More

    De første av sitt slag fanget i Norge

    16 år gamle Aron Bohnhorst fra Langesund skrev et lite stykke norsk sportsfiskehistorie da han natt til fredag dro opp det som etter alt å dømme er de første glasskutlingene som noen gang er fanget på sportsfiskeredskap i kongeriket.

    I løpet av de to siste ukene har listen over sportsfiskefangede arter i Norge fått to nye tilskudd. Dette er i seg selv nokså oppsiktsvekkende, da listeførende artsjegere knyttet til Fiskersiden fra før av har fått hele 142 arter i norske farvann til sammen. Natt til fredag ble listen utvidet ytterligere.

    Les også: En slik har du neppe sett før

    16 år gamle Aron Bohnhorst fra Langesund bestemte seg for å reise på fisketur allerede da han satt på skolebenken tidligere i uken. Parallellklassen hans kom nemlig opp til eksamen i norsk, og dermed fikk Bohnhorst og co fri i to dager. Liten tvil om hvem som satt igjen med Svarteper der i gården.

    – Hva disse dagene skulle brukes til var det selvsagt ingen tvil om. Det skulle selvfølgelig fiskes. Plassen var klar, for her hadde jeg og flere andre vært ute tidligere, også. Plassen er kjent for tangbrosmene som bor her, og jeg var ute og plukket arten for bare noen uker siden. Nå skulle persen heves. I tillegg kom kantnålen seg unna sist, sier Bohnhorst til Hooked.

    Aron Bohnhorst
    Aron Bohnhorst er den unge mannen bak den historiske fangsten natt til fredag. Her er han avbildet med en vanlig fløyfisk. (Foto: Privat)

    Den unge artsjegeren ankom plassen rundt klokken 21.00, vel vitende om at at han hadde noen spennende timer foran seg. På vei ut til hovedspotten spottet han noen store stimer med småfisk. På dette tidspunktet var han helt uvitende om at det var disse fiskene som virkelig skulle redde turen.

    Les også: Unik stangfangst fra Bergen

    – Fisket gikk virkelig ikke som planlagt. De tre sekundmeterne som var meldt passet på å plage meg hele natten, og det ble rett og slett umulig å fiske etter tangbrosme og ringbuk. Et par fløyfisk og dvergulke rett under specimengrensen kom opp, men det tok liksom aldri helt av og stemningen var laber, forteller han.

    Etter hvert fant skoleeleven ut at han skulle bevege seg innover til det han omtaler som den vanligvis kjipere delen av havnen, bare for å kunne nappe opp noen trøstefisk. De store stimene med småfisk han så tidligere på dagen var her fortsatt, og han ble positivt overrasket da han fant ut at det ikke er vanlige tangkutlinger, men noe litt mer spennende som svømte rundt der nede.

    – Krok i størrelse 32 ble satt på, og det minste fragmentet av en strandreke en kan tenke seg utgjorde agnet. Av en eller annen grunn viste fiskene umiddelbar interesse, og det tok ikke mer en ti sekunder før en var borte og smakte. Akkurat da sa jeg til meg selv: Du går ikke herfra før en av de er på land, mens jeg så for meg flere timer med sturing på bryggekanten, forteller han.

    Slik ble det ikke. Etter bare noen minutters fiske kunne han nemlig lobbe en liten kutling opp på land. I samme øyeblikk ble han målløs. En blank, gjennomsiktig liten fisk lå nemlig i hånden hans, og han skjønte straks at det dreide seg om enten glasskutling eller krystallkutling. Ingen av disse fiskene er noen gang registrert fanget på sportsfiskeredskap, så her var det great success uansett.

    Glasskutling
    Aldri før har noen fanget glasskutling eller krystallkutling med sportsfiskeutstyr i Norge. Aron Bohnhorst fikk tre stykker natt til fredag. Etter alt å dømme er det snakk om glasskutling. Ser du nøye etter på bildet er den lille kroken synlig inne i fiskekjeften. (Foto: Privat)

    – Jeg ble sittende og stirre på fisken i noen sekunder for at det virkelig skulle synke inn. Etter dette vet jeg faktisk ikke helt hva jeg gjorde. Situasjonen er fortsatt så fjern for meg. Jeg regner med at jeg kastet fisken i baljen, hoppet litt rundt og var i drømmeland. Det er dette som er så flott med artsfiske. Denne fisken lå ikke en gang bakerst i hodet mitt da jeg ankom plassen, men plutselig dukket den opp, og jeg klarte å lure den. En følelse som bare artsfiskere kjenner til, forteller han entusiastisk.

    Etter en lengre pause fisket 16-åringen videre på de rare, gjennomsiktige kutlingene, og plukket også ytterligere to til av det som etter alt å dømme er glasskutling. Undervannsfotografen Rudolf Svendsen, som er en av de fremste fiskekjennerne i landet, har nemlig tatt en nærmere kikk på bildene av de små kutlingene, og han er nokså sikker i sin sak.

    – Den ene fisken har fire stråler i første ryggfinne og tolv i den andre. Dette tilsier glasskutling. Krystallkutling har henholdsvis null for hunnfisk og maksimalt tre for hannfisk i første ryggfinne og 18-20 stråler i andre ryggfinne. Sammen med den gullfargede øyenskyggen og gjennomsiktige kroppen burde saken være ganske klar, sier han, uten at han vil gå 100 prosent i graven på at han har rett.

    – Glasskutling og krystallkutling går ofte i stim sammen, så det kan være lurt å sjekke alle tre fiskene som ble tatt, sier han.

    Fiskene Bohnhorst fikk natt til fredag er uansett de første av sitt slag som noen gang er fanget i Norge. De føyer seg altså inn i en stadig lengre rekke av historiske fangster fra mai 2014. Og om noen skulle være i tvil: Det er mørke, hodelykt og årvåkne øyne som gjelder for tiden…

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles