Aftenposten skriver at Trond Helge Jakobsen på Sotra har to fiskedammer på 12.000 og 9000 liter i hagen, og en elv med utløp i det ene bassenget i stuen.
Selvgjort er velgjort
En egendesignet pumpe filtrerer 18.000 liter i timen gjennom et filter av gamle laksegarn og stråmatter. Vannet tilsettes også luft og passerer bioballer som skal ta til seg bakterier.
De eldste fiskene er 19 år gamle og til sammen bor det 30 husfisker i Austevågen. Flesteparten er kjøpt av forhandlere i Norge, noen er klekket og alt opp i et yngelbasseng støpt inn i nøstveggen, og fem koi er flyimportert fra Japan.
– Egenklekket fisk viste seg fort å være mye jobb. Fiskene trenger ferskvannsreker hver dag for å vokse skikkelig, og det ble litt for hektisk å fange reker hver dag. Derfor står yngelbassenget for tiden tomt, sier han.
Det er fremdeles litt jobb med å rense pumper hver uke, men det er det samme vannet som sirkulerer i bassenget hele sesongen.
Det er ikke bare basseng som er bygget i hagen. Garasjen er revet og bygget opp igjen. Det er støpt betonglokk over slippsonen til nøstet og gulv innvendig i nøstet. Grillhus er oppført i vannkanten og arealet rundt huset er planert og beplantet.
Elv i stua
I tilknytning til det nye bassenget lagde han en tre meter lang elv mellom glassplater innfelt i gulvet gjennom vinterhagen. Elven munner ut i en kum i stuegulvet, som er tilknyttet takvannbassenget utenfor gjennom en passasje i veggen..
– Fisken oppholder seg like godt i kummen inne, men det er jo gjerne fordi det er der de får mat, sier han.
– Det er også her favorittfiskene får bo, siden de er mest synlig her, sier Jakobsen.
Det er mye som skal klaffe når du har såpass store bassenger.
– Fisken skal ha jevn pH-verdi i vannet, og i fjor hadde jeg en buffer i vannet for å sikre det. Samtidig er det lett for at det oppstår ubalanse når du begynner å sette til ting. Det er mye som kan gå galt, og plutselig kan all fisken dø av sykdom. Da er det lett for at store verdier kan ryke.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN
Les hele saken på Aftenposten.no