Torsk på over 30 kilo fra Vestlandet er ikke hverdagskost, men kjempen May Liza Johansen dro opp utenfor Ålesund i påsken var over den magiske grensen.
Av: Endre Hopland
– Jeg kjente straks at det var en skikkelig stor torsk som hadde tatt. Det var ikke noe særlig med rykking, men den var seig, og dro sakte ut snøre på forholdsvis hard brems. Det er lenge siden jeg har hatt slik bøy i stangen, og fisken var utrolig sterk. Jeg brukte nok 10-15 minutter på å få den opp fra 70 meters dyp, sier May Liza Johansen til Hooked, etter å ha landet en torsk på hele 30,54 kilo rett utenfor Ålesund sentrum torsdag.
Les også: May Liza fikk muskelbunt på over 22 kilo
Sammen med forloveden Kato André Bøe og gode fiskevenner, brukte den Stryn-bosatte tromsøværingen påsken til torskefiske i nabofylket. Det skulle vise seg å bli et veldig godt valg.
– Da denne bamsen var vel om bord i båten, steg jubelen til himmels. Vi skjønte nemlig fort at dette var ny personlig rekord. Min gamle rekord var på 24,5 kilo, også denne tatt i Ålesund, men denne var betydelig større. Det var bare Kato og jeg som var i båten denne dagen, men nabobåtene fikk med seg jubelen og opplevelsen, de også. En helt fantastisk fisk, sier Johansen til Hooked.
Det er ikke uvanlig at det dukker opp stangfanget torsk på over 30 kilo i de nordligste fylkene våre, og da spesielt utenfor Sørøya i Finnmark. Stangfisket torsk på over 30 kilo fra Vestlandet, om enn nordvest, hører en derimot veldig sjelden om. Men de finnes altså. Johansen sin kjempefisk tok for øvrig en blå Søvik Røst-pilk på 500 gram.
Les også: Først fikk Christian en enorm skrei på 37,5 kilo. Så hugg storesøsteren…
Ålesund ligger langt sør i skreiens vandringsområde, og det er ikke det samme innsiget av Barentshav-torsk her som lenger nordover i landet. En god del skrei finner likevel veien inn til områdene rundt Ålesund. Det samme gjør store mengder gytevandrende kysttorsk, ofte av veldig fin størrelse. Innsiget av de to forskjellige torskestammene gjør vårfisket på Mørekysten attraktivt for både fastboende og tilreisende, som samboerparet fra Stryn.
Siden 2014 har Johansen og Bøe reist på torskefiske i Ålesund på årlig basis. Hovedgrunnene til at turen legges her og ikke lenger nordover, er at Ålesund ligger relativt nært Stryn, og at fisket foregår så kloss opptil sentrum.
– En fisker skrei bare noen få hundre meter utenfor Ålesund stadion, og det er litt av sjarmen. Det ligger båter tett i tett ute på Bygrunnen, og det er hyggelig å kunne slå av en prat med andre fiskefolk mens en fisker. Kato og jeg reiser alltid sammen, men det varierer fra år til år hvem som er med oss. I år hadde vi tre stykk innom båten vår i løpet av uken, forteller Johansen.
Årets tur gikk altså i påsken, og ble ifølge Johansen selv usedvanlig bra. Fisket var godt planlagt med tidevann og månefase, og siste del av uken fisket de to på fløende sjø på både morgen- og kveldsøktene.
Les også: Rasmus fikk gigantisk sommertorsk på sin aller første Sørøya-tur
– I tillegg var det knallvær det meste av uken, så vi fikk oss også to økter utaskjærs. Vi har fått flere hundre kilo fisk hver denne turen, inkludert fisk på over 30 kilo. Det har vært fantastisk moro, sier Johansen, som likevel understreker at slike påskeferier ikke er noe å anbefale for de som liker å ligge strak ut i solveggen og gjøre absolutt ingenting.
– En kjenner det godt i kroppen etter åtte dager med pilkefiske og pumping av stor torsk, for å si det sånn. Men det er selvsagt verdt det, spesielt når det dukker opp slike fisker. Likevel er det alltid godt å ha et par dager å komme seg på etter hjemkomsten, gliser hun.
For Johansen og Bøe er det ikke noe som heter fiskesesong, og når de ikke driver med husoppussing kan det fort bli 100 fiskedøgn i løpet av et år. Nylig gikk de også til innkjøp av en splitter ny Gemi Bigfish-aluminiumsbåt, noe som gir nye muligheter for å komme i kontakt med stor og sterk fisk.
Les også: Marica slo 46 år gammel verdensrekord med denne kjempen
– Jeg liker alle typer fiske i saltvann, men må jeg peke ut noen favoritter så er jeg nok ekstra glad i skater, kveite og havål. Vi har en årlig kveitetur nordover hver sommer, og i år er den utvidet til ti dager med fiske i Lofoten. Jeg har fått veldig mange kveiter i løpet av årene, men jeg jakter enda på den virkelig store dronningen. Satser på at den sitter i sommer, sier Johansen til Hooked.