I sommer inntok store mengder pukkellaks elver og bekker langs hele norskekysten. Nå har eggene til den svartelistede arten klekket.
Av: Endre Hopland
Pukkellaksen hører naturlig hjemme i nordlige deler av Stillehavet, men på 60-tallet begynte arten å spre seg til de nordligste av de norske elvene etter utsettinger på Kolahalvøya i Russland et tiår tidligere. Etter dette har arten blitt relativt utbredt i Finnmark, nær grensen til Russland, og det er også registrert vellykket gyting i enkelte elver her. I sommer dukket derimot den svartelistede arten opp i hele Norge.
Les også: De siste ti dagene er det tatt over 200 pukkellaks langs hele norskekysten
Fiskene som invaderte kysten vår for noen måneder siden var fulle av rogn og melke, og at den uønskede arten skulle få til vellykkede gytinger var mer eller mindre uunngåelig. Nå er det altså klart at stillehavslaksen har lykkes med å føre genene sine videre langt utenfor sitt vanlige habitat.
– Nylig fikk vi inn den første rapporten om en potensielt nyklekt pukkellaksyngel. Fisken ble fanget i Jølstra, og siden videresendt til Veterinærinstituttet der den nå blir inkludert i samlingen til NINA, som Veterinærinstituttet har bidratt til i hele sommer. Artsidentifiseringen er bekreftet av flere biologer i det norske forskningsmiljøet, samt en amerikansk ekspert på stillehavslaks, sier forsker ved Veterinærinstituttets seksjon for miljø- og smittetiltak i Trondheim, Bjørn Florø-Larsen ifølge instituttets egne nettsider.
I motsetning til yngelen fra vår vanlige atlanterhavslaks, tilbringer ikke pukkellaksyngelen sin første levetid i elven. Derimot vandrer den rett ut i sjøen og begynner oppfeitingen til sin store mening her i livet, nemlig å føre genene sine videre. Livsløpet til pukkellaksen strekker seg bare over et par år, og fiskene dør etter gyting.
Les også: Alle disse langdistansesvømmerne tok turen til Norge i sommer
Det er nevnte NINA (Norsk institutt for naturforskning) som registrerer utbredelsen av pukkellaks i Norge, og ikke overraskende har årets innmeldingstall vært rekordhøye. I 2017 er det rapportert om fangster i godt over 100 norske elver, fra innerst i Oslofjorden til lengst nord i Finnmark.
– Veterinærinstituttet har fortløpende sortert ut skjellprøver på pukkellaks vi har fått i ulike skjellprosjekter, både fra sportsfiske, overvåkningsfiske og stamfiske, til NINA sin samling. Vi har i tillegg hentet inn en del hele individer vi har fått beskjed om rundt omkring i Trøndelag og Nordland, sier Florø-Larsen.
Hvorfor vi ser en slik økning i tallet på pukkellaks i år vet forskerne foreløpig ikke så mye om, men det kan være så enkelt at det har vært spesielt gode forhold for pukkellaks i sjøen det siste året, og at overlevelsen dermed har vært veldig høy.
Les også: Opptur for elvefisket etter laks, men 800 sjølaksefiskere forsyner seg grovt
Med tanke på at pukkellaksen tydeligvis også har hatt vellykkede gytinger her til lands i år, er det all mulig grunn til å tro at det blir mye av den svartelistede arten i norske elver også om et par år, når yngelen vender tilbake til sine fødeelver med rogn og melke i buken.
Ta ellers en kikk på denne saken fra Norske Lakseelver, der mye av problematikken knyttet til pukkellaksen blir belyst.