I nesten et år har de fem fiskekompisene fra Sverige planlagt en dypvannssatsing på Eggakanten utenfor Andøya. Resultatet ble en fisketur for historiebøkene.
Av: Endre Hopland
– Vi har fisket på havet i seks og en halv dag i strekk, og har nå en 18 timer lang biltur foran oss før vi er hjemm. Likevel er stemningen helt på topp. Fisket vi har hatt denne uken gjør at den lange turen hjem ikke føles tung i det hele tatt. Vi er superfornøyd med dypvannsekspedisjonen vår, som ble bedre enn noen hadde våget å drømme om, sier Olle Öst til Hooked.
Les også: Sensasjonelle fangster fra Finnmark – disse er aldri tidligere tatt på stang
Sammen med Henrik Johansson, Peter Skinnar, Erik Nordin og Thomas Eriksson har han altså tilbragt den siste uken med kraftig havfiskeutrustning i hendene. Andøy Fiskecamp har vært basen deres, men stort sett har de vært i båt, med dypets rariteter som targetarter. Karene har hatt et fantastisk vær under mer eller mindre hele oppholdet, og flatt hav og en halv knops drift er egentlig slikt en bare kan drømme om når fisketuren blir lagt til Eggakanten. Gjengen har da også utnyttet forholdene til det maksimale.
– Målsetningen var å prøve etter de artene som bare finnes på de virkelig store dyp, og det siste året har vi kikket mye på Mareno og lest oss opp på potensielle arter. Vi har fisket helt ned til 1600 meter denne uken, men det dypeste vi fikk fisk på var rundt 800, sier Öst til Hooked.
Å fiske på nesten en kilometers dyp er naturlig nok ikke for hvem som helst. Her kreves både spesialutstyr og mye tålmodighet, for fisken står ikke akkurat i kø der nede i mørket. Likevel ble det etter hvert en god del fisk på svenskene, og mest tallrik var ueren, med en flott toppfisk på 6,5 kilo.
Slikt er ikke direkte uvanlig langt til havs og i de nordligste fylkene våre, men stor uer er likevel kult. De fem blåkveitene karene landet er langt mer uvanlig å få på stang i Norge, og da særlig om en ikke har utror fra Svalbard, der arten er langt vanligere. Bare et lite knippe fiskere har fått blåkveite på stang, men Öst og karene, som kaller seg Team Rolex når de er på tur, klarte altså kunststykket å få fem stykker.
Utenom ueren og blåkveitene ble det landet flere store brosmer opptil 14 kilo, men disse blekner sammenlignet med turens tre virkelige godfisker. Opp fra Eggas enorme dyp halte nemlig Olle Öst og Erik Nordin hver sin isgalt, en art som bare er tatt på stang noen ytterst få ganger, og da snakker vi i verdenssammeng.
Les også: Sensasjonell fangst fra Fredrikstad
Med sine 2,775 kilo var Nordin sin fisk også nesten dobbelt så stor som Chris Appleby sin 19 år gamle norgesrekord. Isgalten er for øvrig så spesiell at det faktisk ikke er registrert noen rekord på den i IGFA sine tungrodde, men likevel offisielle verdensrekordlister, så Nordin har nå mulighet til å registrere både Norges- og verdens største stangfangede isgalt.
Verdens største stangfangede blåsteinbit er derimot på plass i IGFA-listene. Denne ble tatt utenfor Grønland av den danske sportsfiskelegenden, fotografen og forfatteren Jens Ploug Hansen for nesten 36 år siden. Rekorden, som lyder på 17,0 kilo, har stått fjellstøtt siden 1982, til tross for at Asgeir Alvestad sin gjeldende norgesrekord på 16,3 kilo fra august i fjor pustet den godt i nakken. Blåsteinbiten som fant agnet til Henrik Johansson på Eggadypet denne uken knuser de begge. Langt ned i støvlene.
– Vi visste ikke helt hva vi skulle forvente da Henrik kroket noe tungt nede i dypet, men det var spennende. Jeg satt og så nedover snøret hans da fisken nærmet seg overflaten, og på en av de første krokene hang det en blåkveite. Da ble det jubel i båten. Så oppdaget vi at det satt noe større på lenger nede på takkelet, og dette ble bare større og større jo nærmere overflaten det kom. Da vi innså at det var en blåsteinbit, og ikke minst hvor stor den faktisk var, runget jubelbrølene om bord, sier Öst til Hooked.
Ute på sjøen bunnet den massive blåsteinbiten 25-kilosvekten. I land noen timer senere fikk karene veid fisken på en større og godkjent vekt, og denne stoppet på fantastiske 25,2 kilo. Dermed er verdensrekorden fra 1982 slått med over åtte kilo.
Les også: Roy Erik fisket etter makrell – endte opp med sensasjonell fangst
Det er bare tatt en håndfull blåsteinbiter på stang i Norge, og samtlige av de registrerte fangstene stammer fra Svalbard. Johansson sin kjempefisk skiller seg dermed ytterligere ut i mengden, som det eneste eksemplaret tatt med utgangspunkt fra fastlandet.
– Det var en helt utrolig fisk, og campeieren og en mann fra Andenes Næringslivsforening jobber nå med å få den godkjent som verdensrekord. Vi kommer også til å prøve å få storfiskene godkjente som norske rekorder. Jeg er i dialog med norgesrekordjuryen, sier Öst til Hooked.
Karene i følget er en svært rutinert gjeng, og flere av dem har reist på havfiskeekspedisjoner til Norge i nesten et kvart århundre. Öst og co. var blant annet med da den kjente fiskeskipperen Frederic Kullin fikk sin første håkjerring i Trondheimsfjorden, en tur som også inkluderte en kveite på 111 kilo. Teamet har også fått svartskate i den samme fjorden, en ekstremt sjelden stangfangst.
– Vi pleier å ha to turer til Norge hvert år, og da prøver vi å fiske etter så mange arter som mulig på alle mulige dyp. Noen av oss reiser til Vega til høsten, men det neste store målet er Halten sammen med Kullin neste år. Da feirer vi vårt 25-årsjubileum, og vi gleder oss allerede, sier Öst til Hooked.