Bare en gang tidligere har det blitt tatt spisshalet kutling på stang i Norge. I helgen sørget to rogalendinger for at dette tallet ble firedoblet.
Av: Endre Hopland
De aller fleste vet ikke hva en kutling er, og de som vet det ser utvilsomt på kutlingfiske i fjæresteinene som en barneaktivitet. Voksne mennesker som lusker rundt med microkroker på jakt etter fisker selv katten ville blitt fornærmet for, vil folk flest antagelig raskt stemple som idioter. Eller slike som burde vært innlagt. Eller gjerne begge deler.
Til tross for dette er kutlingfiske en relativt populær aktivitet i det norske artsfiskemiljøet. Alle har fått svartkutling, de fleste har fått bergkutling, sandkutling og tangkutling, mange har fått leirkutling og rødflekket kutling, noen få har fått glasskutling og krystallkutling og bare en eneste galning har fått spisshalet kutling. Det er undervannsfotograf Rudolf Svensen i UWPhoto, som fant kolonien under dykking, og siden fisket samme sted med småkrok. Dette resulterte i den gjeldende norgesrekorden på arten, en søt liten tass på 7,02 gram.
Les også: John Olav har fått 100 arter bare i år
Siden den gang har flere prøvd etter arten, som i motsetning til sine overnevnte slektninger foretrekker litt dypere vann. Kolonien Svensen fant ligger på sandbunn på 23 meters dyp, og alle som har fisket i slike habitater vet at de stort sett alltid er bebodd av mengder av agntyver. Dette gjelder spesielt når en fisker med små kroker og små agn.
Den som har prøvd mest etter spisshalet kutling i verden er antagelig John Olav Florø-Larsen. Tilbake i 2014 begynte satsingen på samme sted Svensen oppdaget kolonien, og arbeidet med å bli klok på kutlingene inkluderte både filming av bunnforhold med undervannskamera og logging av de mange inngangene i koloniens hulesystem.
Siden den gang har det blitt mange turer og mye fisk, men ingen av disse har vært av riktig art. Derfor har teknikken blitt endret litt og litt for hver gang, før det i helgen smalt for alvor.
Les også: Denne fangsten er oppsiktsvekkende unik
– Fiskene bor i et stort hulesytem, der en fisk har mange hull å gjemme seg i. Denne arten er ikke aktiv om natten, og den er skvetten som fy, så det er utfordrende å fiske etter den. I helgen løsnet det endelig, da Stig Thore (Knappskog, red.anm) og jeg var innover. Trekroksslep med #18-kroker og veldig små rekebiter var det som skulle til, sier en strålende fornøyd John Olav Florø-Larsen til Hooked.
Den første fisken som hugg denne turen ble filleristet av en makrell på vei opp til båten. Den så rimelig medtatt ut da den ble landet, men at det var riktig art var det likevel ingen som helst tvil om. Dermed kunne Florø-Larsen juble for nummer 133 på stang i Norge.
– Jeg var veldig fornøyd med å få arten, men jeg var litt redd for at jeg bare skulle ha en halvspist fisk å vise frem. Heldigvis ordnet dette seg litt senere, da jeg fikk en feilfri fisk på 9,3 centimeter og 6,6 gram. Jeg mistet også en tredje kutling i overflaten, sier Florø-Larsen til Hooked.
Fiskekompis Knappskog var ikke like i dytten som Florø-Larsen på kutlingfronten denne dagen, men i siste fisketime løsnet det også for han. Et fint eksemplar på 5,3 gram ble den fjerde spisshalede kutlingen som noen gang er landet på stang i Norge.
Les også: Har fått 100 arter på stang i Norge – to år på rad
For Florø-Larsen, som har og har hatt en rekke norgesrekorder på diverse småfisker folk flest aldri har hørt om og står bokført med hele tolv rekorder hos Artsfiske.com (krever innlogging), fikk den vesle kutlingen frem den virkelige godfølelsen.
– Det var akkurat som de andre gangene jeg har fått noe litt sjeldent på kroken under målrettet fiske. Jeg ble helt yr, og følte en syk indre glede. Den viste antagelig godt på utsiden, også. Det er kjekt når alle timene med satsing endelig betaler seg, og det er veldig moro når det viser seg at det faktisk går an. Det er nemlig lett å miste motet under slike satsinger, sier han til Hooked.
Et gammelt jungelord sier at en er flaks og to er dyktighet. To og en halv må derfor være dyktighet og vel så det. Og tålmodighet. Og en liten dose galskap, selvfølgelig.
Les også: Knuste norgesrekorden
– Dette er slikt som gir en artsfisker som meg en skikkelig boost, og som virkelig lader sjelebatteriet, sier Florø-Larsen til Hooked.
Med hele 133 stangfangede arter i Norge, begynner listen over greie nye fiskeslag å bli forsvinnende kort for eldstemann i den litt over gjennomsnittet fiskeinteresserte Florø-Larsen-søskenflokken. Likevel tror han på mange flere artskryss i årene som kommer.
– For en tre-fire år siden virket 133 arter som et helt idiotisk tall, men nye koder knekkes hele tiden, og vi fiskere utvikler oss. For min egen del tror jeg nok at det blir artsjakt så lenge jeg er mobil. Vi blir jo presentert for nye arter hele tiden. En del av disse har vært her siden tidenes morgen, men plutselig oppdages de på nye steder der de er fiskbare. I tillegg kommer alle de sydlige gjesten. Jeg tror selv jeg skal klare å komme meg opp på 150-tallet en eller annen gang. Det bør være mulig, sier han til Hooked.
Les også: Den søvnløse microkongen
Allerede nå planlegges satsingen etter neste art. Dersom forholdene ligger til rette for det, og han treffer på flueklekkingen, er det lagesilden i Orrevatnet som skal til pers. I tillegg har undervannsfotograf Svensen også funnet en mudderkutlingkoloni som skal testes.
– Flekket fløyfisk og tverrhalet langebarn er også arter Rudolf har fotografert lokalt, og som det bør være mulig å komme i kontakt med. Jeg er i tillegg sugen på å få noen nye arter som er litt større, og blåsteinbit står høyt på ønskelisten. Det blir ny tur til Svalbard neste år, og da skal det satses tungt, sier han til Hooked.
Det er med andre ord liten fare for at John Olav Florø-Larsen ikke skal få slått ihjel døgnets timer også i fremtiden.