Artsjeger og biolog Irvin Kilde dro natt til i dag opp en fisk som potensielt aldri tidlige har blitt fanget på sportsfiskeutstyr i Norge. Forløpet til det som ble en meget spesiell natt er nesten like oppsiktsvekkende som selve fangsten.
Fisken det er snakk om er en liten fløyfisk. Til tross for at både navn og skrivemåte kan tolkes til at det her er snakk om et lite eksemplar av en vanlig fløyfisk, er det altså en egen art. Vanlig fløyfisk er ikke noen uvanlig fangst i Norge, men det er altså liten fløyfisk. Den tredje fløyfiskarten vi har i Norge, flekket fløyfisk, stiller i samme kategori som liten fløyfisk. Nå slutter vi også med fiskenavn i kursiv.
Fisken Irvin Kilde nappet opp i natt er altså svært uvanlig. Faktisk er så spesiell at Villmarksliv sin offisielle Norgesrekordliste ikke har noen registrerte oppføringer av arten i systemet sitt. Det skal riktig nok sies at Vilhelm Skilhagen sin Norgesrekord på flekket fløyfisk fra 2005 fort kan være en rognstinn hunnfisk av liten fløyfisk, men bildene som eksisterer av fangsten er ikke god nok dokumentasjon til å skille de to svært like artene fra hverandre.
Kilde, som selv er biolog hos fylkesmannen i Rogaland, har lenge ment at Skilhagen sin fisk er et eksemplar av liten fløyfisk. Etter å ha studert et bombesikkert eksemplar av arten på nært hold i flere timer i natt, er han derimot mer usikker enn han noen gang har vært.
– Det er små forskjeller på artene, og på bilder er det ikke alltid lett å se disse. Det jeg registrerer er at fisken jeg fikk i går var 11,3 centimeter og 6,4 gram, mens Vilhelm sin fisk var 11 centimeter og 12,8 gram. Fisken til Vilhelm er mye kraftigere og tyngre enn min, selv om den er litt kortere. Det kan være en rognstinn hunn, men det er vanskelig å si. Fisken står som Norgesrekord på flekket fløyfisk, og det kan godt hende at det er der den burde stå, sier Kilde.
Forløpet til nattens meget spesielle fangst er som nevnt nesten like snodig som selve fangsten. Biologen Kilde er nemlig en fyr med sans for detaljer, og da det dukket opp et bilde i Facebook-gruppen Norske artsfiskere, tok han på seg fiskenerdbrillene og satte foran tastaturet.
Det aktuelle bildet var det Kim Rasmussen som postet. Dette er samme mann som for halvannen uke siden fikk den første nordlige tangbrosmen som noen gang er fanget på stang i Norge. Bildet viste et lite eksemplar av det som etter all sannsynlighet var en vanlig fløyfiskhunn. Fisken var likevel så liten at det kjapt ble oppfordret til å sjekke pigger og ryggfinne, som da er de sikreste tegnene for å fastslå de forskjellige fløyfiskartene.
Fisken viste seg etter alt å dømme å være en vanlig fløyfisk, men hele diskusjonen fikk biolog Kilde på gli. Resultatet ble denne meget detaljerte fløyfiskguiden, som i klartekst tar for seg alle problemstillinger knyttet til de tre fløyfiskartene våre.
Da guiden ble skrevet hadde Kilde kjennskap til et fanget eksemplar av enten flekket fløyfisk eller liten fløyfisk, den nevnte Norgesrekorden til Vilhelm Skilhagen. I tillegg til denne fangsten har en annen Fiskersiden-bruker ført opp flekket fløyfisk på artslisten sin. Dette førte Kilde til følgende konklusjon: Om vi en gang får lagt alle tre artene foran oss, tipper jeg vi vil le av hvor lett det er å skille de. Grunnen til at det er vanskelig nå er at vi har sett for få av liten fløyfisk og flekket fløyfisk. Dette vil forhåpentlig endre seg i nær fremtid. Den siste setningen skulle han altså få evig rett i, bare noen timer etter at han satte punktum.
– Det er fullstendig lættis, men veldig kult. Utrolig lærerikt å ha hatt den i hånden, den var liksom noe helt annet, sier Kilde til Hooked.
Det har tikket inn meldinger om mange snåle fangster den siste tiden, og hovedgrunnen til dette er at folk er ute og kikkfisker etter mørkets frembrudd. Kilde var selv ute og lette etter tangsneller natt til i dag, en art han mangler. Utstyrt med microutstyr, krok i størrelse 28 og mysis som agn, ble tangsnellekikkingen en fiasko. Derfor gav han seg til å vade med tungevindu etter piggvar i stedet.
– Heldigvis tok jeg med seg microstangen også, den fikk jeg bruk for, sier han til Hooked.
Den meget spesielle fisken ble tatt i Stavangerområdet, og etter at fangsten var sikret bar det av sted til svirebror John Olav Florø-Larsen for å gjøre nøyere undersøkelser og ta skikkelige detaljbilder. Undervannsfotograf Rudolf Svendsen tok også en kikk på fisken, og ekspertisen konkluderte med en soleklar liten fløyfisk.
Dette var for øvrig Kildes art nummer 112 tatt på sportsfiskeutstyr innenfor Norges grenser. Trolig er biologen, som opprinnelig er fra Tønsberg, den i landet med flest fiskearter på samvittigheten i kongeriket. Den lille fløyfisken skal nå meldes inn til Villmarksliv sitt rekordregister. Om den går igjennom venter det Norgesrekord-diplom i posten.