More

    Fikk drømmefisken etter 8 år

     

    Svein Gabrielsen er et kjent navn for mange fiskeentusiaster. Med nesten 10.000 innlegg på Fiskersiden.no, en solid bunke poster på OFA forumet og diverse Facebook grupper, er det klart hvor mannens interesser ligger.

     

    Foto: Svein Gabrielsen. Her med et knippe røyer tatt i Nordmarka i slutten av november.

     

    10 minutters gange unna siste stoppested på busslinje 69 ligger Lutvann – et klart og kalkrikt vann som huser en spesiell candarøyestamme.  Hit hadde Svein årets første tur i midten av desember med et knippe pannefisk men ingen sværing. Men en dag rett før jul skulle han få skikkelig uttelling!

     

    Fisketur vs julegavehandel

    Hvordan starta dette Svein? Altså på en fridag rett før jul, sier du «Jeg tar en tur på Lutvann nå jeg» og går ut døra?

    – Hehe ja du kan godt si det at kona ikke var veldig imponert over prioriteringen, humrer Svein.

    – I går snakket jeg med en bekjent og diskuterte interessante vann i Oslomarka, deriblandt storfiskvannene Nøklevann og Lutvann. Litt uti samtalen kom det frem et forslag om å ta med en ismeitestang å prøve å agne med noe smårøye jeg hadde liggende i fryseren fra en tur i fjor. – Som sagt, som gjort.

     

    Mista en kjempefisk

    – I 2004 mista jeg en kjempefisk i akkurat samme vannet, og siden den gang har det jo blitt hundrevis av turer dit for revansje.

    – Og egentlig var det bare tenkt en liten snartur uten noe voldsomt trua, det meste av isfiskeutstyret ligger fortsatt nedpakka i boden forteller han.

    Så litt sånn på måfå?

    – Vel, altså jeg kom ut på isen og setter opp utstyret. Vanligvis gjør jeg klart både fotoutstyr, veienett og alt annet, slik at et utsett av fangsten kan gjøres så fort og skånsomt som overhodet mulig. Men akkurat i dag, lå fotoutstyret forsatt i bagen når det hele starta forteller Svein.

     

    Kan takke en barnehage for drømmefisken

    – Så den ene stanga står der, agnet med en røye og utstyrt med en nappvarsler av typen angeldon (en indikator som vipper opp når fisken biter, red anmrk).

    Mens jeg sitter å følger med i det andre hullet jeg sitter å fisker i, kommer det en gjeng barnehageunger forbi på land og hyler, skriker og peker på meg som sitter utpå isen. «Se han fisker!» – Og når jeg ser opp for å se på oppstandelsen jeg har skapt blant ungeflokken, ser jeg en ørliten bevegelse på angeldonet.

     – Jeg løper bort, løser ut angeldonet manuelt, slik at linen renner fritt ut av snella og fisken får dratt avgårde uten å kjenne motstand. Så stopper den opp, og jeg gjør tilsaget, og da kjenner jeg det er en grovt stor fisk!

    Foto: Svein Gabrielsen. Canadarøye 5984 gram.


    Satt ut igjen

    Giganten kan flere prøve seg på, for den ble satt ut igjen rett etter at fangsten ble foreviget med et kamera og selvutløser.


    Ikke vanlig kost

    Øyvind Fjeldseth, Fiskekonsulent i Norges Jeger- og Fiskerforbund, forteller at kanadarøye på denne størrelsen er ikke vanlig kost i de få innsjøene den har overlevd i Norge, så det er jo slik sett en flott fangst selv om den har potensiale til å bli langt større. 

    Arten står på den norske «svartelista» fordi den sammen med en del andre arter ikke hører hjemme i norsk natur, og fordi den som de fleste arter har potensiale til å gjøre skade på opprinnelig fauna når de settes ut i systemer der de ikke hører hjemme naturlig. 

    At den står på denne lista gjør ikke fangsten mindre artig for de som får den. Den finnes jo der allerede, så det betyr mest av alt at vi skal forhindre at den spres til nye lokaliteter, forteller Øyvind. 

     

    Isfiske i førjula & januar

    Førjulstiden er en fin tid for fiske på isen. Istykkelsen kan variere mye på denne tiden, så sjekk tykkelsen med javne mellomrom, og ha ispiggene festet rundt halsen. Abborfisket kan være bra, men særlig er denne tiden ofte god for fiske etter ørret. Det er en utfordring at en del av fiskene da er utgytte og slanke, men disse tåler godt å gjennutsettes i påvente av gjelfisken

    Utstyret etter ørret er enkelt. Mormyska i ulike farger, av en størrelse som tillater sene på 0.16-0.18mm, agnet med maggot og/eller fjærmygg er sikker kost. Går en etter de større, i vann der ørreten er fiskespisende, så kan en forsiktig fisket balansepilk eller pimpel være saken….men det krever nok mer tålmodighet enn fisket etter insektspiserne. 

    I motsetning til abborfiske, kan det lønne seg å fiske mormhyskaen svært rolig – eventuelt sette den ut som ståsnøre i påvente av napp (en liten bevegelse i ny og ne kan trigge). 

     

    Norgesrekord

    • Norsk sportsfiskerekord: 6,82 kg, Pål Sander, Lutvann, 29.4.2004
    • IGFA-rekord: 32,65 kg, Lloyd Bull, Great Bear Lake, Canada, 19.8.1995
    • Kilde: Villmarksliv
    Fakta om Candarøya
    • Kanadarøye (Salvelinus namaycus) er en fisk i laksefamilien. 
    • Den finnes i mange innsjøer i Nord-Amerika. Arten tilhører samme slekt som arktisk røye og bekkerøye. 
    • Kanadarøye er dessuten satt ut mange andre steder i verden for sportsfiske, blant annet i Trøndelag og på Østlandet i Norge. 
    • Arten er imidlertid ansett som fremmed i norsk fauna, og står på den norske svartelista.
    • Denne grådige rovfisken kan nå vekter på over 40 kg under de rette betingelsene. Kjent som «Lake trout» i Canada / USA.
    • Kilde: Wikipedia / Villmarksliv

     

     

     

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles