Fisken Asgeir Alvestad dro opp fra den kalde Porsangerfjorden i helgen veier bare rett over fire gram, men er likevel en verdenssensasjon.
Av: Endre Hopland
– Den dukket opp litt ut av ingenting, på andre fiskedag. Plutselig bare hang det en helt usannsynlig og merkelig fisk på slepet da jeg vippet det inn over rekken. Vi to som var om bord skrek og lo høyt , sier en strålende fornøyd Asgeir Alvestad til Hooked etter å ha landet verdens første, stangfangede tiskjegg.
Navnet tiskjegg høres mest ut som en barne-TV-skurk, men det er altså en helt reell fisk i panserulkefamilien. En del har antagelig sett den med egne øyne, også. Arten dukker nemlig regelmessig opp som bifangst under reketråling nord i landet vårt, og rett som det er passerer et eksemplar eller to sorteringsmaskinen og havner i rekefrysen i en dagligvarebutikk. Skjer dette om sommeren er det ikke uvanlig at fisken blir lokalavisstoff heller, gjerne under overskrifter som Fant skummel dragefisk i rekeposen. Heia Norge!
Å få den vesle fisken på stang er derimot en helt annen sak. Arten er liten, har beskjeden munn og lever på dypt vann i arktiske strøk. Flere norske artsfiskere har gjort hederlige forsøk etter den snodige fisken, men det var altså Asgeir Alvestad, som før helgen stod bokført med hele 136 forkjellige arter på stang i Norge, som skulle bli den første som fikk fullklaff. Dette skjedde etter at han først hadde landet art nummer 137, 138 og 139!
– Med 136 ulike arter i norske farvann er det ikke så lett å få krysset av nye, men denne satsingen helt i nord gav bedre uttelling enn jeg kunne drømt om. Det vil si, drømme gjør jo en artsfisker hele tiden, og ingen vet jo egentlig hvor mange arter det er fysisk mulig å fange på stang i Norge. Fire nye på en helg er likevel nokså sprøtt når en allerede er oppe i et så høyt antall, sier Alvestad til Hooked.
Selv ble han oppmerksom på den spesielle Porsangerfjorden da Jonas Follesø i undervannsdroneselskapet Blueye Robotics la ut spennende informasjon på Facebook-gruppen Norske Artsfiskere i august 2017. Her viste han bilder av arktiske arter fra Finnmark, og slikt bør gi enhver artsfisker med respekt for seg selv vann i munnen.
– Etter dette leste vi forskningsrapporter og studerte kart, og fant snart ut at området måtte besøkes straks anledningen bød seg. En tur til Svalbard i fjor gav svært god uttelling og virkelig mersmak på artsfiske i artiske strøk, men det var ikke før noen av karene i artsfiskeklubbene NKML og SFK Galskap besøkte Porsangerfjorden tidligere i år at vi bestemte oss for å bestille flybilletter, og sette av en hel helg til satsing på småarter i nord, sier Alvestad til Hooked.
Med seg på helgens satsing hadde han finnmarkingen Bilal Saab, som har fisket i nord i årevis, men som bare har drevet med målrettet artsfiske i et års tid. Før helgen stod Saab bokført med 55 stangfangede arter hos artsfiske.com, nettstedet der de norske artsfiskerne registrerer sine egne artslister. Med sine 136 artskryss toppet Alvestad listen over flest registreringer med en arts margin før helgens fiske. Nå er ledelsen suveren.
– Vi booket oss inn på Lakselv hotell og fikk leid oss en liten båt der. Dregg og tau hadde jeg faktisk med meg i bagasjen, så det var egentlig bare å begynne fisket i ett av flere områder vi hadde blinket oss ut på forhånd. Porsangerfjorden er enormt stor, så vi så etter dyppartier med riktig bunn for artene vi var på jakt etter. Siden vi ikke hadde noen posisjoner og gå etter, var det bare å prøve seg frem. Det gjorde vi med meget godt resultat denne helgen, sier Alvestad til Hooked.
Alle artene de to hadde i tankene er små, så det var veldig beskjedne kroker som ble rigget med like beskjedne agn. Biter av reke, blåskjell, strandsnegl, akkar, makrell, brisling og kunstagnet Gulp forsvant ned i dypet, mens vinden vekslet mellom snøbygene.
– Dette ble en ganske kald, men i en artsfiskers hode likevel helt rå opplevelse. Spesielt med tanke på at vi traff så godt på artene vi var ute etter, forteller Alvestad.
Den første fisken som ble landet var et tverrhalet langebarn. Også dette høres ut som et fabeldyr sjømenn var redd for på 1400-tallet, men det er altså en merkelig liten fisk som inntil i sommer bare hadde blitt tatt på stang en eneste gang i Norge. For Alvestad var den vesle tassen, som tok en 18-krok, art nummer 137 på stang i norske farvann.
– Nå var stemningen på topp, for vi skjønte at vi var i riktig området. Den påfølgende timen fikk også Bilal tverrhalet langebarn. I tillegg fikk vi opp flere glattulker og nordlig knurrulke. De to sistnevnte var nye for Bilal, men jeg hadde disse på listen min fra før, sier Alvestad til Hooked.
Litt utpå dagen dukket en annen av targetfiskene, den merkelige krokulken, opp i enden av snøret til Lillesand-mannen, som i tillegg til å fiske og selge fiskeutstyr for Pure Fishing, også skriver Norges mest populære fiskeblogg.
Inntil satsingen til artsfiskerne i NKML i sommer hadde det aldri tidligere blitt tatt krokulke på stang i Norge, men som ulker flest viste også denne seg kjapt å ikke være spesielt vanskelig å be når egnede kroker dukket opp foran den. Art nummer 138 for Alvestad var uansett et faktum, og utover dagen sikret han seg også en ny norgesrekord på arten (30,04 gram). Turen nordover var allerede en udiskutabel suksess.
I løpet av dagen lurte også Saab et par krokulker, og da det korte dagslyset tok slutt hadde de to fiskerne landet rundt 20 tverrhalet langebarn, ti glattulker, fem krokulker, en nordlig knurrulke og en god del torsk av heller moderat størrelse. Det hører også med til historien at både store reker og kongekrabber bet på de små krokene som ble servert. Er en i arktiske strøk blir det gjerne slik.
Søndagen la de to karene fisket til en ny plass, i håp om å lokke enda noen nye arter til hugg. Igjen var taktikken å satse dypt med små kroker med bittesmå agn, og allerede ved første agnsjekk hang det en nordlig ålebrosme i enden av snøret til Alvestad. Også dette er en art som ble tatt på stang for aller første gang under NKML sin satsing i sommer, og den gangen dukket det bare opp et eneste eksemplar.
– Bjørn Florø-Larsen er den eneste som har fått denne arten på stang før, og dermed er jeg i veldig godt selskap med denne fangsten. En stund senere fikk jeg også eksemplar nummer to av arten, og da ble det dobbelt feiring av art nummer 139 for min del, sier en storfornøyd Alvestad til Hooked.
Saab fikk en litt tøffere økt denne søndagen, men fortsatte likevel å dra glattulker og krokulker til den store gullmedalje. Alvestad prøvde på sin side å finsikte den siste arten han hadde et ørlite håp om å lure under satsingen i nord, en art han hadde sett på undervannsfilmene til Blueye Robotics.
– Jeg brukte noen av de minste krokene i boksen, og de fineste taklene jeg har, med fintrimmede agn. Det ble mye bifangst, spesielt av ishavsreker, noe som gjorde satsingen ganske vanskelig, men det handler bare om å gi snørene tid på dypet. Denne gangen svarte det seg, gliser han.
Som nevnt innledningsvis lå det nemlig plutselig en 11,2 centimeter lang tiskjegg på 4,02 gram på dekk, og da ble det jubling og pipestemmer i alle retninger.
– En helt uvirkelig art nummer 140. For en bonus, og for en opplevelse for oss begge. Det er vanskelig å forklare hvor glad en blir når et såpass sært målrettet fiske går veien, men for å si det slik ville jeg aldri byttet bort den vesle tassen mot en laks på 30 kilo. Akkurat dette er sikkert vanskelig å forstå for mange, men spør du meg er artsfiske noe av det artigste og mest lærerike en kan drive med. Da blir sprø satsinger som bærer frukter desto mer givende, sier Alvestad til Hooked.
Hos Artsfiske.com er Alvestad den aller første fiskeren som når 140 arter. Hans gode fiskekompis John Olav Florø-Larsen er nærmeste konkurrent med sine 135. Deretter følger Irvin Kilde (131), Daniel André Bjørndalen (130) og Bjørn Florø-Larsen (130). Felles for firkløveret bak Alvestad er at de alle tilhører fiskeklubbene NKML eller SFK Galskap.
– For meg er 140 arter en milepæl, men jeg ser ikke bort fra at det er mulig å runde både 150 og 160 etter hvert, også. Kunnskapen om nye arter blir stadig bedre, og dersom en har mye tålmodighet og har tid til å reise og satse, er det ikke godt å si hvilket tall en kan ende på til slutt. Artsfiske er noe en kan drive med hele livet, og som en aldri blir ferdig med. Heldigvis, sier Alvestad til Hooked.
For ordens skyld kan en selvsagt ikke si med 100 prosent sikkerhet at det ikke har blitt tatt tiskjegg på stang tidligere, men i og med at fisken er så liten, lever så vanskelig til og krever så spesielt utstyr for å overlistes, er dette ytterst, ytterst usannsynlig. Arten er heller ikke registrert i de norske sportsfiskerekordlistene eller hos IGFA, som registrerer fiskerelaterte verdensrekorder.
Du kan lese mer om Asgeir Alvestad sine fiskeeventyr på hans egen fiskeblogg.