere, sterkere og har bedre følighet enn mono. Det eneste braiden er dårligere enn monoen på er slitasje mot skarpe gjestander, samt frost – som stort sett bare et problem under isfiske.

    Hvilket snøre du vil bruke er en smakssak, men multi på ca. 0,25-0,30 og mono på ca. 0,50-0,60 passer fint til ditt skisserte bruk. Noen meter med sjokkfortom fremst må du også ha. Denne kan du avgjøre tykkelsen på selv, men ca. 0,70 er et fint utgangspunkt. Selve bitefortommen som kroken er festet i bør være minst 1,0, og gjerne enda tykkere, også. Det er nemlig denne som får mest julig av skapre fisketenner. Sjokkfortommen kan du skøyte på med mange forskjellige knuter, men en FG knot eller en Uni knot slår sjelden feil. Ta en kikk her for instruksjonsvideoer.

    Hva takkel angår finnes det en del bra som er ferdiglaget, men jeg foretrekker å lage mine egne. I og med at du skal fiske etter torsk og kveite, bør du fiske glidende. Glidetakler er ekstremt enkle å lage på egen hånd, og det anbedales. Bruk voksne kroker og tjukk fortom til torsk og kveite. De tar store munnfuller og fiskene kan bli store. I denne artikkelen finner du oppskriften på hvordan du lager dine egne glidetakler for fiske fra land.

    Utover stengerm sneller, snøre og takler, er skikkelige lodd en god investering. På strømutsatte steder kan såkalte spilesøkker være en nødvendighet for i det hele tatt å klare å holde agnet på plass, mens spesiallagde sandsøkker vanligvis gjør jobben på fin bunn. Ellers er en tripod til å hvile stengene i en fin ting, i tillegg til elektroniske nappvarslere. En rull med elastisk agnstrikk sørger for at du får festet agnet ditt skikkelig, og så er du good to go. Lykke til!

    – Mvh Endre Hopland, Hooked-redaktør og allroundfisker

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles