At fang og slipp fungerer får vi stadige bekreftelser på. Denne nydelige ørreten fra Vangrøfta er beviselig tatt tre ganger de ni siste årene, og i løpet av denne tiden har den nesten doblet vekten sin.
Av: Endre Hopland
De tre ivrige fiskerne Olav, Håvard og Sigbjørn er fast inventar i vakre Vangrøfta. De har for lengst feiret tiårsjubileum i elven, og i løpet av disse årene har det blitt mange flotte fisker. I år fikk Sigbjørn en skikkelig bamse på hele 2,7 kilo da han serverte en danica-imitasjon. Nå viser det seg altså at fisken har blitt fanget flere ganger tidligere, også.
Ifølge Fishspot er ørreten på 2,7 kilo den største karene noen gang har fått i Vangrøfta, og den ble selvsagt nøye dokumentert og feiret. Ved nærmere undersøkelser i arkivet, oppdaget karene altså at det ikke var første gang de hilste på denne kameraten.
Fisken er fanget på nøyaktig samme sted hele tre ganger, og det er altså hele ni år siden første gang den var på land. Da var det lillebror Håvard som fikk fisken på en aurivilli-imitasjon, og vekten stoppet på 1,4 kilo. To år senere lurte samme mann den samme fisken med en knott-imitasjon, og denne gangen viste vekten 1,7 kilo.
Denne sesongen smalt det altså på ny, og syv år etter forrige møte, hadde den aldrende storfisken lagt på seg ytterligere en kilo.
– Prikkmøsteret på ørreten er unikt for det enkelte individ, og dermed kan en med stor sannsynlighet si at dette er samme fisk, melder Fishspot, som først omtalte saken.
Dersom en anslår at ørreten bruker fem-seks år på å bli en halv kilo og deretter vokser gjennomsnittlig 1,5 hekto i året, vil denne fisken være rundt 20 år gammel.
– En vekstrate på 1,5 hekto i året stemmer med andre store fisker som karene med stor sannsynlighet har fanget mer enn en gang. Dette sier uansett litt om betydningen av fang og slipp i en liten elv der fisken ser mange kroker i løpet av en sesong. Konklusjonen er at det tar tid å bli stor, skrver Fishspot.