Berggylta har en massiv kraftig kropp med liten munn, tykke lepper og forholdsvis store tenner. Fargen på berggylta varierer veldig og man kan finne den med nær sagt hele fargespekteret. Imidlertid er det grønn- og brunnyanser som er mest vanlig.
Som sportsfisk er berggylta en av de fiskene i sjøen som yter tøffest motstand på lett til medium utstyr. Den har noen enorme krefter som gjør at man ofte tror man har en vesentlig større fisk på kroken. Etter at mann har kroken berggylta søker den ned mot bunnen, hvor den prøver å gjemme seg under en stein eller inne i et tangbelte.
Sportsfiskerekorden er på 3,2 kilo fra Hvaler.
Berggylta finnes normalt på grunt vann, 0-30 meter, i nærheten av stein, klipper og svaberg, der den livnærer seg av muslinger, snegler og krepsdyr. Unntaksvis kan den påtreffes ned til 50 meter. berggylta er født som hunnkjønn, men ved 4-14 måneders alderen skifter de kjønn. Gytingen foregår ved at hannen bygger et rede av alger som hunnen legger eggene i.
Maks lengde 66 cm, 4,35 kilo og 29 år.
Hvor finner man berggylte?
Gode plasser for berggylte er gjerne bryggeanlegg, kaier, fergeleier og fjellvegger/steinurer. Her finner den både mye mat og skjul. Den står som regel på dyp fra 3-4 meter og nedover til 20 – 30 meter.
Takkel og utstyr
Den elsker reker, og de kan gjerne brukes hele og upillede. Den er ikke akkurat beskjeden.
Husk håv med langt skaft, eller at du har tenkt gjennom hvordan du kan få opp fisken på kaia – å forsøke å løfte ei stor berggylte ender fort med seirende gylte.
Bruk en litt kraftig stang, og helst med minimum 0.35 millimeter sene. Sena slites nemlig raskt mot både stein og rur i kampenes hete.
Hvordan fighte
Den har også en taktikk for å komme av kroken som gjør at fightene alltid blir tøffe: den setter kursen mot nærmeste sted den kan finne skjul. Og den oppholder seg som regel aldri langt fra ett eller annet skjulested. Dette gjør at den eneste måten å lande en berggylte på er å sette hardt mot hardt og ikke fire en tomme. Hvis man jakter på store berggylter på over en kilo eller to er man derfor nødt til å ha utstyr som tåler kraftige påkjenninger.
Les mer: 52 arter – 52 uker – Hvordan fiske berggylt
Les mer på www.fiskipedia.no