More

    Bymarka-fisken er utryddet, men i Ilavassdraget er ørreten nå tilbake

    I september i fjor ble syv vann i Bymarka i Trondheim rotenonbehandlet, og store mengder mort, ørret og gjedde måtte bøte med livet, inkludert den kjente stormortstammen i Haukvatnet. I Ilavassdraget, som rotenonfylt vann måtte passere gjennom etter behandlingen, er ørreten nå satt tilbake.

    Av: Endre Hopland

    Bakgrunnen for rotenonbehandlingen av de syv Bymarka-vannene var som tidligere skrevet et ønske om å bli kvitt morten som levde her. Frykten for at arten, som er uønsket i Bymarka av det politiske flertallet i Trondheim bystyre, skulle bre seg til drikkevannskilden i byen var nemlig stor.

    Nå er dette neppe et problem lenger, for i slutten av september i fjor ble tusenvis av liter rotenon pumpet ut i de syv vannene, og all fisk døde. Dette inkluderer hele den kjente stormortstammen i Haukvatnet. Under oppryddingen av død fisk ble det plukket opp mange morter over gjeldende norgesrekord, inkludert et prakteksemplar på nesten halvannen kilo.

    Det var flere som var kritiske til det omfattende naturinngrepet, blant annet Norsk Meiteunion. I årevis har medlemmer av sportsfiskelaget reist til Trondheim for å fiske på den største morten i landet. Dette er det nå slutt på.

    Les også: Til høsten skal morten i bymarka utryddes

    – For våre medlemmer, og for stadig flere sportsfiskere for øvrig, fremstår artsmangfoldet i våre nærområder som selve motivasjonen bak sportsfiskeinteressen. Det er viktig for Norsk Meiteunion at fiskearter likestilles i forvaltningen, og at eventuelle forvaltningstiltak baseres på solid forskning, sa NMU-leder Øystein Bertelsen til Hooked i fjor høst, med tydelig adresse til ekspertisen som mener mort i drikkevannskilder er selve djevelen.

    Det politiske flertallet i Trondheim bystyre var likevel overveldende da saken kom opp for et års tid siden. Det tok da heller ikke lang tid før en søknaden var på vei til Miljødirektoratet, der Trondheim kommune ba om tillatelse til å rotenonbehandle syv vann i Bymarka, med inntil 4800 liter rotenon.

    Et halvt år senere ble Kobberdammen, Baklidammen, Theisendammen, Kyvatnet, Lianvatnet, Haukvatnet og Sølvskakkeltjønna rotenonbehandlet av mannskaper fra Veterinærinstituttet og TOFA, på oppdrag fra Trondheim kommune.

    Før giftbehandlingen ble satt i gang, ble det tatt opp en god del ørret fra blant annet Ilavassdraget, som inkluderer enkelte av vannene i Bymarka, og som derfor lå an til å få rotenonholdig vann i systemet sitt. Nå, et halvt år etter behandlingen, er vassdraget rotenonfritt, og i forrige uke ble ørreten satt tilbake i Ilavassdraget, ifølge Adressa.

    Fisken som nå er satt tilbake er sjøørret som ble fanget inn i anadrom strekning av Ilabekken, samt noen stasjonære ørreter som holder til over anadrom strekning hele livet.

    – Yngelen tok vi opp uken før rotenonbehandlingen. Fisken har vi hatt under døgnkontinuerlig oppsikt i flere vannkar i et lokale ved Leirsjøen. De siste vannprøvene viser at all rotenon nå er borte, så nå kan disse få komme hjem igjen, sier Terje Nøst, naturforvalter i Trondheim kommune, til samme avis.

    Les også: NMU kritisk til rotenonbehandling i Bymarka

    Hva som nå skjer med vannene i Bymarka er fremdeles ikke helt avklart. Det blir tidligst satt ut fisk igjen høsten 2018, ettersom insektlivet i vannene, som jo er matkilden til fisken, trenger tid til å komme i balanse igjen etter giftbehandlingen.

    Det er foreløpig ikke bestemt hvilke fiskearter som skal settes ut igjen, men den uønskede morten og gjedda blir det garantert ikke. I denne saken er det Trondheim kommune som er  myndighet.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles