I august i fjor lanserte Dan Eckholm (29) appen Fiskehjelperen, som har til hensikt å gjøre folk til bedre fiskere. Nå begynner brukerkretsen å vokse.
Av: Endre Hopland
– For å forklare ideen bak appen, må jeg egentlig tilbake til bakgrunnen for at jeg startet bloggen Stramt Snøre. I begynnelsen het denne Bergenfisker, og den ble startet da jeg begynte med sportsfiske og syntes det var vanskelig å finne fiskeplasser og informasjon om disse lokalt. Mye av informasjonen som lå på nett var gammel og utilstrekkelig, og derfor begynte jeg å kartlegge fiskeplassene jeg besøkte rundt Bergen, og la inn detaljer om hva som funket på den og den plassen. Det viste seg å være populært, og dermed vokste Stramt Snøre-bloggen til det den er i dag, med guider, anmeldelser, rapporter og lignende, sier Dan Eckholm til Hooked.
I fjor sommer lanserte han tjenesten Fiskehjelperen på den samme bloggen. Her brukte han Google Guide sine kart til å kartlegge fiskeplasser, og disse delte han så på siden sammen med tjenester som klekkekalender, elvekalender og lignende.
– Hele poenget er at ting skal være oppdatert, relevant og nyttig til enhver tid. Derfor kom ideen med appen. Det er lettere å ha hele tjenesten på en app på telefonen, i stedet for å søke og klikke seg rundt på en nettside på mobilen om du først er på tur et sted. Mobilen har du jo alltid med. Appen ble lansert i august i fjor, med samme innhold som på bloggen i tillegg til litt ekstra, sier han til Hooked.
Appen Fiskehjelperen inneholder i dag fiskekart for både sjø og ferskvann, samt elver for lakse- og ørretfiske. I tillegg er egen klekkekalender, artsregister og en rekke guider fra Stramt Snøre-bloggen en del av tjenesten. Slike tjenester settes det tydeligvis stor pris på, for appen har blitt populær.
– Jeg sitter nå med siste finish på 2.0-oppdateringen, og skulle bare hente noe informasjon fra iTunes-kontoen til forrige versjon da jeg tilfelligvis så at appen lå på fjerdeplass i reise-kategorien i App-store. Jeg ble ganske satt ut da jeg så det, men det var jo selvfølgelig en utrolig følelse at den var lastet ned så mange ganger. Det gav et skikkelig kick, og siden jeg oppdaget dette har jeg tatt notater av ideer til nyere utbygging i appen. Jeg måtte jo selvfølgelig ringe mamma og fortelle den morsomme nyheten også. Slikt gir også god motivasjon til å fortsette med akkurat det jeg driver med, sier Eckholm til Hooked.
Han legger ikke skjul på at det ligger mye arbeid bak appen, særlig med tanke på at han var mer eller mindre helt grønn innen app-produksjon da han begynte.
– Da jeg startet å programmere og kode appen, hadde jeg så og si ingen erfaring med koding. Nå kan en del av basisen siden jeg studerer IT og nettverkssikkerhet, men det å finne ut hvordan ting skal fungere slik jeg vil det skal har tatt tid. Det at jeg er veldig selvkritisk tror jeg har hjulpet til med dette. Det viktigste med appen er at den skal være så enkel som mulig å bruke. Jeg har frem til lansering hatt en lukket beta-gruppe på Facebook som har kommet med innspill, kritikk, ros og ønsker med appen, og dette har hjulpet meg masse. Mye av innhold og funksjoner er takket være dem, forteller han.
Fisking har Eckholm drevet på med siden han kunne gå. Med en far fra øyen Fedje vest i havet i Hordaland, ble det i hovedsak der fisket foregikk da familien fra Lørenskog var på ferie på far sine barndomstrakter. Det var likevel da han startet Bergensfisker-bloggen at Eckholm begynte med skikkelig sportsfiske.
– Jeg fisker i hovedsak veldig variert. Om vinteren fisker jeg gjerne etter sjøørret som jeg aldri får, i tillegg til kystmeite på kaier og berg. Kystmeite synes jeg er spennende, da en aldri vet hva slags monster eller morsom art som dukke opp. Om sommeren er ørretfiske noe jeg helst går til, men en og annen stor lyr fra land må jo opp av og til, også. Jeg er vel en slags allroundfisker, og hva jeg fisker etter varierer veldig med årstidene, sier han til Hooked.
I skrivende stund drifter Eckholm både blogg, nettside og app. I tillegg jobber han med et fjerde fiskerelatert nettprosjekt, nemlig Fiskehjelperen for barn.
– Dette skal være en gratis og lærerik app for barn som vil finne ut mer om livet i fjæra. Denne er planlagt og så vidt startet på, så jeg regner med lansering i løpet av våren, forteller han.