More

    Denne kjempemorten veier over en kilo og er tatt like ved hovedstaden

    Hele 1050 gram veide morten Edvard Lindheim Gisnås (23) fra Nordstrand dro opp like ved Oslo i forrige uke. Det er oppsiktsvekkende digert etter norsk standard.

    Av: Endre Hopland

    I en årrekke har Bymarka i Trondheim vært stedet å reise dersom en var på jakt etter skikkelig diger mort innenfor egne landegrenser. Her har snittet vært skyhøyt, og fisker i nærheten av- og over den magiske kilosgrensen har vært relativt vanlig. Rotenonbehandlingen i fjor høst satte imidlertid en effektiv stopper for stormorteventyret, og vannene som tidligere huset både ørret, gjedde og den nevnte stormorten er nå steindøde.

    Bakgrunnen for rotenonbehandlingen var frykten for at morten skulle spre seg til drikkevannskilden i Trondheim. Arten er nemlig innført til Trøndelag, og selv om dette skjedde for mange år siden, er den ikke ønsket som en del av den lokale faunaen. På Østlandet er situasjonen en ganske annen. Her finnes morten naturlig, og den er jevnt over ekstremt tallrik. Dette fører igjen til at fisken de fleste steder er småfallen, og for sportsfiskere flest egentlig mest interessant som agnfisk. Men det finnes altså unntak.

    Les også: NMU kritisk til rotenonbehandling av Bymarka

    Edvard Lindheim Gisnås har fisket hele livet, og de siste elleve årene har han utforsket sjø, vann og elver på egen hånd. Under Gullkroken 2012 ble han vervet inn i specimenfiskeklubben SFK X-cpert, og siden den gang har han stort sett fisket etter karpe. I de kaldeste månedene, når isen dekker de beste fiskevannene, er det derimot predatorfiske som gjelder.

    Forrige uke hadde han også rigget seg opp etter karpe, men det var altså en helt annen fisk som skulle gomle i seg den 15 millimeter store bolilien han serverte.

    – Jeg fisket alene i et lokalt vann i Oslo-området, men da fisken lå i håven, og jeg skjønte hvor hinsides diger den faktisk var, ringte jeg klubbkompisene Øystein Sollien og Sven Martin Jørgensen. De var raskt på plass for å overvære og forevige det hele. Det ble mye euforisk latter og mange manneklemmer etter denne fangsten, sier Gisnås til Hooked.

    Les også: Til høsten skal morten i Bymarka utryddes

    Morten veide altså 1050 gram, fordelt på 41 centimeter. Specimengrensen, altså den vekten som er satt for at mort skal regnes som spesielt stor, er 800 gram. Denne grensen er også satt med de nå ødelagte Bymarka-vannene inkludert i ligningen. Å få specimenmort på Østlandet er svært sjelden, og fisker på 1050 gram er nærmest som utopi å regne.

    – Jeg visste at det gikk stor mort i dette vannet, men å få bekreftet at det faktisk går fisk på over kiloen på Østlandet er svært gledelig, spesielt etter den morbide rotenonbehandlingen av Norgesrekordvannene i Trondheim sist høst, sier 23-åringen til Hooked.

    Kampen med stormorten ble ikke all verden, i all den tid den tok på karpeutstyr beregnet på å temme fisker på flere titalls kilo. Akkurat det spiller liten rolle for den meget fornøyde fiskeren.

    KJEMPEFISK: Edvard Lindheim Gisnås setter stormorten på hele 1050 gram tilbake der den kom fra. (Begge foto: Sven Martin Jørgensen)

    Norgesrekorden på mort er for ordens skyld 1160 gram, fordelt på 45 centimeter. Denne tok Andreas Ånerud Johansen i Haukvannet i Bymarka i Trondheim høsten 2009. Gisnås tviler på at denne kommer til å bli slått med det første, men utelukker ingenting.

    – Det er en ganske ekstrem fisk, og man kan ikke forvente at det går så stor fisk i vannet jeg fisket i. Når det er sagt er det er selvsagt ikke umulig. Selv er jeg bare veldig fornøyd med å ha et stormortvann som dette på hjemmebane. Det er fett som fy, sier han til Hooked.

    Les også: Slik fisker du mort

    Som specimenfiskere flest holder Gisnås kortene tett til brystet hva vannlokasjon gjelder, men han avslører at stormortvannet liggr i Oslo-området og har få besøk av fiskere.

    For 23-åringen var stormorten en meget velkommen bifangst, men han ser ikke bort fra at han kommer til å bruke mer tid på mortefiske i fremtiden. Det er likevel karpene som kommer til å få mest oppmerksomhet også i år.

    – Målet for året er først og fremst å bruke mest mulig tid bak stengene langs ymse karpevann, i både inn- og utland. Ellers er det en spesiell karpe i et spesielt vann som jeg har veldig lyst på. Den lever farlig, gliser han.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles