More

    – All den norske villaksen ville fått plass i tre oppdrettsmerder

    Til enhver tid svømmer det mellom 300 og 400 millioner laks i norske farvann, men bare en halv million av disse er villfisk. Samtlige ville fått plass i tre oppdrettsmerder.

    Av: Endre Hopland

    – Dette er tall som gir et veldig godt bilde på hvordan villaksbestanden ser ut i dag. I løpet av de siste 30 årene har totalbestanden av atlantisk villaks blitt halvert, og det er rett og slett en veldig dramatisk og utrolig trist utvikling. Noe må gjøres, og det må gjøres nå. Det er snart for sent, sier fiskeentusiast, miljøkriger og programleder Kenneth Bruvik til Hooked etter å ha vist de to første episodene av storsatsingen Den fantastiske villaksen for inviterte gjester i kinosal fem på Magnus Barfot i Bergen torsdag kveld.

    Les også: Drømmefiske med Kenneth på NRK1

    Den fantastiske villaksen er en Pandora Film-produsert dokumentarserie i fire deler som har premiere i populære Ut i naturen på NRK1 kommende tirsdag. Som navnet tilsier er det villaksen det hele handler om, men mer presist er hovedfokuset på hvorfor den unike villaksstammen i Atlanterhavet sliter.

    Norge er det landet i verden som har størst innsig av atlantisk villaks, men det betyr ikke at det totale antallet fisk er svimlende. Rundt en halv million fisk inntar norskekysten hver sommer for å føre genene sine videre i de til sammen rundt 400 lakseførende elvene vi har her til lands. I fjor ble i underkant av 100 000 av disse kakket av stangfiskere i elv, mens 73 000 laks endte sine dager i garnene til sjølaksefiskere med konsesjoner og kvoter.

    Hvor mye laks som ble fisket ulovlig er umulig å si, men trolig er mørketallene store. Hvor mange fisker som bukket under på grunn av lus, sykdom, forurensing eller mangel på byttefisk før de nådde tilbake til sine fødeelver, er det heller ingen som vet. Det vi derimot er sikre på er at et urovekkende stort antall norske elver ikke lenger er trygge og gode gyteplasser for villaksen. Til det er andelen rømt oppdrettsfisk i elvene altfor stor. Genene til villaksen vannes i stadig større grad ut, og i enkelte elver er det knapt ren villaks igjen i det hele tatt.

    Les også: Opptur for elvefisket etter laks, men 800 sjølaksefiskere forsyner seg grovt

    Granvinelva i Hardanger er et godt eksempel på dette. Her ble det i 2016 fanget ti laks under stamfiske. Syv av disse var oppdrettsfisk som måtte bøte med livet. Det er 70 prosent av totalen. De tre villfiskene som ble fanget var alle hunner, og selv om det ble lagt ned en formidabel innsats for å finne en hannfisk til disse, måtte de lokale ildsjelene til slutt gi seg på tap, og sette hunnfiskene tilbake igjen i elven uten at de ble strøket. Håpet er selvsagt at de klarte å finne seg hannfisker på egenhånd, men oddsene for at dette skjedde er dårlige.

    SNEAK PEEK: Trosdag kveld fikk inviterte gjester se de to første episodene av Den fantastiske villaksen på Magnus Barfot i Bergen. (Foto: Endre Hopland)

    I dokumentarserien som skal gå på NRK1 de neste fire tirsdagene, tar programleder Bruvik oss med på en reise langs hele den langstrakte kysten vår. Vi får også bli med til blant annet Island og Tyskland, to land som har behandlet laksen sin på vidt forskjellige måter. Resultatet er at Island i dag er i verdenstoppen når det gjelder sportsfiske etter atlantisk villaks, mens Tyskland har fullstendig laksetomme elver.

    Serien som nå skal vises for hele det norske folk er en produksjon utenom det vanlige. Rent visuelt er den fantastisk flott å se på, med masse droneshots og slow motion-bilder av laks på vandring, snedig klippet sammen til et format som faktisk funker fint på kino, også. Det er likevel innholdet som er viktigst, og også her blir vi vitne til noe unikt i norsk sammenheng.

    Pandora Film har nemlig tatt mål av seg å belyse absolutt alle utfordringene villaksen står ovenfor, og slikt er sjelden vare. Vanligvis ropes det nemlig høyt om ett eneste problem, og hvor enkel løsningen faktisk er. Litt avhengig av hvilken leir en tilhører, er dette problemet vanligvis oppdrettsnæringen, sjølaksefiskerne eller fang og slipp-fiskere som «leker med lakseliv» langs elvebreddene.

    Les også: Bjørn (72) er kongen av Drammenselva – har fått nesten 200 kilo laks i år

    Felles for alle leirene er at de mener at de har rett, og det har de nok også. I alle fall litt rett. Hele gjengen. Og det er det som er skremmende. Legger en til faktorer som stigende havtemperatur, kraftutbygginger, mindre byttefisk, flere rovdyr og nye sykdommer og parasitter, begynner nemlig listen over store utfordringer for villaksen å bli veldig lang. At vår unike fiskeart jobber mer eller mindre i konstant motbakke fra klekking til kakking, hersker det faktisk ingen som helst tvil om.

    For Kenneth Bruvik sin del har de gode to og et halvt årene med prosjektjobbing vært en emosjonell berg-og-dal-bane. At den alltid engasjerte strilen har følesene på utsiden av kroppen er ikke noe nytt, og han skammer seg heller ikke over å ha felt tårer i både glede og sinne i beste sendetid. Jobben med Den fantastiske villaksen har likevel satt dypere spor enn noen annen produksjon han har vært med på.

    – Det har vært så gale at jeg helt seriøst har vurdert å slutte å fiske laks. Når en på nært hold får se hvor hardt villaksen sliter, og hvor utrolig mange dugnadstimer ildsjeler over hele landet legger ned for å holde liv i sin lokale elv, ofte nesten mot umulige odds, da begynner en å tenke. Det har vært mye sinne og tårer i løpet av produksjonen, men også fantastiske opplevelser, sier Bruvik til Hooked.

    I likhet med produksjonsselskapet er han veldig spent på mottakelsen serien vil få. Han regner med ris fra flere leirer, men etter årevis med begge beina midt oppi de store miljøproblemene knyttet til fisk og fiske i Norge, er dette noe han har rygg til å tåle.

    Les også: Det tas mindre enn halvparten så mye laks nå som for 30 år siden

    – Det som var viktig for oss var å vise villaksen fra alle dens sider, og få fokus på alle utfordringene den har. Det synes jeg vi har klart, selv om vi har klippet vekk så mye stoff at vi fint kunne hatt en episode til. Jeg har et håp og et ønske om at folk skal bli sittende og tenke etter å ha sett denne serien, og at flere skal forstå alvoret i saken. Det er nå vi har mulighet til å redde villaksen vår. Vi får ikke en ny sjanse, sier Bruvik til Hooked.

    Den fantastiske villaksen har altså premiere tirsdag 27. februar på NRK1 klokken 19.45. Programmet blir også tilgjengelig på NRK nett-TV. Traileren for den firedelte dokumentarserien ser du i playeren under:

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles