More

    Fiske hvitting i vinter?

    Her kan du lese om hvordan komme i kontakt med denne «takknemlige» fisken. I vintermånedene er det er mange plasser langs vår kyst der isen legger seg slik at det er mulig å komme seg ut å fiske på steder man normalt må ha båt. Om du melder deg inn i en havfiskeklubb får du mulighet å fiske i åpent vann hele året!

    Kald vinter kan gi godt fiske!

    Hva trenger vi for å ta en tur på isen?

    1. Ispigger er prioritet en, og de skal være tilgjengelig og lett å få i hendene om en går i gjennom. Bor deg med jevne mellomrom utover for å teste tykkelsen på isen.
    2. Flyteplagg eller varmedress og redningsvest. (gjerne selvoppblåsende)
    3. Isbor, og helst bor mellom 150 og 200mm. Her trenger en ofte ikke det dyreste boret da isen sjelden er så hard og tykk som stålisen på innlandet.
    4. Varme klær og varm drikke på termos, og gjerne varmeposer til hendene.
    5. Gode votter, hansker, fottøy og fille til å tørke deg på hendene med.

    Hva trenger du for å dra ut på vinteren med båt?

    1. Flytedress og eller varmedress med redningsvest. (gjerne selvoppblåsende)
    2. Varme klær i hauger, mat og varm drikke.
    3. Varmeposer og votter og hansker, og fille til å tørke hendene med.

    På sjøen og åpent hav tar både vind og vær mer enn på land og du kan fort få frostskader om en ikke passer på og holder seg varm på kropp, føtter og hender.
     


    Hvitting på 3 kroks paternostertackle 

    Fiskeutstyr

    Har du ikke isfiskestenger så kan en bruke en vanlig sluk eller en lett havfiskestang. I båt er en stang i 10-20/30lbs en fin klasse å bruke. Isfiskestenger får en til en billig penge og er lette å dra med seg. Har du og en fiskepulk så er turen enda mer bekvem og enkel. En enkel snelle av multiplikator typen, eller en haspel gjør nytten. På isfiske er det en fordel med mono fremfor flettet line. Både for slitasje og ising på snøret. Søkker i 50-150 gram holder lenge om det ikke er svært sterk strøm eller veldig dypt. Normalt fisker man ikke så dypt. I Oslofjorden så har mye av hvittingen tatt fra 20 til 70 meter. Her gjelder det å prøve seg frem. Til dette fiske holder det fint med 0,35mm mono på snella. Eller 0,20-0,32 multiline på sjøen. I områder der det er store muligheter for større fisk går vi opp i tykkelse på sena. Og multilina kan vi holde oss fint med 0,28-0,32


    Fin hvitting på isen

    Agn

    Makrellbiter i litt ymse størrelser fra 1-5cm er fint universal agn. Sammen med noen reker så har man det en trenger. Noen liker og brisling. Husk å lage til agnet dagen før slik at det er tint. Skal en ut i kulda så er det lurt å ha en dobbel boks med en varmepose eller to i mellom slik agnet ikke blir steinhardt. To isbokser der den ene er satt i den andre og varmeposen ligger i mellom isboksene, og agnet plassert i den øverste boksen er et lite triks. Pass på å sette på lokket etter bruk slik at agnet holder seg mykt om det er kaldt. 


    Fisken i bittet

    Kroker og tackle til hvitting

    Hvittingen er normalt en takknemlig fisk, og noen syntes den er så takknemlig at de helst vil slippe unna.. Men er man på isen eller sjøen så er det moro at det drar i snora, og da koser vi oss heller med at det napper litt i ny og ne. Og fisken ikke alltid er så stor. Her trenger man strengt tatt kun et enkelt paternostertackle (Se artikkel om paternoster tackle). Dvs. en stamme der det stikker ut eks tre kroker med en avstand i mellom. Her kan en ha alt fra 0,5 meter til 2-3 meter mellom hver krok. Men et tre kroks tackle der nederste krok er rett over søkket og en meter til neste etc. er en grei start. Lengden fra stammen på tacklet og ut til kroken kan være fra 5-15 cm. Av kroker kan man bruke nesten hva som helst. Sirkel, J krok eller det man har for hånden. Alt fra størrelse 1-2/0 av henging av sted og størrelse på fisken samt kroktype.  Om man ikke lager dette selv finnes det ferdige tackler å få kjøpt. Større kroker kan man gjerne bruke. Det aller viktigste er at krokene ikke er så små at de blir skjult helt i agnet. Kroken skal gjennom agnet en gang og stikke ut på andre siden slik at man kroker fisken. Agnet skal fiske fritt og være «levende». Reker krever at man trer den godt på og sikrer med agnstrikk. Eller trer den på med skall og det hele. Da sitter den bedre. Om du har litt selvlysende slange etc. kan man pynte litt ovenfor kroken med dette. Man kan lage fortommene ut til hver krok helt enkelt med en sene bit og kirurgknute, eller man kan være litt mer teknisk og bruke svirvel og perle på hver side låst med krympehylser for hvert utspring til krokene.  

    Les: Tackle for hvitting og mange andre arter i sjøen.

     
    Korte stenger på isen er en fordel

    Fisketeknikk

    Som med alt annet fiske gjelder det å lete seg frem. Noen ganger står fisken på 20 meter og andre ganger dypere, en vil finne ut at det kan være forskjellig størrelse på fisken på forskjellig dyp og i vannlagene. Og mange ganger står fisken oppe i vannet og andre ganger på bunn. Så her må en teste ut litt. Er du så heldig å ha flere stenger med deg kan en fiske på bunn, en litt høyere osv. Eller om man er to kompiser så kan en teste forskjellige dybder. Finner man fisken så er det bare å kjøre på samme dybde. Ved å prøve litt forskjellig agn finner en fort ut hva hvittingen er mest hissig på.

    Variasjon der du lar agnet henge stille i vannet og bevegelse i mellom. Etter hvert finner en ut hva fisken liker best. Aktivt eller rolig fiske. 

    I Oslofjorden har jeg funnet den største hvittingen gjerne på 55-60 meter der det blir gradvis dypere.

    På gule sider finner du sjøkart som er flott å bruke på planlegging av fiske. Har du en smarttelefon med sjøkart så har du et glimrende hjelpemiddel. Er man en familie så er det ofte en flott aktivitet å ha med gjengen på da fisken ofte biter under isen. Og det er spennende å se hva som kommer opp av hullet. Ikke sjelden får man bifangst når en fisker hvitting. Sjøørret, sei, lyr, kolje, knurr, sypike, torsk tar og et hvittingtakkel om muligheten byr seg.


    En flott dag på sjøisen 


    Hva trenger en å ha med:

    – Varme klær og sikkerutstyr som is pigger og flyteplagg.
    – Fiskestang/er med helst mono på snella på isen. Og multiline på åpent vann.
    – Søkker fra 50-300gr. På grunt vann kommer en langt med 100gr. Samme på isen.
    – Tackler med eks 3 kroker på stammen med 1 meter i mellom hver krok
    – Agn(Makrellbiter, reker, brisling og sild fungerer)
    – Isbor om du skal på isen
    – Kart
    – Varm drikke og mat. Fryser du og blir kald fisker du og dårlig.
    – En stol eller isfiske bag til å sitte på er lurt.
    – Fiskepulk om en har.

    I en havfiskeklubb så slipper du mye av dette og kan stå på dekk sammen med kompiser å lære mye om fiske om bord i en båt om du ikke har tilgang på en selv.
    Fisketeknikk og fremgangsmåte er nesten det samme om du fisker på isen eller fra båt. 

    Skitt fiske!!


    Ikke sjelden blir en liten Hvitting tatt av en større Torsk!


    Skrevet av Bjørn Berntzen – Oslo Havfiskeklubb


    Les også: Hvordan fiske Hvitting – Art nummer 8 / 52

     
    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles