Kenneth Bruvik sine gode fiskeprogrammer er kjent for å rette søkelyset mot alvorlige, fiskerelaterte problemer her hjemme. Kommende tirsdag er han på skjermen igjen, men denne gangen er scenarioet et ganske annet.
Av: Endre Hopland
Kenneth Bruvik begynner å bli et velkjent navn i sportsfiske-Norge. I hele vinter har han frontet NJFF og fortvilte sportsfiskere sin kamp mot oppdrettsnæringen, og han har figurert i en rekke artikler, nyhetsinnslag og debatter om temaet. Det er likevel foran kamera i «Ut i naturen» på NRK han har blitt allemannseie. I fire forskjellige dokumentarer har han reist på kryss og tvers av landet vårt for å få svar på hvordan det står til med en rekke av de mer populære fiskeslagene våre.
I 2011 tok han for seg kveita i «Dronninga i dypet» og laksen i «Laksejegeren». I 2013 så han nærmere på gjeddene våre i «Gjedda – Nordens krokodille», mens sjøørreten var ble viet TV-tid i dokumentaren «I skuggen av laksen» i 2014. Om bare noen dager vises dokumentar nummer fem i rekken i beste sendetid på NRK1, og denne gangen reiser fiskeentusiasten langt ut av sin egen komfortsone.
Grand Slam
Bakteppet for tirsdagens timelange «Ut i naturen»-dokumentar er noe folk flest kanskje aldri har tenkt over, nemlig levende fisk sin betydning for folk i fattige land sin økonomi. Sammen med crewet sitt reiser Bruvik til Karibia, nærmere bestemt Belize. Her prøver han å bli medlem av en eksklusiv klubb bare en håndfull nordmenn har fått innpass i før han, nemlig Grand Slam-klubben!
En Grand Slam kan i fiskeverden omhandle flere forskjellige fiskemetoder og fiskeslag, avhengig om en fisker inshore eller offshore. I de fleste tilfeller er det likevel inshorefiske det refereres til når en bruker begrepet, og for å få en inshore Grand Slam må en klare kunststykket å lande en bonefish, en tarpon og en permit i løpet av en fiskedag. Dette er ekstremt vanskelig, men fullt mulig i de rette områdene og med de rette guidene. For de ytterst få som ikke bare nøyer seg med Grand Slamen, finnes det også en Super Grand Slam. Denne får en på samme måte som beskrevet over. Den eneste forskjellen er at en også må lande en snook i løpet av fiskedagen.
Cuba-trøbbel
For Bruvik og regissør og fotograf Jan Inge M. Skogheim startet fiskeeventyret med en drøm om å fiske på Cuba. Dette skulle vise seg å bli lettere drømt enn gjort.
– Vi gjorde mange forsøk på å komme oss bortover, men vi ble motarbeidet fra dag en. Siden vi reiste for statskanalen ville vi nemlig gjøre ting riktig, og vi forklarte derfor de cubanske myndighetene at vi ville ta med oss skikkelig kamerautstyr inn i landet for å lage en fiskefilm. Dette var trolig feilen vi gjorde, for plutselig dukket det opp dokument på dokument som måtte godkjennes. Til slutt ble det så mye papirarbeid at vi bare måtte gi opp. Vi tapte flybillettene, og satt igjen uten location. Da følte vi litt på presset, sier Bruvik til Hooked.
Et knippe bilder fra Belize-turen:
Heldigvis er ikke alle landene i Karibia like kjipe på visjonære fisketurister, og hell og lykke ville det slik at fiskedokumentarskaperne ramlet over Vidar Tøsse. Bergenseren, som til daglig jobber for Mavungana Flyfishing og Fluefiskereiser, er ekspert på organisering av tropiske fluefisketurer, og det tok ikke lang tid før gutta var i gang med å planlegge sitt livs tur… til Belize!
– Det spesielle er jo at jeg egentlig kjenner Vidar fra før, men jeg har ikke tenkt over at det faktisk er dette han driver med. Men det var en guds lykke at vi kom i kontakt med han, forteller Bruvik.
– Litt som laksefiske
Tøsse har vært i fluebransjen i 30 år, og har fartet mye i Karibia. Belize har han besøkt sporadisk i en årrekke, og hele landets kyst har blitt avfisket. Da han fikk henvendelsen fra Bruvik og co, tenkte han straks at dette var et prosjekt som kunne by på mye forskjellig fiske.
– Det fine med Belize er at en kan fiske både flats, elver og inne i jungelen. Mulighetene er mange, og nettopp det å vise mangfoldet i fisket her var litt av tanken min fra starten, sier Tøsse til Hooked.
Bruvik og co var ikke vanskelig å be da forslaget om Belize kom på bordet, og snart ble drømmen til planlegging og siden realisering.
Kenneth Bruvik har fisket mye i sitt liv, men aldri tidligere i tropiske strøk. Derfor ante han egentlig veldig lite om hva som faktisk ventet ham i Belize. Selv beskriver han hele reisen som et eneste langt eventyr, men Tøsse forsikrer at både han og de lokale guidene Tayo og Nato var høyst bekymret for hele prosjektet ved en rekke anledninger.
– Fisket i Karibia er litt som laksefisket her hjemme. Du er nemlig avhengig av gode forhold for å lykkes. En dag er det stille og klart på flatsene, og du ser masse fisk. Den neste dagen har kanskje kraftig vind virvlet opp sandbankene, og sikten er lik null. De som tror at det bare er å reise ut og hente seg en bonefish, en tarpon eller en permit har misforstått fullstendig. Og i løpet av turen vår var vi veldig uheldige med forholdene, forteller han.
Fang-og-slipp
Med uheldige forhold menes i klartekst 15-25 knops vind og generelt elendig fiske. Gutta som kan dette fisket var altså fortvilet, men Bruvik og Skogheim skjønte ikke problemet. For dem var alt fryd og gammen, selv om det måtte jobbes hardt med å få fisk. Men Bruvik er en sta fyr, og da kastingen gikk seg til, begynte også huggene å komme.
– Vi trenger ikke avsløre alt vi fikk der borte, men i løpet av åtte dager med fiske ble det til slutt en Grand Slam på meg. Det holdt til og med på å bli en Super Grand Slam. Det var nemlig en snook som hadde fluen min i kjeften, men den satt ikke, forteller en alltid entusiastisk Bruvik.
Hooked var på plass på førpremieren av «Drømmefiske», og vi kan skrive under på at folk har mye god underholdning å se frem til. Men det blir også rom for ettertanke. Det har seg nemlig slik at selv om fang- og-slipp blir stadig mer populært og utbredd, er det fremdeles mange som mener at denne formen for fiske er en uting. Disse bør i alle fall se denne dokumentaren.
– For landsbyboerne på de stedene vi besøkte i Belize, var catch-and-release helt essensielt. Tarpon, bonefish og permit er fredet for alt annet enn catch-and-release-sportsfiske, og det er fordi dette er en viktig del av levebrødet til folk her. Pengene vi legger igjen blir fordelt utover hele landsbyen. Noen lager frokost, noen lager lunsj, noen har ansvar for vann, noen er sjåfører og noen er guider. Om vi hadde slått i hjel all fisken vi fikk, hadde ikke dette vært business veldig lenge, forteller Bruvik.
Se teaser for «Drømmefiske» under:
Selv brukte han lang tid på å lande etter det fantastiske oppholdet i Belize. Historiene er mange nok til å fylle minst en bok, og det er slett ikke alt som har fått plass i det timelange programmet som sendes på NRK1 tirsdag 31. mars klokken 19.45.
– Men vi er veldig fornøyd med det ferdige produktet selv. Samtidig er vi utrolig spent på reaksjonene til folk. Dette er en sportsfiskefilm utenom det vanlige, og vi håper mange vil se på, sier Bruvik til Hooked.
***
Fakta:
* Dokumentaren «Drømmefiske» vises i «Ut i naturen» på NRK1 tirsdag 31. mars klokken 19.45.
* Medvirkende i dokumentaren er fisker Kenneth Bruvik og fiskeguide Vidar Tøsse.
* Regissør og fotograf er Jan Inge M. Skogheim.
* Produsent er Trude Refsahl.
* Filmen er produsert av Pandora Film AS.