Med to millioner fra Innovasjon Norge i ryggen, og verdens mest kjente fisker som frontfigur, skal tørrpakket krabbeagn fra Skudnes revolusjonere verdens skalldyrfiske.
Av: Endre Hopland
– Dette er en gamechanger, ingen tvil om det. Nå trenger en ikke lenger reise ut for å fiske agn før en setter teinene. I stedet kan hvem som helst bare kjøpe en agnpose på vei til hytten, og hive teinene ut med det samme. En pose inneholder nok agn til at åtte teiner kan fiske i to døgn, og den har ziplock slik at du bare bruker det agnet du trenger der og da. Har du bare et par teiner, holder resten av agnet seg fint i posen. Holdbarheten er tilsvarende krydder, og det er lenge, sier en meget entusiastisk Sig Hansen til Hooked.
I anledning lanseringen av Captain Sigs krabbeagn er den verdenskjente krabbebåtskipperen og Discovery-stjernen deckhand igjen for en dag, og selv om det er stor forskjell mektige Northwestern i full storm på det frådende Beringhavet og en beskjeden Viknes 770 i den lune innseglingen til Skudnes, er det liten tvil om at Sig Hansen er i sitt rette element når han har saltvann under sålene og det er en teine full av krabbe på vei opp fra dypet.
Det er elleve taskekrabber i den første teinen. Flere måneder før den beste taskekrabbetiden er det slett ikke verst.
Fôrbriketten fra posen som bærer Captain Sigs navn og bilde av båtens hans har utvilsomt gjort jobben i løpet av natten. Og fremdeles er det mye agn igjen.
– Her kan du bare tømme teinen for krabbe og få den ut igjen. Du kan fiske to døgn med det samme agnet, og det kan du ikke med fersk fisk. Etter en dag i sjøen er ferskt agn utvasket eller oppspist, men vårt agn bare fortsetter å fiske, gliser den rutinerte krabbefiskeren.
Sig Hansen, eller Sigurd Jonny Hansen som han egentlig heter, er født, oppvokst og bosatt i Seattle, men foreldrene hans er fra Åkra på Karmøy. Det var også på Åkra Hansen tilbragte alle barndommens sommerferier, og han er krystallklar på at dette fremdeles er hans andre hjem. At det var på Karmøy hans eget krabbeagn akulle lanseres var egentlig ganske tilfeldig, men likevel helt naturlig for hovedpersonen selv.
– Vi selger alt mulig, både krabbe, laks, TV-spill og bøker, og ideen om å lage et godt og naturlig krabbeagn har vært der lenge. Det var likevel ikke før Jens Inge (Eng) og Sturla (Fjellvang) kom inn i bildet at dette gikk fra en drøm til et reelt produkt som fungerer, sier Hansen til Hooked.
Det er naturlig nok mye hemmelige ingredienser i Captain Sigs krabbeagn, men det er på det reine at størstedelen av tørrbrikettene består av fiskeavfall fra industrifisket, og at vi her snakker om et bærekraftig produkt som baserer seg på råvarer som normalt sett ikke ville blitt brukt til menneskemat.
Sturla Fjellvang, mannen bak de populære fiskeagnene til Attraqua, er hjernen i produksjonen. Etter 30 år med prøving, feiling og studering, blant annet i tett samarbeid med den nå avdøde biologen og sanseapparateksperten Kjell B. Døving, er det få om noen her til lands som kan like mye om hva dyrene i havet ser etter når de er på næringsjakt enn stillasbyggeren (!) fra Haugesund. Denne unike kunnskapen har stått helt sentralt i utviklingen av det nye krabbeagnet.
– I Attraqua lager vi fiskeagn, men vi har tullet litt med krabbeagn på fritiden, og da Jens Inge og Sig kom til meg med sine tanker og planer, gjorde vi alvor av tullet, sier Fjellvang til Hooked.
Den selvlærte agnkjemikeren visste sånn noenlunde hva som ville fungere til krabbe, og han hadde også en måte å levere agnet på slik at det kom til å løse seg opp omtrent slik som Hansen og co. så for seg. Dermed gjaldt det bare å finne riktig blanding.
– Vi har en kjempeliste med ingredienser som fungerer på forskjellige fiskearter, og vi hadde også en viss peiling om hva som ville funke på krabbe, men ting måtte jo testes. De første fosøkene var så som så. Det kom krabbe i teinene, men ikke de mengdene vi var ute etter. Etter hvert gikk vi all in, og fylte på med godsaker til krabbene, og da ble det fulle teiner, sier Fjellvang til Hooked.
Oppskriften har siden blitt justert litt med tanke på kostnad og oppløsning, og det ferdige produktet består nå av en todelt tørrbrikett.
– Den øverste delen av briketten består av instante attraktanter som løser seg opp i løpet av 12-16 timer. Den nederste delen består av restråvarer, og begynner å virke først når bakteriene og mikroorganismene i sjøen har fått jobbe litt. Da omdannes ingrediensene i denne delen til stoffer som krabben finner attraktive, forklarer han.
Jens Inge Eng er daglig leder i Captain Sigs Baits AS, men jobber til daglig med tekstiler. Det var i utgangspunktet en kleskolleksjon med Sig Hansen og Northwestern som merkenavn han hadde en idé om å lage. Via felles bekjente fikk han kontakt med Hansen, som tilfeldigvis var på ferie i Norge akkurat på dette tidspunktet, og krabbebåtkapteinen var ikke verre på det enn at han svingte innom kontoret til Eng i Skudnes. Hansen likte ideene som ble presentert, og snart var det klart at de skulle lage skikkelige fiskeklær sammen.
– Det hele begynte med klær, men jeg er en ivrig krabbefisker på hobbybasis selv, og jeg har unger som liker å være med på sjøen. Problemet er at de blir sjøsyke når vi må ligge lenge og duppe mens vi fisker etter agn, så jeg har lenge tenkt at det burde finnes et alternativ for slikt. Via Validé ble jeg kjent med Sturla, og snart var vi gang med prøving og feiling, sier Eng til Hooked.
På dette tidspunktet hadde Eng og Hansen altså allerede blitt kjent med hverandre, og det sier nesten seg selv at en må utnytte at en er på fornavn med verdens mest kjente krabbefisker dersom en faktisk holder på å utvikle et krabbeagn.
– Sig hadde selv gått med en langvarig drøm om et enkelt og bærekraftig krabbeagn, så han tente veldig på planene våre. Før han ville sette navnet sitt på noe måtte vi likevel vite at det virket, så det har blitt mye testing av både oss og lokale yrkesfiskere. Resultatet er nå veldig bra, og alle som bruker agnet vi nå har lansert sier at det fisker like bra som om de egner med makrell eller sei, sier Eng til Hooked.
Det ferdigutviklede agnet markedsføres av utstyrsgiganten Leschbrandt, utvilsomt en fantastisk partner å ha med på laget. Captain Sigs krabbeagn, som eies av Attraqua (50 prosent), Sig Hansen (25 prosent) og Jens Inge Eng med familie (25 prosent), har også fått to millioner kroner i utviklingsstøtte av Inovasjon Norge. Den første lasten med krabbesnacks er nå på vei ut til fiskeutstyrsforhandlere over hele landet, og dette er altså et agn spesialtilpasset hobbyfiske etter taskekrabbe. Planene for fremtiden er likevel langt større enn både hobby, taskekrabbe og vesle Norge.
– Agnet er nå lansert for hobbyfiskere, og tilbakemeldingene er gode. Forventningene våre er at dette skal bli det foretrukne agnet for alle hobbyfiskere. Nå begynner jobben mot yrkesfisket, og vi satser på å være klare med et yrkesfiskeagn som kan leveres i tonnasje i løpet av høsten. Fremover ser vi for oss å produsere agn til både kreps, hummer og andre krabbearter også, og ti år frem i tid tror jeg vi leverer vi agn til hele Europa og Nord-Amerika, sier Eng til Hooked.
I playeren under kan du i levende bilder se hvordan ting gikk for seg da det nye krabbeagnet til Sig Hansen ble lansert i Skudnes tirsdag, selvsagt med hovedpersonen selv til stedet: