More

    Asgeir sin enorme blåsteinbit er over dobbelt så tung som norgesrekorden

    Det er ikke mange nordmenn som kan skryte på seg å ha fått den merkelige og potensielt digre dypvannsfisken blåsteinbit på stang. I forrige uke knuste Asgeir Alvestad fra Lillesand norgesrekorden.

    Av: Endre Hopland

    –  Jeg fisket målrettet etter flekksteinbit og blåsteinbit på bunnen på rundt 300 meters dyp, med opphengere til blåkveite lenger oppe på takkelet. Fisken tok ganske forsiktig, og da jeg satte tilslaget var det mest tungt, med noen få sprell på vei oppover. Da fisken omsider kom til syne under båten, var det en helt utrolig følelse, sier Asgeir Alvestad til Hooked.

    Den svære blåsteinbiten ble landet sikkert av reisefølget fra NKML, og da fisken lå på dekk kunne jubelen slippes løs for alvor.

    Les også: Asgeir med ny norgesrekord på drømmefisken

    – Stemningen var på topp, og den ble ikke noe dårligere da vi faktisk fikk tatt en skikkelig kikk på fiskens størrelse. Blåsteinbit er en virkelig drømmeart for alle oss som var med på denne turen, og da målebåndet viste 110 centimeter og vekten hele 16,3 kilo, tok det ikke lang tid før champagnen var sprettet, sier en meget fornøyd Alvestad til Hooked.

    I norske farvann har vi tre forskjellige steinbitarter. Gråsteinbiten finnes langs hele kysten vår, og er den klart vanligste å få på stang. Flekksteinbiten dukker også opp hos en og annen heldig stangfisker, men da helst på dypt vann og langt nord i landet. Blåsteinbiten er på sin side en art en stort sett bare hører om fra kommersielle bifangster langt til havs. Dette er den klart største av steinbitartene våre, og den kan oppnå en vekt på over 50 kilo.

    Isfjorden på Svalbard er ett av få steder i Norge der en har reell mulighet til å kunne fiske aktivt etter etter blåsteinbit med stang, og det var nettopp her Alvestad og resten av gjengen fuktet snører i fire strake døgn i forrige uke.

    Les også: Asgeir med unik microfangst

    At det er mulig å få blåsteinbit på stang i de kalde farvannene utenfor Svalbard betyr likevel ikke at det er enkelt. Faktisk er det bare en gang tidligere registrert en godt dokumentert stangfangst av blåsteinbit i de offisielle norgesrekordlistene. Det kan godt hende det er tatt noen flere som ikke er meldt inn noe sted, men dette er utvilsomt en meget sjelden stangfangst. Alvestad sin fisk er også godt over dobbelt så tung som Stein Johannessen sin gjeldende norgesrekord.

    Hovedgrunnen til at blåsteinbiten nesten aldri tas på stang er at den lever på steder der folk sjelden fisker. I tillegg livnærer den seg av litt andre ting enn slektningene sine. Selv om dietten består av både skjell, skalldyr og fisk, inkluderer den også plankton, bløtdyr og maneter. Blåsteinbiten er også kjent for å ha vassent kjøtt, og den blir derfor ikke fisket kommersielt som menneskemat. Som nevnt tas det likevel en del av arten som bifangst i trål og på line, og yrkesfiskerne refererer gjerne til den største av steinbitartene våre som “vannbøffelen”. Av opplagte årsaker.

    Asgeir Alvestad er en av de mest profilerte og erfarne sportsfiskerne i Norge, med en rekke fantastiske fangster knyttet til navnet sitt. De siste årene har han brukt mye tid på å prøve å få så mange arter som mulig på stang innenfor landegrensene våre, og i løpet av Svalbard-turen ble det hele fire nye artskryss, blåsteinbiten inkludert.

    Les også: Hvitskatebonanza ved Europas endepunkt

    Hos Artsfiske.com, siden der de norske artsfiskerne registrerer sine fiskelister, står han nå bokført med 134 forskjellige fiskeslag fra norske farvann (når Svalbard-fangstene er lagt inn). Dette er flest av samtlige i databasen, som i skrivende stund teller 649 registrerte artslister.

    – For de aller fleste, meg selv inkludert, har blåsteinbiten alltid vært en utopisk drømmefisk som egentlig ikke har blitt sett på som veldig sannsynlig å noen gang få. Arten var faktisk ikke i tankene mine før den ble tatt på stang for første gang i norske farvann i fjor høst. Men nå skulle vi jo faktisk til Isfjorden, det samme stedet der denne ble tatt, og da var jeg selvfølgelig godt forberedt på å gjøre et forsøk etter arten. At det slo så til de grader er likevel helt fantastisk, og at fisken var rekordstor er en fin bonus, sier Alvestad til Hooked.

    Alvestad, som også skriver om sine mange fiskeeventyr på sin populære fiskeblogg, hadde rigget utstyret med glidebom, slep og en agncombo av makrell og blåskjell da «vannbøffelen» bestemte seg for at det var middagstid. Bunnforholdene var en mellomting mellom grus og finere sedimenter, og det var altså rundt 300 meter dypt på plassen.

    Les også: Drømmefangstene har blitt rå kroppskunst

    – Dette var en fantastisk opplevelse, og jeg kommer selvsagt til å sende inn norgesrekordkrav på fisken. Det bør alle som får rekordstore fisker gjøre, slik at vi har gode lister på hvor store eksemplarer av de forskjellige artene som faktisk er tatt her til lands. For min del er dette en av de absolutte toppfiskene jeg noen gang har fått, og hele scenen utenfor Svalbard gjorde opplevelsen enda større, sier han til Hooked.

    FANTASTISK FISK: Asgeir Alvestad (t.h.) og Sebastian Rinaldo Pedersen med den enorme blåsteinbiten på 16,3 kilo førstnevnte fikk utenfor Svalbard i forrige uke. (Foto: Privat)

    At han nå troner øverst på listene til Artsfiske.com tenker ikke Alvestad så veldig mye på, men han har aldri angret på at han kastet seg på artskjøret for alvor for noen år siden.

    – For meg er det at jeg for øyeblikket har flest arter i Norge mest en bekreftelse på at jeg har og har hatt mye glede av å ha sportsfiske i livet mitt. En artsfisker lærer noe nytt hver dag, og utfordringene står i kø. Det er akkurat slik jeg liker det. Blir fiskingen en rutine, blir ting raskt litt kjedelig, spesielt når en fisker så mye som jeg gjør, sier han til Hooked.

    Les også: Disse bildene er tatt med tre års mellomrom, men fisken er den samme 

    Med 134 registrerte arter på stang i Norge, begynner listen over enkle fangster å krympe dramatisk for Lillesand-karen. Den snåle og nattaktive strandtangbrosmen står høyt på ønskelisten, og dette er en art det nok kommer til å bli brukt en del tid etter nå i høst.

    – Jeg tipper at 150 arter kan være oppnåelig i Norge i løpet av noen år, men da må vi trolig fintune taktikken lengre til havs og lenger nord i landet. Det finnes ganske mange småarter, og noen større, det absolutt burde være mulig å fange med nye teknikker, og da spesielt på dypt vann. Det blir en perfekt utfordring for både meg og alle artsfiskevennene mine, sier Alvestad til Hooked.

    PS: Svalbard-turen til Alvestad og seks kompiser fra NKML ble i sannhet et fiskeeventyr det er vanskelig å forestille seg om en ikke var fysisk til stedet selv. Vi skal likevel gjøre et hederlig forsøk gjennom tekst og bilder, så pass på at du svinger innom Hooked i løpet av kvelden, også. Du kommer ikke til å angre.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles