De 274 registrerte artslistene på Fiskersiden (FS) teller til sammen hele 154 forskjellige arter tatt i norske farvann. John Olav Florø-Larsen topper listen med svimlende 123 registreringer.
Av: Endre Hopland
For nokså nøyaktig halvannet år siden satte Fiskersiden-moderator Martin Solem de mange artslistene til FS-forumbrukerne i system. Den gangen, i mars 2014, talte den samlede listen 142 forskjellige arter. I dag er dette tallet altså oppjustert til 154, noe som rett og slett er en fantastisk prestasjon.
På sammenlagtlisten finnes helt vanlig fisk som torsk, ørret, makrell og sei, men også ytterst spesielle fangster som maisild, spisshalet kutling, svartskate og småvar. Størrelsen på fisken varierer også noe helt enormt, fra under grammet til godt over tonnet. Faktisk inkluderer listene verdens nest største fisk tatt på stang, Asgeir Alvestad sin fantastiske håkjerring på 1099,25 kilo fra Nedstrandsfjorden.
Det har blitt ført artslister på Fiskersiden-forumet siden tidlig på 2000-tallet. Listene ble flyttet til den nye forumplattformen i 15. august 2004, så offisielt står den første av listene publisert denne datoen. Den reelle oppstartsdatoen er likevel en eller annen gang helt i begynnelsen av 2000-tallet, ikke lenge etter at den aller første utgaven av Fiskersiden så dagens lys. Det er med andre ord en del av den norske sportsfiskehistorien vi her har med å gjøre.
Broderlig konkurranseinstinkt
Blant de listeførende sportsfiskerne i landet har i underkant av 20 personer registrert 100 forskjellige arter eller flere tatt i Norge. Fire fiskere har registrert 120 arter eller flere, og på toppen av listen troner John Olav Florø-Larsen, som virkelig har tatt sjumilssteg de siste par årene. Så langt i 2015 har han fått hele elleve nye arter, noe som egentlig er hinsides all fornuft med tanke på det høye antallet han stod registrert med da året startet. Det er også verd å merke seg at galskapen begynte med et veddemål og eskalerte som følge av broderlig konkurranseinstinkt.
– Formålet i første omgang var å vinne et veddemål mot de tre jeg alltid reiser på tur med i Nord-Jæren Havfiskeklubb, Stig Hetland, Øivind Andersen og Bjørn Stein. Dette var tilbake i 1999, og veddemålet var førstemann til 50 arter. Den gang hadde jeg 30 arter, og det tok noen år å nå 50, men jeg vant veddemålet, sier Florø-Larsen til Hooked.
Lillebror Florø-Larsen, Bjørn, fikk på sin side nyss i hva storebror holdt på med, og begynte også å notere arter. 29. juni 2002 bestemte de to brødrene seg for å nulle ut listene sine og begynne på nytt igjen. Dagen ble brukt til fiske på Grasholmen, og artskonkurransen de to imellom var i gang.
Noen år seinere reiste Bjørn til Trondheim for å studere. Her ble han kjent med karene i Nidaros kystmeitelag, og dermed ble artsfisket tatt til nye høyder. Der storebror fremdeles var hardcore konkurransehavfisker, og brukte det meste av fisketiden sin til dette, var yngstemann stadig på jakt etter fisker han aldri tidligere hadde fått.
En artsturné på Østlandet og en tur til Frøya i 2010, førte Bjørn opp på likt antall arter som John Olav, og et nytt veddemål ble inngått.
– Nå var det førstemann til 100, og premien var at taperen måtte spandere flybillett til en fiskedestinasjon der begge kunne få en ny art, i tillegg til en tusenkroners-Cognac, forteller John Olav Florø-Larsen.
«Mannen som ikke sover»
I 2012 var lillebror på en meget vellykket Østlandstur sammen med klubbkamerat Irvin Kilde. Denne førte til at storebror ble hengendel langt etter, noe som igjen vekket et voldsomt konkurranseinstinkt. I mai 2013 dro derfor også eldstemann på et Østlandsraid, og kom seg opp i 90 arter. Konkurransen var fremdeles åpen.
3. juli 2013 satt art nummer 100 for Bjørn, og dermed var veddemålet avgjort. Men artsfiskegalskapen hadde ikke mer enn så vidt begynt. John Olav krysset nemlig av sin art nummer 100 i november samme år, og tok igjen broren på art nummer 102 tidlig i 2014.
Om høsten samme år møtes brødrene igjen, denne gangen på art nummer 111, og historien gjentok seg på art nummer 112 i mars 2015. Siste gangen de to hadde det samme antall arter var nå i vår, og tallet var da 116. Siden den gang har John Olav dradd ifra, og da han i august noterte sin 123. art i Norge, krysset Bjørn samtidig av sin nummer 119.
De siste årene har artsfisket hatt prioriteten også i eldstemann Florø-Larsen sitt fiske, og når døgnet ikke lenger strekker til, blir søvn rett som det er nedprioritert til fordel for fiske. Det er ikke uten grunn at John Olav Florø-Larsen også er kjent som «Mannen som ikke sover».
I dag er han altså den sportsfiskeren i Norge med flest registrerte arter. Dette synes han er både moro og nokså sprøtt.
– Det har gått veldig fort de siste årene, og det har blitt mange ville satsinger, men det har jo også vært veldig moro. Nå er målsetningen å få minst få en ny art per år og samtidig holde meg i toppen, men ikke nødvendigvis helt på topp. De som ligger rett bak meg fisker jeg jo mye sammen med, så det blir nok mange turer sammen etter nye arter, forteller han.
Florø-Larsen mente selv han kunne mye om fisk allerede før han oppdaget artsfisket, men det han har lært seg de siste årene har fått ham til å innse at dette ikke var helt riktig.
– Mens jeg har fisket målrettet etter arter har jeg lært enormt mye, både om fisken sitt levevis, hvor og når en forventer å finne de forskjellige artene og hvordan disse skal fiskes. Til og med de latinske navnene begynner å sitte. Det er på grensen til skremmende, men kjekt på samme tid. Da finner en jo fiskene igjen, uansett hvilken bok en leser, sier han.
– 145 arter er mulig
Den fisken Florø-Larsen selv setter høyest på listen sin er faktisk noe så relativt vanlig som hårvar. Han understreker at dersom han hadde fått opp en håkjerring i løpet av sine mange forsøk, hadde nok denne toppet, men siden kjempehaien glimrer med sitt fravær, er det altså en liten flating som troner øverst på pallen.
– Dette henger sammen med all tiden jeg brukte på å forstå fisken. Da jeg begynte å fiske etter den var det få som hadde fått arten, og fangstene var stort sett bare på måfå. Etter mer enn halvannet år med prøving og feiling, knakk jeg omsider koden, og jeg husker fremdeles jubelbrølet og gleden da jeg stod med fisken i hånden på moloen i Mekjarvik. Da metoden kom ut ble hårvaren en hentefisk, men det var en stor treningssak å få øye på fisken og ikke minst få den til å bite, forteller han.
Etter litt oppsummering og telling av potensielle arter, tror Florø-Larsen at han potensielt kan få rundt 20 arter til i norske farvann, riktignok dersom han har en god porsjon flaks.
– Jeg mangler fremdeles en del arter som er relativt greie på de rette stedene. 145 arter er å ta hardt i, men det er fullt mulig og også noe å strekke seg etter, gliser han.
I bildeserien under ser du alle de 123 artene John Olav Florø-Larsen har fått på stang i Norge. Artikkelen fortsetter etter bildene:
De 154 registrerte artene i Fiskersiden-listene viser også at 145 er et tall en kan oppnå på egenhånd dersom en legger ned nok timer og reiser tilstrekkelig.
FS-listene, som altså utelukkende er artslistene til Fiskersiden sine forumbrukere, mangler ellers en del arter en vet med sikkerhet er tatt på stang i Norge, for eksempel St. Peterfisk, sølvkveite, gråhai, maisild, havkaruss, tretrådet tangbrosme og slirefisk. En del av disse er nesten som utopi å regne, mens andre absolutt er mulige.
I tillegg finnes arter det er mulige å få på stang, men som så vidt oss bekjent aldri tidligere er tatt, for eksempel hornulke, polartorsk, diverse langebarn-arter og ulvefisk. Det er med andre ord plenty fisk å bryne seg på i havet, dersom en skulle ha for mye fritid.
Bekkevold-inspirasjon
Som nevnt er FS-listene en liten ansamling norsk sportsfiskehistorie som stadig blir oppdatert. I dag finnes det altså 274 lister i samlingen, men hvem som helst kan når som helst registrere sin egen artsliste og bli en del av moroa, som faktisk er resultatet av en gammel forumdiskusjon mellom den norske sportsfiskelegenden Cato Bekkevold og den avdankede artsjegeren Thor Håkonsen.
– Det hele begynte vel med at Cato fikk spørsmål om hvor mange forskjellige arter han egentlig hadde fått her i landet. Tallet var på den tiden veldig høyt, og dette inspirerte både meg og flere andre forumbrukere til å begynne med artsfiske, sier Håkonsen til Hooked i dag.
Håkonsen og hans gode fiskekamerater på Karmøy var blant de mest ivrige innen den nye formen for fiske, og via forumet eskalerte interessen sakte men sikkert.
– Sett i forhold til tiden tok det helt av i løpet av et par år. Vi som holdt på i det vi kalte Karmøy Rovfiskelag var veldig aktive, både med individuelle lister og fellesliste for klubben. Vi var vel kanskje en slags forløper til Nidaros kystmeitelag, bare ikke like morsomme og skrivekyndige. Det vi holdt på med inspirerte nok en del andre også, og snart var det et miljø for artsfiske over store deler av landet, forteller Håkonsen.
De fleste av fiskerne som var aktive den gangen, har i dag trappet veldig ned. Et lite knippe er fremdeles aktive på artsfiskefronten, enten gjennom egne barn eller via en gjenfunnet ungdomsinteresse. Håkonsen selv prioriterer familie og fotografering, men det hender fremdeles at han tar seg en fisketur i ny og ne. Som oftest blir det litt pillefiske i en av de lokale elvene sammen med junior, men gamle kunster har ikke gått helt i glemmeboken. I sommer var han for eksempel på sin første skikkelige kystmeitetur på mange år, og fangsten ble flere fine piggskater.
– Det var en tur som virkelig gav mersmak, så jeg utelukker ikke mer fiske i fremtiden. Det hadde for eksempel vært veldig moro å få være med på en vadetur med vindu en gang, sier han til Hooked.
Med 274 registrerte artslister på fiskersiden, og en Facebook-gruppe med 688 medlemmer, er det ingen tvil om at artsfisket har fått godt fotfeste og er i stadig vekst her til lands. Dette synes den gamle rovfiskeren Håkonsen er veldig artig.
– Den gangen vi var med på å starte dette, så var det jo for å få fokuset over på annen fisk en torsk, laks og ørret. Vi ville ha litt mer moro, litt mer innsats og litt mer planlegging. At det i dag er så mange som fører ideene videre er utrolig moro, og her er det virkelig på sin plass å takke Nidaros kystmeitelag, som med sine lettbeinte skriverier og ablegøyer har gjort det hele folkelig og kult, sier han til Hooked.
Revolusjonerende vindu
At FS-lsitene i dag teller 154 arter synes han også er meget imponerende. Dette er nemlig et langt høyere tall enn han og resten av gjengen så for seg som mulig back in the days.
– Vi bladde jo utallige ganger gjennom Pethon, som var det eneste man hadde da, og talte arter. Jeg tror nok at vi så på 120 arter som oppnåelig med innsats, men vinduet til Karl Johan Sæth revolusjonerte greiene når det kom. Nå kunne jo folk nærmest bare gå ut å hente arter som man tidligere så på som reine flakse/bonus-fisker. 154 forskjellige arter er likevel et veldig høyt tall, og det er utrolig moro å se hvor langt dette har gått, sier han til Hooked.
Det var det nok en god del norske sportsfiskere som førte private artslister lenge før Fiskersiden så dagens lys, men listene på Norges største fiskeforum blir det nærmeste en kommer en offisiell artslisteregistrering her til lands. Det er selvsagt teoretisk mulig at noen som ikke har registrert sin liste på Fiskersiden har flere arter enn John Olav Florø-Larsen, men med tanke på hvor høyt antaller hans er, og hvor mange timer med høyst alternativt fiske som ligger bak, er dette veldig lite sannsynlig.
Det som derimot er på det reine er at konkurransen i toppen er knallhard, og at hele tetsjiktet i aller høyeste grad fremdeles er aktive i gamet. Hvem som blir førstemann til 130 vil bare tiden vise.
Dersom du ønsker å begynne med artsfiske og føre din egen artsliste, er dette den enkleste sak av verden. Listene er personlige, og du velger selv hva du vil føre opp her, men fisken skal være fanget med stang i norske farvann, og den jevne holdningen er at fisken skal ha tatt agnet du serverer, og ikke være kroket i andre kroppsdeler enn kjeften. Alle arter som finnes og reproduserer seg i Norge teller, og her er det plass til alle type fiskere. Din egen artsliste registrerer du her (krever innlogging som selvsagt er gratis).