More

    Dette er trolig verdens største sei tatt på popper

    Hannes Ribbner er i ekstase etter å ha landet en sei på nesten 20 kilo på popper. Dette er etter alt å dømme er den største seien i verden tatt på denne metoden.

    Av: Endre Hopland

    Så lenge fisken er tatt på stang, er isolert sett en norgesrekord en norgesrekord og en verdensrekord en verdensrekord. Om du fisker fra et cruiseskip eller en isoporkasse spiller egentlig ingen rolle. Etter mange år med fiske er det likevel mange som synes det er artig med nye utfordringer, og da kommer gjerne de mer utradisjonelle fiskemetodene inn i bildet.

    Et eksempel er duppmeite etter kveite. Etter at Vilhelm Skilhagen landet en fisk på pene 67 kilo ved hjelp av metoden for et par år siden, har dette visuelle og spennende fisket fått mer og mer fotfeste. Et annet eksempel er kajakkfiske, med Joel Abrahamsson som kanskje den mest fremtredende skikkelsen. En del husker sikkert at svensken dro opp en håkjerring på over et halvt tonn fra kajakken sin i fjor. Her er det selve fiskefarkosten, og ikke metoden som er ny, men det er likevel nokså spesielt. Det anbefales heller ikke for menigmann, da ordene kajakk og hai på 500 kilo egentlig ikke bør stå i samme setning.

    Det som gjerne går igjen, er at nytenking ofte er effektivt. Visst får du fisk på svenskepilk og rød gummimakk i dag som for 60 år siden, men kunnskapen og viljen til å eksperimentere er i dag en helt annen enn da en primært fisket for å få mat på bordet.

    Les også: Vetle har fått tre potensielle norgesrekorder siden påske

    Fiskueguide Hannes Ribbner i Nordic Sea Angling er en av dem som ikke er redd for å prøve nye ting. Etter Skilhagen sin duppsuksess etter kveite, kastet han seg raskt på metoden, noe som har resultert i mange og tidvis også store flyndrer. Nå har han eksperimentert igjen, og denne gangen har han altså knekt koden på det han omtaler som det kuleste fisket i Norge.

    – Det er helt sykt moro. Seien er råsterk, og når den jager i overflaten er den helt vill. Dette er tropefiske i Nord-Norge, og definitivt det kuleste fisket her til lands, sier han til Hooked.

    I enkle trekk er en popper et flytende overflatebait med traktformet hode. Dette kastes ut og sveives og rykkes inn igjen i stor fart, slik at vannspruten står. Popperen imiterer en skadet og flyktende fisk, og er uimotståelig for de aller fleste rovfisker som ferdes i nærheten av overflaten. Metoden er umåtelig populær i salte, tropiske strøk og etter ferskvannspredatorer over hele verden, men i Norge er den ikke videre utprøvd i sjøen. Det blir det kanskje en endring på etter Ribbner sine fantastiske fangster i Moskenesstraumen i Lofoten.

    Les også: Rekordstor uer fra Sørøya

    – Det hele begynte egentlig på Sørøya, på tampen av 2013-sesongen. Jeg hadde med meg en litt lettere spinnstang og noen vertikaljigger ut på sjøen, og da jeg så på ekkoloddet at fisken gikk høyt i sjøen, kastet jeg ut og begynte å sveive inn nokså med det samme. Seien tok på hvert kast, og jeg ventet kortere og kortere med å begynne innsveivingen. Til slutt sveivet jeg helt i overflaten, og fremdeles kom fisken opp og hugg. Allerede da begynte jeg å tenke på poppere, forteller Ribbner.

    Siden den gang har svensken vært mye på reisefot, og fisket i en rekke tropiske land. Her går det stort sett i overflatefiske, og da også ofte med popper, så teknikken har han absolutt fått inn.

    – Men jeg har hele tiden tenkt på dette seifisket, og jeg har også overbevist meg selv om at det et eller annet sted i Norge må være mulig å få skikkelig sei på popper. Derfor har jeg nesten alltid hatt med meg en ferdigrigget spinnstang når vi har vært på sjøen, bare i tilfellet muligheten skulle by seg, sier han til Hooked.

    Kjente destinasjoner som Storskalltaren og Sildbåen utenfor Sørøya har blitt testet uten tellende resultat, men da flere av Nordic Sea Angling sine gjester i Lofoten rapporterte om jagende storsei rundt en av grunnene i Moskenesstraumen, skjønte Ribbner at nå var sjansen her.

    – Jeg hadde egentlig ferie denne uken, men da det kom rapport om at det var tatt en sei på 11 kilo på popper der oppe, klarte jeg ikke sitte i Sverige og vente lenger. Jeg måtte bare opp igjen med det samme, og på første solnedgang med stigende sjø var jeg på vei til sjøs, forteller han.

    Les også: Dette er en potensiell verdensrekord

    Ribbner, som hadde med seg gjester i båten da han reiste utover, var litt tidlig ute, og det tok et par timer før det var action i overflaten. Men så eksploderte det fullstendig.

    – Plutselig var det fullt av måser rundt båten, og det kokte. Jeg slapp alt jeg hadde i hendene, fant frem popperstangen og dengte ut popperen. Pop, pop, pop og smack, der satt den første. Jeg stod bare og skrek, og det gjorde gjestene også. Om det var fordi de trodde det hadde klikket for meg eller fordi seien tok popperen vet jeg ikke, men hele gjengen hylte i alle fall, forteller han.

    Fisken ble klokket inn til ni kilo, og Ribbner var strålende fornøyd med at metoden faktisk fungerte på seien, slik han hadde sett det for seg. Og mer fornøyd skulle han bli.

    – Jeg var så glad at jeg nesten begynte å gråte, men slikt hadde vi ikke tid til. Nå braket det nemlig løst, og huggene var helt ville. Det som gjør popperfisket så moro er at sikkert 80 prosent av huggene er bomhugg. Dette gjør at fisken går opp igjen og forsøker seg flere ganger, og de er ofte skikkelig forbannet når de først treffer agnet. Fisken er gjerne helt klar av sjøen når den tar, og stikker deretter rett mot bunnen. Denne første økten landet jeg fire fisker på 25-30 hugg. Det var helt fantastisk, sier han til Hooked.

    Les også: Nå er Judith verdensrekodholder

    Et par dager senere var Ribbner på ny ute i Moskenesstraumen med popperstangen, og fisken han landet denne dagen er så langt unna det han noen gang hadde våget å håpe på som en kommer.

    – Jeg fikk tidlig en mindre fisk på syv-åtte kilo som jeg slapp tilbake. På neste kast kom det opp et beist av en fisk bare fem-seks meter fra båten, men den bommet dessverre på popperen. Jeg bannet høyt, men lot popperen ligge i overflaten. Og jammen kom den ikke tilbake og hugg steinhardt. Jeg vred bremsen i bunn, men fisken tok likevel 80 meter på direkten, forteller Ribbner.

    Kampen ble knallhard, men kort. Etter fem minutter kunne fiskeguiden løfte storseien inn i båten, og det er ikke fritt for at han ble sjokkert da han oppdaget hvor stor fisken fantisk var.

    – Jeg hadde ikke vekt med meg i båten, men dette var virkelig et beist. Fisken ble veid i land, etter å ha lagt bløgget i båten i seks timer. Da viste displayet 19 kilo, så den har trolig ikke vært langt unna 20 da den ble fanget. Det er helt sykt, sier han til Hooked.

    En sei på 19 kilo er i seg selv en helt hinsides stangfangst, men å få den på popper i overflaten er nesten for drøyt. Etter alt å dømme er dette den største seien noen gang tatt på denne metoden noe sted i verden, og det skal antagelig mye til for å tukte rekorden.

    Selv håper Ribbner flere får opp øynene for popperfiske i sjøen i Norge. Sine egne triks deler han mer enn gjerne.

    – Først leter jeg opp den overflatejagende fisken. Dette gjør jeg enten ved å trolle en wobbler på fem-syv meter, eller ved å følge måsene og havhestene. Når seien presser opp sild eller makrell, er nemlig sjøfuglene aldri langt unna. Selv bruker jeg en Westin W3 Vertical SW med jiggvekt opp til 52 gram, en Shimano Stella 4000SWB XG, en Hammerhead Smith A-cup-popper og Strike Wire X12 0,32-snøre. Dette er lette greier, men det er også solid. En kan selvsagt bruke det utstyret en vil, men vit at storseien er brutal, forteller han.

    Ribbner sitt neste mål er å få kveite på popper. Denne uken fikk han et eksemplar på shad så grunt som på åtte meters dyp, så han mener dette er realistisk.

    – Kveitene ligger ofte grunt, spesielt om høsten, og de er jo kjent for å jage helt opp til overflaten, også. Kveite på popper hadde vært latterlig, men det er mulig, gliser han.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles