Forrige helg ble John Olav Florø-Larsen kåret til årets artsfisker under prisgallaen Gullkroken i Oslo. Denne helgen rundet han 100 fangede arter i Norge bare i år!
Se det for deg: En voksen mann. Oppløst i tårer. Gledestårer. Over en gjedde. På under 100 gram. Der har du scenarioet forskrekkede turgåere og ansatte på Bunnpris på Vikhammer i Sør-Trøndelag ble vitne til lørdag formiddag. Jubel, bar overkropp, tårer og snørr.
I Trøndelag er vant til litt av hvert, men slike opplevelser hører likevel til sjeldenhetene. Det gjør også prestasjonen til John Olav Florø-Larsen. Med gode to ukers margin noterte han seg altså for fiskeslag nummer 100 for året. Det er neppe gjort i Norge noen gang tidligere.
– Det er ganske sykt at det faktisk gikk, men nå er jeg utrolig glad, sier John Olav Florø-Larsen til Hooked.
89 i fjor
I fjor fikk 46-åringen fra Rogaland 89 forskjellige fiskeslag i Norge. Dette er i seg selv nokså ekstremt, og krever utrolig mange timer med fiske, samt en god del reising på kryss og tvers i landet. I utgangspunktet hadde han tenkt å roe ned artsjaget i 2014, men slik gikk det altså ikke.
– Jeg satset ikke så mye tidlig på året, men utpå vårparten hadde jeg utrolig flyt på de turene jeg var på, og norgesrekordene kom på løpende bånd. Jeg traff innertier etter innertier, og det var inspirerende, sier Florø-Larsen, som så langt i kalenderåret 2014 har slått hele ni av de offisielle norske sportsfiskerekordene.
Storfiskeren deltar i NM i sportsfiske, en artsfiskekonkurranse som går året igjennom. Her fisker han blant annet i lagkonkurransen, sammen med broren Bjørn Florø-Larsen og Irvin Kilde. Som nykommer på laget hadde han før året startet lovet å bidra med minst 100 poeng, så en del fiske måtte det nødvendigvis bli. Og så er det denne berømte snøballen, da.
Østlandet
– Over sommeren hadde det allerede blitt en del arter. I tillegg øynet jeg noen arter jeg aldri har fått før, dersom jeg tok meg en Østlandstur, forteller han.
Krøkle, gjørs og småflekket rødhai stod på ønskelisten til rogalendingen, men disse artene ville ikke være med på leken. Likevel ble turen østover fiskerik.
– Vi plukket en rekke arter som var nye for året, og det var da det slo meg at 100 arter på et år kunne være mulig. Jeg endte opp med å passere 90 arter på denne turen, og da begynte det for alvor å nærme seg, sier han til Hooked.
Når en passerer 90 arter, begynner det også å tynnes ut i rekkene hva potensielt nye fangster angår. Dette var Florø-Larsen fullstendig klar over.
– Jeg skjønte at det ville ta siste bit av fornuft, og tid jeg egentlig ikke hadde, dersom jeg skulle nå 100 arter i 2014. Fornuften tilsa derfor at jeg skulle la det være, men fristelsen ble for stor, gliser tobarnsfaren.
Vestlandet
Da november nærmet seg desember, hadde Florø-Larsen notert 97 arter i 2014. Planen om 100 var i rute, og det var på en helgetur til Bergen det hele skulle skje. Planen var havål fredag natt, vassild lørdag formiddag og favorittfisken hans, havmus, lørdag natt.
Denne planen smuldret raskt opp. Ingen av fiskene i Bergen ville nemlig være med på leken, og ting så mørkt ut.
John Olav Florø-Larsen kjører havål, men fisken blir ikke med hele veien opp. (Foto: Endre Hopland)– Bergen var en nedtur, men 97 var ikke et tall for meg. Å være så nære uten å klare målet var helt uakseptabelt, så jeg måtte gå drastisk til verks. Hver eneste kveld etter Bergen ble brukt til fiske, og jeg måtte forklare samboeren Merethe veldig nøye hvor viktig dette var for meg. Jeg fikk en viss forståelse for galskapen, noe som var helt avgjørende med tanke på at det er to små unger inne i bildet, også, sier han til Hooked.
Gullkroken
Midt i innspurten ble Florø-Larsen nominert til Gullkroken, sportsfiske-Norge sin egen prisgalla, selvsagt i kategorien Årets artsfisker. Her var han også nominert i fjor, uten å nå helt opp. I år skulle derimot kroken hjem, og artsjakten ble ytterligere intensivert.
Art nummer 98 for året ble røye, tatt på hjemmebane, og det var det han rakk før Gullkroken gikk av stabelen forrige helg. Her ble det likevel fest, for foran nesten 600 gjester i Christiania Teater var det nettopp John Olav Florø-Larsen som stakk av med den to kilo tunge gullkroken i artsfiskerklassen.
– Bare det å bli nominert er en stor ære, men å faktisk få kroken er helt ubeskrivelig for meg. Jeg skulle egentlig takke min samboer for tålmodigheten der oppe på scenen, men det hele endte i snørr og gledestårer, Helt fantastisk, forteller han.
En følelsesladet John Olav Florø-Larsen på scenen i Christiania Teater. (Foto: Hooked) John Olav Florø-Larsen med det synlige beviset på at han er årets artsfisker i Norge. (Foto: Hooked)Midt-Norge
Men så var det de 100 artene, da. Etter Gullkroken var det nemlig fremdeles fire uker igjen av 2014, og i helgen falt de siste bitene på plass. Florø-Larsen er nemlig medlem i fiskeklubben Nidaros Kystmeitelag, og i forbindelse med det årlige julebordet deres, ble turen lagt nordover.
Her ventet god guiding fra klubbkameratene før festlighetene tok til, og allerede fredag natt ble art nummer 99 for året notert. Dette var en havmus fra Skarnsundet, og plutselig manglet bare en eneste art.
Dermed er vi tilbake på Vikhammer, der altså en gjedde så liten at selv katten ville blitt fornærmet, falt for en liten balansepilk lørdag ettermiddag. Fisken var kanskje liten, men den avsluttet likevel et lite stykke norske sportsfiskehistorie vi neppe kommer til å se maken til på en stund.
En sykdom
De sportsfiskerne som har fått over 100 arter på stang i Norge kan telles på bare noen få hender. Dette er også fisker som er tatt over mange år. Å runde tresifret i løpet av et kalenderår er rett og slett veldig imponerende selv for folk som har all verdens tid.
Å klare bragden når en er i full jobb og har samboer og to små barn, er nesten umenneskelig. Men så er det heller ikke uten grunn at John Olav Florø-Larsen i artsfiskemiljøet i Norge bare går under navnet «Mannen som ikke sover».
– Jeg tror ikke det er mulig for meg å toppe dette fiskeåret, og jeg vil helst ikke prøve, heller. Nå skal familien få mye mer oppmerksomhet, men jeg kommer selvsagt til å fiske mye fremdeles. Det er jo helt klart en sykdom dette her, og jeg håper det tar lang tid før noen finner opp noen medisin, gliser John Olav Florø-Larsen.