More

    Denne har knapt blitt tatt i Norge tidligere

    Etter fire netter med vading på grunt vann, fikk artsfisker John Olav Florø-Larsen fullklaff på tur nummer fem. Alene i natten kunne han juble for en av de aller første mullene som noen gang er tatt på sportsfiskeutstyr i Norge.

    Mullen er slett ikke noen uvanlig fisk i sydligere strøk, og når somrene våre blir ekstra varme, er den visstnok ikke et direkte uvanlig syn for dykkere i Sør-Norge, heller. Men å få den på stang er noe ganske annet. Norgesrekorden på 75 gram er 14 år gammel, og ikke spesielt godt dokumentert. Det blir riktig nok meldt om en og annen garnfangt rundt om i de sørlige delene av landet vårt fra tid til annen, men det er som kjent stor forskjell på garn og stang.

    En som derimot ser en del muller er undervannsfotograf Rudolf Svendsen. Det var også den samme Svendsen artsfisker Florø-Larsen pratet med i forkant av den første av det som etter hvert ble fem mulleturer på en stor sandslette i Rogaland. Florø-Larsen var egentlig på jakt etter piggvar og slettvar da han var ute og vadet med tungevinduet sitt, men han trakket rundt i et område der Svendsen tidligere har sett muller. Derfor var også en stang beregnet på microfiske med ut på sandslettene.

    – Den første mullen jeg så gikk jeg rett forbi. Jeg trodde rett og slett det var en liten torsk. Men så fikk jeg øye på enda en fisk som var nesten helt lik, og den så jeg straks var noe annet. Skjeggtrådene var ute, og den svinset rundt og lette etter mat. Da var det hele i gang, sier John Olav Florø-Larsen til Hooked.

    Å fiske på de små mullene viste seg derimot å være en utfordring. Den første natten var det såpass drag i sjøen at den vesle 22-kroken var helt umulig å få i posisjon. En av de neste nettene var forholdene bedre, men å få fisken til å ta var ikke enkelt. Hverken kokt reke, makrell eller strandreke var fristende nok, og gode råd begynte etter hvert å bli dyre.

    – Først den femte natten skjønte jeg tegningen. Jeg så at fiskene gikk og spiste på noen små krepsdyr, en eller annen form for tanglopper, men de var ikke mer enn noen millimeter store. Mullene stod også i dypeste laget for vadebuksene mine, men den ene seg inn på rundt en meter vann. Jeg fikk fanget noen av tangloppene med en finmasket håv, og med en slik som agn gikk ting seg til. Fisken fikk fred fra hodelykten min, og snart så jeg at den lå der og smattet. Da tok jeg sjansen på et tilslag, og plutselig lå fisken i vinduet, forteller Florø-Larsen.

    Mulle 2
    (Foto: John Olav Florø-Larsen)

    Mullen, som altså knapt er fanget i Norge tidligere, ble sportsfiskeren fra Stavanger sin art nummer 109 her til lands. Den ble altså fanget med hjelp av et såkalt tungevindu, som i praksis er en stor vannkikkert, formet som et vindu, som fiskeren dytter foran seg mens han eller hun er ute og vader på grunt vann. At mullen som falt for den lille tangloppen ikke var lengre enn en pekefinger, spiller liten rolle for fiskeren.

    – Nei, dette er en skikkelig bonus, en fisk jeg aldri trodde jeg skulle få. Den er også den klart råeste av småartene jeg noen gang har fått. Det ble noen ville jubelbrøl i natten, slik det gjerne blir når ny art er sikret, sier han til Hooked.

    Mulle 3
    (Foto: John Olav Florø-Larsen)

    I sydligere strøk er mullen en ettertraktet matfisk, som blir godt over kiloen. Eksemplarene som blir observert i Norge er vanligvis små, med noen hederlige, garnfangede unntak. Florø-Larsen og Svendsen har diskutert i hvilken grad mullene gyter i Norge, men har konkludert med at de norske fiskene trolig er gjester som er fødd lenger syd i Europa.

    – Mest sannsynlig følger mullene de varme havstrømmene, og når de først havner her oppe i kalde Norge, finner de passende beiteområder. Rudolf forteller at fiskene bare siger inn til våre trakter når det er spesielt varmt i vannet, slik som det er nå etter den flotte sommeren vi har hatt. I fjor, da sommeren var kjølig, så han derimot ingen, sier Florø-Larsen.

    Den nye arten, som denne første gangen ble klokket inn til 5,4 gram, blir etter alle solemerker målet til en hel del artsfiskere de kommende ukene. Sjøen er nemlig varm fremdeles, og denne helgen har det blitt meldt om flere observasjoner fra både Rogaland og Oslofjorden.

    Mulle 4
    (Foto: John Olav Florø-Larsen)

    Mullen går også inn i en lang rekke av snodige microfangster som har dukket opp etter at flere og flere har begynt å fiske med naturlig agn og små kroker etter mørkets frembrudd. Vi venter i spenning på neste raritet…

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles