More

    Tok unik dypvannshai med hendene – forskerne er begeistret

    Først da han fikk fisken opp i båten skjønte Arnt Grødal at det var en hai som hadde lagt og duppet i overflaten. Arten er trolig aldri tidligere registrert i Norge. 

    Av: Endre Hopland

    – Jeg trodde først det var en død torsk eller lyr som lå der og fløt, men jeg bakket nå opp for å ta en nærmere kikk. Jeg fikk tak i snuten på fisken og løftet den om bord, og det var først da jeg så at det var en hai. Og den var absolutt ikke død, sier Arnt Grødal til Hooked.

    Les også: Sebastian (19) med unik stangfangst

    Grødal fisker mye i havområdene utenfor Kristiansund, og det var også her han hadde tatt turen mandag. Opp gjennom årene har han sett sin andel store og uvanlige sjøskapninger i området, men fisken han nå hadde på dekk skilte seg likevel ut i mengden og vel så det.

    – Jeg skjønte jo at det var en hai, men ikke hvilken art det var. Fisken var nokså stor, sikkert nærmere 15 kilo, og den var utrolig sterk. Den var rund i kroppsformen, med et ganske flatt snuteparti og store, blanke øyne som kunne lukkes. Den hadde også to forskjellige tannsett, med gripetenner i overkjeven og sagtenner i underkjeven, sier Grødal til Hooked.

    Med i båten var også Lena Iren Bullgård, og de to begynte naturlig nok straks å diskutere hva dette kunne være for noe. Haien valgte de å sette tilbake igjen etter noen kjappe bilder, noe den tydeligvis satte pris på.

    – Jeg vet ikke hvor bra fisken egentlig hadde det siden den lå og duppet rundt i overflaten, men den kviknet i alle fall til igjen da den havnet på dekk, og den svømte rett ned i dypet igjen da vi satte den tilbake, sier fangstmannen til Hooked.

    Det var Brunsvika.net som først meldte om den spesielle fangsten, som de mener kan være en brunhai. Det er det definitivt ikke. Den arten som på norsk kalles brunhai er nemlig Sandbar shark, og den ligner ikke i det hele tatt på fisken Grødal fanget. Det er likevel mye som tyder på at lokalavisen var inne på noe i sin artsidentifisering.

    Les også: Denne fangsten er oppsiktsvekkende unik

    Hos Havforskningsinstituttet i Bergen blir det stor stemning når de får se bilder av den spesielle haien. Ved første øyekast har den likheter med en liten håkjerring med uvanlig fargedrakt, men piggene foran ryggfinnene tyder på noe ganske annet.

    – Dette her er nok en hå fra dypt vann, men dessverre er det slik at det er så mange aktuelle kandidater når det gjelder disse dypvannshåene at vi nesten må ha individet foran oss for å kunne konkludere 100 prosent med hvilken art det er snakk om. Men det er alltid litt gøy å tippe, og ut fra bildene og de fakta vi har er Centrophorus squamosus eller brunhå et godt tips, sier havforsker og fiskeekspert, Otte Bjelland, til Hooked.

    Håene er veldig enkelt forklart en klassifisering av haiarter uten gattfinne og med noen få unntak pigger foran ryggfinnene. I Norge er pigghå, svarthå og den enorme håkjerringen de vanligste håartene, men dersom du har en gammel utgave av Aschehougs store fiskebok, populært bare kalt Pethon etter forfatteren, har du gjerne registrert at det også nevnes en del håer med utbredelse i Atlanterhavet som potensielt kan svømme opp til kalde Norge. En av disse er Centrophorus squamosus, som av Pethon altså fikk navnet brunhå.

    Les også: Roger med unik skatefangst

    – En av utfordringene vi forskere møter på er hva navngiveren tenkte da vedkommende gav fisken navn, og hva systematisk status for klassifisering av fisker var på den tiden. Det har blitt en del krøll på grunn av dette, men alt tyder på at Pethon ga navnet brunhå til den arten som heter Centrophorus squamosus. Det er sannsynlig at det er denne fisken som er fanget i dette tilfellet, og det er veldig spennende for oss. Jeg kan ikke i farten huske om vi har mottatt rapporter om Centrophorus squamosus fra norske farvann tidligere, men jeg tror dette må være den første observasjonen, forutsatt at det faktisk er denne arten da, sier Bjelland til Hooked.

    Centrophorus squamosus kan bli over 1,6 meter lang, og har sitt vanlige utbredelsesområde på dypt vann i nordvest-, nordøst- og sørøst-Atlanterhavet, øst i Det indiske hav og sørvest-, nordvest- og sørøst i Middelhavet. Arten er en av flere i Centrophorus-slekten som går under det engelske navnet Gulper shark. Hva fisken til Grødal gjorde helt oppe i overflaten utenfor Kristiansund er ikke godt å si.

    Les også: Ryszard med sensasjonell stangfangst fra Holmestrand

    – Vi har jo Eggakanten og store dyp utenfor her, og vi har hatt hard vestavind med masse sjø inn fra havet over en lang periode nå, så det er vel ikke utenkelig at den kommer derifra, sier Grødal til Hooked.

    For noen år siden dukket det opp en annen ukjent haiart fra Eggakantens store dyp. Denne var også en del av Centrophorus-slekten, og fikk det norske havnet ruhå. Bjelland og hans forskerkolleger setter stor pris på alle observasjoner av slike spesielle arter.

    – Jeg tror nok vi har ganske mange av disse artene som Pethon satte spørsmålstegn ved som jevnlige gjester langs kysten vår, men det er selvsagt ytterst få av disse vi får i hende. Derfor er vi veldig glade for alle rapporter som dukker opp, og det ser ut som vi får flere og flere slike, også fra yrkesfiskere. Det er helt supert. At vi får økt kunnskap om fiskefaunaen vår er strålende, sier Bjelland til Hooked.

    Les også: Sensasjonell fangst fra Fredrikstad

    Han legger heller ikke skjul på at en del av de nye artene som blir observert også etablerer seg på våre kanter av verden, og blir en del av den lokale faunaen.

    – Mora er et eksempel på en atlantisk dypvannsfisk som faktisk har etablert seg her hos oss. Vi skal ikke veldig mange år tilbake før denne var sett på som veldig sjelden, men nå fiskes den jevnlig, sier havforskeren til Hooked.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles