More

    HI ønsker et størjemerkingsprosjekt som i Sverige og Danmark

    Havforskningsinstituttet har gitt interne midler til planlegging og gjennomføring av et norsk størjemerkingsprosjekt, men finansiering av merker mangler.

    Av: Endre Hopland

    – Det er viktig å understreke at vi fremdeles er i planleggingsfasen og at ingenting er avgjort enda, men vi er i gang med en prosess som vi håper skal bli til et merkingsprosjekt tilsvarende det de gjennomførte i Sverige og Danmark i fjor høst, sier prosjektleder Keno Ferter ved Havforskningsinstituttet til Hooked.

    Les også: Hva kreves egentlig av utstyr og kunnskap for å fiske diger størje?

    Havforskeren jobber nå med endelig finansiering av de kostbare merkene som vil bidra til viktig data om størjenes vandringsmønster og levesett hvis de festes i de digre fiskene.

    – Dersom vi får finansieringen i orden, satser vi på å kjøre prosjektet til sommeren, men vi er altså helt avhengige av merkefinansiering før vi kan sette i gang, sier Ferter til Hooked.

    I løpet av september 2017 landet og merket som kjent svenske og danske sportsfiskere til sammen 18 størjer på mellom 130 og 350 kilo i Kattegat og Skagerrak. Det var knyttet stor spenning til det svensk/danske størjeprosjektet, der rundt 100 stangfiskere fra de to landene deltok med målsetning om å merke de enorme makrellstørjene som nå er tilbake i nordiske farvann etter over 50 års fravær. Fiskingen og merkingen blir betraktet som en stor suksess.

    – Projektet er ekstremt vellykket. De merkede fiskene kommer til å bidra med informasjon om vandringsmønster og genetikk som vil være fundamentalt i det fremtidige forvaltningsarbeidet. Bestanden har vokst mye de siste årene, og sjansene for at vi skal kunne se størje i skandinaviske farvann også i tiden fremover er gode, kunne forsker Andreas Sundelöf ved Institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua) opplyse om etter at fisket var avsluttet.

    Les også: Her eksploderer havet utenfor Øygarden i jagende makrellstørje

    De massive fiskene som ble fanget ble blant annet utstyrt med satelittsendere som størjene skal klare å kvitte seg med etter en viss tid. Allerede i november dukket den første av disse opp i Biscayabukta mellom Spania og Frankrike. Før den endte opp her hadde den vært med en makrellstørje på nesten to og en halv meter på svømmetur helt fra Skagerrak, der fisken ble fanget, tagget og satt fri igjen 18. september i fjor.

    – Dette er en fantastisk nyhet som helt klart viser at disse senderne virker, og at størjene har klart merkningen fint. Selv om det egentlig var meningen at senderen skulle løsne fra fiskene om rundt tre måneder, må vi bare betrakte dette her som en tidlig julegave til alle som er nysgerrige på den ferden og utbredelsen til den atlantiske størjen, kunne Kim Aarestrup fra DTU Aqua meddele etter at senderen dukket opp i varmere farvann.

    VIL MERKE STØRJER: Keno Ferter er prosjektleder for størjemerkingsprosjektet det nå jobbes med å få i stand i Norge. (Foto: Tessa Bargmann)

    Som Hooked tidligere har skrevet blir den norske størjekvoten for 2018 dobbelt som stor som i 2017. Hvordan kvoten skal fordeles innad i den norske fiskeriflåten er enda ikke avgjort, men i og med at 104 tonn størje er å regne som en veldig liten del av den totale Atlanterhavskvoten, er det sannsynlig at ett eller to ringnotfartøy blir tildelt hele den norske kransekaken.

    Les også: Her dras den historiske stangfangsten om bord for merking

    Et merkingsprosjekt kan fort bli den eneste muligheten norske stangfiskere får til å ta del i størjeeventyret i 2018, men om dette faktisk blir en realitet er altså fremdeles uklart. Hooked kommer til å holde poteten varm, og vi kommer tilbake med mer så snart det er utvikling i saken.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles