More

    Bruk bom og slep etter den bunnlevende fisken (Hooked+)

    Er du på jakt etter fisk som lever på- eller helt i nærheten av bunnen, bør du alltid pakke med deg bom og slep før du reiser på sjøen.

    Av: Endre Hopland

    Veldig mye av fisken i sjøen jakter helt nede ved bunnen. Derfor sier det nesten seg selv at det er her du bør ha agnet ditt. Utstyrt med bom og slep kan du presentere agnet ditt på en god måte for nesten alle arter det er aktuelt å fiske etter i sjøen her til lands.

    Les også: Møt kaldtvannsbarracudaen – lysingen frem i lyset (Hooked+)

    Slep er betegnelsen på en krokfortom som fiskes helt på bunnen. Denne består av en snørebit, en krok og en swivel, samt det du måtte ønske å dandere fortommen med. Kroken egnes med valgfritt agn.

    En bom er i klartekst en avstivet utstikker i plastikk eller metall som gjør at slepet ditt holder seg et lite stykke unna snøret, slik at du i stor grad unngår at disse vikler seg sammen under nedslepp. Bommer finnes i mange størrelser og varianter, og de går ofte under produsentnavn som havbom eller dypvannsdom. Navnene det er verdt å merke seg er likevel de to hovedgrupperingene glidebom og fastbom.

    En fastbom består vanligvis av en bøyd ståltrå med en løkke i knekken og en i hver ende. I knekken fester du snøret ditt, mens slepet festes i løkken i enden av den lengste delen. I enden av den korteste delen fester du loddet som skal få hele saligheten til bunns.

    Les også: Bruk agn i sjøen – også når du fisker fra land (Hooked+)

    Prinsippet er mye det samme med en glidebom som med en fastbom, men i stedet for å å feste snøret og slepet i hver sin faste løkke, sender en snøret gjennom den hule glidebommen og fester slepet i enden av snøret. Dette gjør at fisken kan ta med seg agnet uten å kjenne mostand i andre enden.

    Det er verdt å merke seg at det er en klar fordel å lage en fortom av kraftig mono som glidebommen kan gli på. Glir den rett på braiden blir det fort dårlig stemning og snørebrudd. Det er også en klar fordel med en stopperle i hver ende av bommen slik at en unngår at denne setter seg fast i swivlene og mister glidefunksjonen sin.

    MYE Å VELGE I: Glidebommer og søkker kommer i alle mulige varianter, og det meste funker. (Foto: Endre Hopland)

    Under fiske fra båt fungerer begge bomtypene bra, og det er egentlig fisket ditt som legger føringer for hva du bør feste i enden av snøret. Ligger du på anker eller har minimal drift, vil en glidebom være å foretrekke. Det samme gjelder dersom du fisker etter arter som liker å ta seg litt tid med agnet før de sluker det, for eksempel flyndrer og skater.

    Har du derimot god drift slik at bommen blir dradd etter båten, og glidefunksjonen til en glidebom ikke vil fungere optimalt, er vanligvis en fastbom det beste alternativet. Dette gjelder også dersom du fisker etter arter som jevnt over sluker agnet så snart de finner det, for eksempel torsk, lange og brosme.

    Les også: Nå er langene i bettet – slik går du frem for å lykkes (Hooked+)

    Bom og slep er altså godt egnet til de fleste arter i sjøen, men vær klar over at dette oppsettet fungerer klart best på fin bunn. Fisker du på kupert bunn med mye stein og vegetasjon, vil utstyret lett sette seg fast. På slike steder er et paternostertakkel langt bedre egnet. Det går også fint an å kombinere de to taklene, med paternoster øverst og bom og slep nederst.

    I videoen under kan du i levende bilder se hvordan bom og slep fungerer i praksis under båtfiske:

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles